Zane Zeibote, LU ESASAC projekta vadītāja

Brēmenē (Vācijā) 12.-13.novembrī notika projekta "Baltic Supply" noslēguma konference "Mazs bizness - liels atbalsts Baltijas jūras un Ziemeļjūras reģionos", kurā tika parakstīts sadarbības memorands starp 18 projektā iesaistītām institūcijām no Baltijas jūras un Ziemeļjūras reģioniem. Projekta ieviešanā ir piedalījusies arī Latvijas Universitātes (LU) Eiropas un sabiedrības attīstības studiju akadēmiskais centrs (ESASAC), kas arī turpmāk sadarbosies ar projekta partneriem.

Konferences ietvaros projekta dalībnieki pārrunāja trijos projekta ieviešanas gados sasniegto, kā arī sprieda par tālākajām aktivitātēm, lai nodrošinātu jaunizveidotā Eiropas uzņēmējdarbības atbalsta tīkla (EUAT) un pakalpojumu portāla www.eubizz.net darbību pēc projekta beigām. Īpaši jāuzsver, ka projekts "Baltic Supply" ir ieguvis Eiropas Savienības (ES) flagmaņa projekta statusu Eiropas Savienības (ES) Baltijas jūras stratēģijas ietvaros un tas kalpos par labās prakses piemēru citiem projektu īstenotājiem. Tajā pat laikā, tas nozīmē, ka jāturpina attīstīt projektā sasniegtais, jāpaplašina piedāvāto pakalpojumu loks un jāsadarbojas ar citiem ES reģioniem. Tādēļ, lai spriestu par nākotnes sadarbību, konferencē piedalījās Rumānijas un Bulgārijas pārstāvji, kas informēja par Melnās jūras reģiona sadarbības interesēm līdzīgos projektos.

Konferencē piedalījās arī Eiropas Komisijas (EK) Uzņēmējdarbības un rūpniecības ģenerāldirektorāta  Klasteru un MVU atbalsta nodaļas pārstāvis Svens Šade (Sven Schade), kurš pastāstīja par EK jaunajā plānošanas periodā (2014.-2020.gadam) izvirzītajām ES teritoriālās sadarbības prioritātēm, kas ietvers arī atbalstu klasteriem un uzņēmējdarbības internacionalizācjai. Paredzēts, ka projektu pieteikumu uzsaukums jaunajam plānošanas periodam sāksies jau ar nākamā gada janvāri.

Projekta "Baltic Supply" ietvaros izveidotais uzņēmējdarbības atbalsta portāls, kurā sadarbojas 29 Eiropas reģioni no 12 valstīm Baltijas jūras un Ziemeļjūras reģionos, turpinās savu darbību arī nākotnē. Tā darbību nodrošinās Hanzas Parlaments, kurā sadarbojas vairāk nekā 45 tirdzniecības un rūpniecības kameras, kā arī citas uzņēmējdarbības atbalsta institūcijas.

EUAT un www.eubizz.net mērķis ir stiprināt Mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) inovatīvo kapacitāti un konkurētspēju, nodrošinot labāku pieeju Eiropas un starptautiskajiem piegāžu tirgiem. EUAT piedāvātie pakalpojumi ietver B2B kontaktbiržu rīkošanu, biznesa atbalsta pakalpojumu sniegšanu, biznesa partneru meklēšanu, pašnovērtējuma un vadības konsultāciju nodrošināšanu, e-apmācību nodrošināšanu, konferenču un pasākumi rīkošanu u.c. Biznesa atbalsta tīkla pakalpojumi ir pieejami gan bezsaistē, gan arī internetā. Eiropas biznesa pakalpojumu tīkla ietvaros interesentiem ir iespējams iegūt informāciju par sadarbības iespējām studiju un pētniecības projektu ietvaros, kā arī par sadarbības iespējām ar Latvijas Universitātes struktūrvienībām, piemēram, LU Eiropas un sabiedrisko attiecību studiju akadēmisko centru, LU Inovāciju centru, biznesa inkubatoru u.c. 

Aicinām Latvijas uzņēmumus iepazīties ar EUAT portālu un bez maksas reģistrēt tajā sava uzņēmuma profilu tiešsaistes režīmā: www.eubizz.net.

Dalīties