25. oktobrī 16.00 Raiņa un Aspazijas vasarnīcā (Jāņa Pliekšāna ielā 5/7, Jūrmalā) būs Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas katedras studentu izstādes par Raiņa jaunvārdiem atklāšana.

Rainis savā radošajā daiļradē ir veidojis jaunus vārdus, pārveidojot jau esošos un arī "atdzīvinot" senus un aizmirstus. Ar Raini latviešu dzejas valodā un arī plašākā valodas lietojumā ir ienākuši tādi vārdi kā "mīla, vizma, dima, veldze, tāle, brīve, brīns" u.c. Raugoties no mūsdienu pasaules skatupunkta, kur jauni vārdi biežāk top, lai apzīmētu vai latviskotu dažādus tehniskus jaunieviesumus, nevis emocijas vai filosofiskus traktējumus, Raiņa radītajiem vārdiem ir cita emocionālā un idejiskā ietilpība.

Arī Latvijas Mākslas akadēmija ir vieta, kur rodas "jauni vārdi". Tikai ne sarunvalodā vai dzejas valodā, bet Latvijas vizuālās mākslas un ilustrācijas vidē. Tādi paši "jaunvārdi" tikai citā nozīmē un kontekstā kā Raiņa radītie — jaunie Latvijas mākslinieki, kuri jau šobrīd ir ierakstījuši savu vārdu Latvijas vizuālās mākslas pasaulē.

Izstādē "Jaunvārdi" ir savienojušās šīs abas simboliskās jaunvārdu nozīmes.34 ilustrāciju sērijā aplūkojamas Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas katedras studentu un pasniedzēju ilustrācijas, kurās attēlots viens paša mākslinieka izvēlēts, Raiņa radīts jaunvārds. Tā ir jēdzieniska savienošanās ar Raiņa jaunradītāja garu, paverot plašāku skatu uz viena vārda simbolisko jēgu un radot savdabīgu vizuālu Raiņa jaunvārdu vārdnīcu. Ilustrācijas radītas dažādās, autoru izvēlētās grafikas (sietspiede, sausā adata u.c.), zīmējuma un gleznojuma tehnikās.

Izstādē piedalās:

Ieva Baumgarte, Aina Bikše, Ildze Bogdana, Rūta Briede, Ivita Brūdere, Dina Danosa, Kristiāna Dorošķonoka, Linda Jākobsone-Viškere, Eila Kalve,Maija Kikuste, Renāte Kloviņa, Linda Lagzdiņa, Vita Lēnerte, Agate Lielpētere, Rebeka Lukošus, Kristīne Martinova, Līva Ozola, Normunds Ozols, Juris Petraškevičs, Evija Pintāne, Guna Poga, Andrejs Sidoss, Sanita Skvarnaviča, Vivianna Maria Staņislavska, Artjoms Tarasovs, Baiba Tropa, Didzis Upens, Baiba Vanaga, Sabīne Vekmane, Veronika Veldze, Patrīcija Māra Vilsone, Gvido Vizulis, Kristīne Zikmane, Anna Zvaigzne

Izstāde skatāma līdz 15. decembrim. 

Share