Šodien, 2017. gada 31. maijā Lozannā, Šveicē, paziņoti Pasaules konkurētspējas ziņojuma jaunākie rezultāti. Saskaņā ar tiem, pirmās trīs vietas pasaules konkurētspējīgāko valstu reitingā attiecīgi ieņem Honkonga, Šveice un Singapūra, bet ASV šogad noslīdējušas no 3. uz 4. vietu. Pirmās 10 vietas konkurētspējīgāko valstu reitinga tabulā šogad ieņem: Honkonga, Šveice, Singapūra, ASV, Nīderlande, Īrija, Dānija, Luksemburga, Zviedrija un Apvienotie Arābu Emirāti.

Visstraujākais konkurētspējas pieaugums – par 15 vietām – ir bijis, Kazahstānai, kura pakāpusies no 47. uz 32. vietu.

Saskaņā ar IMD Pasaules konkurētspējas centra direktora prof. Arturo Brisa teikto: “Konkurētspējīgāko valstu reitingi ir ievērojami uzlabojušies tādās jomās, kas saistītas ar valdības un biznesa darbības efektivitāti, kā arī produktivitātes palielināšanos”.

“Valstis, kuru konkurētspēja ir palielinājusies, spējušas uzturēt biznesam labvēlīgu vidi, kas veicina ekonomikas atvērtību un produktivitāti. Piemēram, Ķīnas konkurētspējas reitings ir uzlabojies par septiņām vietām, pakāpjoties uz 18. vietu, pateicoties tās atvērtībai starptautiskajai tirdzniecībai. Tā vecina ekonomikas izaugsmi un valdības un biznesa darbības efektivitātes uzlabošanos.”

Vislielāko kritumu konkurētspējas reitingā (-11) piedzīvojusi Slovākijas Republika, kuras reitings noslīdējis no 40. uz  51. vietu, kam seko Turcija (-9), kura šogad ieņem 47. vietu un Itālija (-9) ar 44. vietu šajā gadā.

Vislabākie panākumi starp Eiropas valstīm ir bijuši Somijai (+5), kas šogad ieņem 15. vietu.

Katrs Pasaules konkurētspējas ziņojuma reitings ir balstīts uz vairāk nekā 340 dažādu kritēriju izvērtējumu, kas atvasināti no četriem svarīgākajiem faktoriem: ekonomiskie rādītāji; valdības efektivitāte, biznesa efektivitāte un infrastruktūra. Papildus statistikas un citiem rādītājiem pētījumā vērtētas arī 5400 biznesa vadītāju atbildes uz detalizētas aptaujas jautājumiem.

Latvija šā gada Pasaules konkurētspējas ziņojumā ierindota 40. vietā, noslīdot no savām pozīcijām par trijām vietām, salīdzinot ar 2016.gadu. Kaimiņvalsts Lietuva šogad ierindojas 33. vietā (30. vieta 2016.g.), bet Igaunija šogad ir pakāpusies no 31. vietas pagājušā gadā uz 30. vietu.

Digitālās konkurētspējas reitings

Šogad pirmo gadu IMD Pasaules konkurētspējas centrs publicē jaunu ziņojumu, salīdzinot valstu digitālo konkurētspēju. Kopējā konkurētspējas reitingā jau ir iekļauti tādi rādītāji, kas raksturo tehnoloģisko zinātnes infrastruktūru. Taču jaunais Digitālās konkurētspējas reitings ievieš vairākus jaunus kritērijus, kuri palīdz novērtēt valstu spēju pielāgot un izmantot digitālās tehnoloģijas, kas veicina valdību darbības, biznesa modeļu un visas sabiedrības kopumā pārveidošanos.

Digitālās konkurētspējas reitinga līderes ir Singapūra, Zviedrija, ASV, Somija un Dānija. Saskaņā ar A. Brisa teikto: “Nav šaubu, ka atbalstošas un iekļaujošas valsts institūcijas veicina tehnoloģisko inovāciju”.

Singapūra un Zviedrija ir spējušas izmantot priekšrocības, ko dod talants, piemēram, pieņemot tādu likumdošanu, kas veicina ārvalstu talantīgā darbaspēka ieplūšanu. Savukārt, ASV pastiprināti investē, lai veicinātu zinātnes koncentrēšanu un jaunu ideju radīšanu, kā arī tās jau vēsturiski ir atbalstījušas tehnoloģisko inovāciju valsts līmenī. Tas liecina, ka digitāli konkurētspējīgām valstīm jāveicina jauno tehnoloģiju pārņemšana.   

Daudzas no digitāli konkurētspējīgākajām valstīm, ar tikai dažiem izņēmumiem, atrodas arī pasaules konkurētspējīgo valstu priekšgalā. Piemēram, Luksemburga, kas atzīta par pasaules astoto konkurētspējīgāko valsti, digitālās konkurētspējas reitingā ieņem tikai 20. vietu. Savukārt, Somija, kas ir 15. vietā Pasaules konkurētspējas reitingā, ieņem 4. vietu Digitālās konkurētspējas reitingā.

Pēdējās vietās Digitālās konkurētspējas reitingā ir Indonēzija, Ukraina, Mongolija, Peru un Venecuēla. “Šie rezultāti liecina, ka šīm valstīm ir ne vien zemi rādītāji talanta ziņā, bet tās arī neinvestē valstī esošā talanta attīstīšanā. Izglītība un zināšanu radīšana ir visa pamatā” secina A. Briss.

Latvija Digitālās konkurētspējas reitinga ziņojumā ieņem 35. vietu, Lietuva – 29. vietu, bet Igaunija – 26. vietu. 

Papildus informāciju par 2017.gada Pasaules konkurētspējas ziņojuma rezultātiem, lūdzu, skatiet IMP Pasaules konkurētspējas centra mājaslapā: http://www.imd.org/wcc/world-competitiveness-center/

2015. gada decembrī Latvijas Universitāte (LU) un IMD Pasaules konkurētspējas centrs noslēdza vienošanos par partnerību ar LU Eiropas un sabiedrības attīstības studiju akadēmisko centru (ESASAC/ www.lu.lv/cets) IMD Pasaules konkurētspējas gadagrāmatu izstrādāšanā. 

Avots: IMD World Competitiveness Center www.imd.org/wcc 

Informāciju sagatavoja:

Zane Zeibote, LU ESASAC, +371 29417214

Dalīties