Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāte
Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāte Erasmus+

Latvijas Universitāte (LU), Vitauta Dižā universitāte Lietuvā un Paneiropas universitāte Slovākijā šā gada maijā uzsāka Erasmus+ programmas stratēģiskās partnerības projektu, kur mērķis ir izstrādāt rekomendācijas par valsts nodrošinātas atbalsta sistēmas izveidi skolotājiem profesionālās izdegšanas novēršanai un atbilstošu izmaiņu likumdošanā veikšanu.

“Covid-19 pandēmija izglītības jomā strādājošos ir ietekmējusi īpaši smagi – nepieciešamība ātri pielāgoties attālinātās mācīšanas apstākļiem, apgūt jaunus digitālos rīkus, sniegt individuālu atbalstu skolēniem, kuriem attālināta mācīšanās sagādā grūtības, kā arī jaunā mācību satura ieviešana kompetenču klasēs ir ievērojami paaugstinājusi profesionālās izdegšanas riskus, ko apliecina arī 2020. gadā veiktās skolotāju aptaujas,” stāsta projekta vecākā eksperte LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes (PPMF) profesore Guna Svence.

Pagājušā gada martā Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) veiktajā aptaujā 95% pedagogu noradīja, ka mācīšanās attālināti aizņem vairāk laika, nekā mācību process klātienē. Šajā aptaujā skolotāji arī atzinuši, ka būtu nepieciešams lielāks psiholoģiskais atbalsts un psihologa konsultācijas pārslodzes gadījumā.

Projekta laikā tiks veikts pētījums visās partnervalstīs, lai noteiktu skolotāju sociālemocionālo veselību un dzīvesspēku. Tiks aptaujāti vismaz 400 pedagogi katrā valstī dažādās izglītības pakāpēs. Tāpat paredzēts izstrādāt eksperimentālu tiešsaistes tālākizglītības programmu skolotāju noturības sekmēšanai un izmēģināt to vairākās projekta dalībvalstu skolās.

Vienlaikus tiks veidota jaunajiem skolotājiem un skolas atbalsta personālam adresēta e-grāmata par atbalsta iespējām skolā un tiešsaistes skolotāju psiholoģiskā atbalsta programma Dzīvesspēks Skolotājam, kurā skolotāji varēs saņemt bezmaksas konsultācijas, dalīties ar pieredzi atbalsta grupā, iepazīties ar psiholoģiskos pētījumos balstītiem video formāta vingrinājumiem. Visus projekta rezultātus plānots publicēt starptautiskā konferencē.

Erasmus+ programmas Pamatdarbības Nr.2 (KA2) stratēģiskās partnerības projektā “Atbalsts skolotājiem attālinātās mācīšanas radīto izaicinājumu pārvarēšanā” (PERSONA) Nr. 2020-1-LV01-KA226-SCH-094599 LU ir projekta vadošais partneris. LU PPPMF projektu iesniegšanai palīdzēja sagatavot LU Projektu atbalsta centra speciālisti. Projekta ilgums ir 24 mēneši un kopējais programmas Erasmus+ finansējums – 168 350,00 EUR.

Share

Related Content

 Sākts jauns ERASMUS+ projekts Latvijas Universitātē
19.02.2019

Sākts jauns ERASMUS+ projekts Latvijas Universitātē

“Erasmus jaunajiem uzņēmējiem”  – atklāj ārvalstu uzņēmējdarbības pasauli
22.07.2018

“Erasmus jaunajiem uzņēmējiem” – atklāj ārvalstu uzņēmējdarbības pasauli