Mūsu pētījumu galvenās tēmas
- Rūpniecisko un lauksaimniecisko atkritumu un blakusproduktu biotehnoloģiskā pārstrāde vērtīgos produktos.
- Laktozi saturošo piena rūpniecības substrātu biokonversija.
- Nekonvencionālo raugu (Kluyveromyces spp.), mikroaļģu, pienskābo baktēriju un baktērijas Zymomonas mobilis biotehnoloģiskā pielietošana
- Prebiotikas un probiotikas, polifunkcionāli pārtikas produkti.
Komanda

Laboratorijas vadītājs
Mikrobioloģijas un Biotehnoloģiju institūta direktors
Dr.biol. Armands Vīgants
Telefons: +371 26587528 E-pasts: armands. vigants@lu.lv

Pētniece
Rita Ščerbaka

Pētniece
Inese Strazdina

Pētnieks, Doktorantūras students
Sergejs Koļesovs
Projekti
2025–2028 No biomasas uz cilvēku veselību: auzu sēnalu biokonversija ar mikroaļģēm savienojumu ar imunomodulējošām īpašībām producēšanai. (ALGAE2HEALTH). ERAF projekts Nr. 1.1.1.3/1./24/A/133
2024–2026 Projekts – līgumpētījums uzņēmumam AS “Smiltenes piens”: Mikroaļģu biomasas audzēšanas optimizācija sūkalu permeāta bāzes substrātos., ZD2024/21774
2020–2021 Netradicionālo raugu Kluyveromyces marxianus evolucionāra adaptācija uz etiķskābes stresu un adaptācijas mehānismu izpēte. Latvijas Zinātnes padome, lzp-2020/2-0082
2018–2019 Probiotiķu iegūšana no siera un biezpiena suliņām un tālāka pielietošana uzlabotu polifunkcionālu piena produktu ražošanā. Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai (ELFLA), projekts Nr. 18-00-A01612-000002
2017–2018 Projekts – līgumpētījums uzņēmumam Baltic Dairy Board Ltd.: Eksperimentālie un analītiskie pakalpojumi galaktooligosaharīdu (GOS) biosintēzes izpētei. Līgums Nr. A69-DL/554
2016–2017 ERAF projekts “Viedie materiāli un tehnoloģijas” kompetences centram (1.2.1.1/16/A/005). Kontrolētā enzīmu hidrolīzes procesa pilnveide augstvērtīgu sūkalu un piena proteīnu hidrolizātu ražošanai.
2014–2015 ERAF projekts: Nekonvencionālo raugu pielietošana bioetanola ražošanas uzlabošanai no inulīnu saturošām izejvielām – biotehnoloģiskā un sistēmbioloģijas pieeja. Nr. 2DP/2.1.1.1.0/14/APIA/VIAA/043, LU Nr. ESS2014/171
2014–2015 ERAF Nozares pētījumu projekts Vides, Bioenerģētikas un Biotehnoloģijas kompetences centrā: Pētījumi par nekonvencionālo raugu biomasas sastāva uzlabošanu un uz tās bāzes iegūtu produktu izstrādi, fermentējot laktozi saturošus substrātus. projekts Nr. 1.20, KC/2.1.2.1.1/10/01/006, L-KC-11-0005
2014 ERAF Nozares pētījumu projekts Vides, Bioenerģētikas un Biotehnoloģijas kompetences centrā: Raugu Kluyveromyces industriālā potenciāla uzlabošana un biomasas pārstrādes metožu izpēte siera sūkalu biokonversijā. projekts Nr. 1.8, KC/2.1.2.1.1/10/01/006, L-KC-11-0005
2010–2012 Dalība ESF projektā: Latvijas starpdisciplināras starpuniversitāšu sistēmbioloģijas zinātniskās grupas izveide, apakšaktivitāte Saharozes un hidrolītisko enzīmu kofermentācija ar Z. mobilis. Projekts ietvēra modelēšanu in silico Saccharomyces cerevisiae un Zymomonas mobilis metabolo ceļu analīzei.
2005–2008 Projekts: Zymomonas mobilis vērtīgo produktu biosintēze, izmantojot levansucrāzi un glikozes–fruktozes oksidoreduktāzi – fizikāli ķīmisko faktoru ietekme uz enzīmu stabilitāti un aktivitāti , finansē Latvijas Zinātnes padome (Nr. 05.1523).
2004–2005 Tirgus orientēts projekts: Latvijas ābolu izmantošana fermentētu dzērienu ražošana, finansē Izglītības un zinātnes ministrija (TOP 04-49).
2001–2004 Projekts: Zymomonas mobilis levansucrāzes katalītisko īpašību izpēte; saharozes enzīmu biokonversija, finansē Latvijas Zinātnes padome (Nr. 01.0038).
Publikācijas
Kolesovs, S., Shvirksts, K., Grube, M., & Vigants, A. (2025). Studies on lactose utilization by the microalga Graesiella emersonii in the 3N-BBM-V model medium. European Journal of Phycology, 1–10. doi.org/10.1080/09670262.2025.2471784
Žiganova M, Merijs-Meri R, Zicāns J, Bochkov I, Ivanova T, Vīgants A, Ence E, Štrausa E. Visco-Elastic and Thermal Properties of Microbiologically Synthesized Polyhydroxyalkanoate Plasticized with Triethyl Citrate. Polymers. 2023; 15(13):2896. doi.org/10.3390/polym15132896
Vigants A, Kovtuna K. 2021. The lactoferrin stability in fermented dairy products containing probiotics. The EuroBiotech Journal, vol.5, no.s2, pp.77-77. doi.org/10.2478/ebtj-2021-0031
K. Kovtuna, J. Martynova, S.I. Krēķe, R. Scherbaka, A. Vigants “The sweet and acidic whey as substrates for probiotics biomass production”(2019) Journal of Biotechnology, 305: Supplement 15 , Pages S53-S54, doi.org/10.1016/j.jbiotec.2019.05.190
A. Pentjuss, E. Stalidzans, J. Liepins, A. Kokina, J. Martynova, P. Zikmanis, I. Mozga, R. Scherbaka, H. Hartman, M. G. Poolman, D. A. Fell, A. Vigants (2017) “Model-based biotechnological potential analysis of Kluyveromyces marxianus central metabolism” Journal of Industrial Microbiology & Biotechnology, 44 (8): 1177 – 1190. doi.org/10.1007/s10295-017-1946-8
Jekaterina Martynova, Martins Mednis, Armands Vigants, Peteris Zikmanis (2017) “Kinetic modeling of ethanol fermentation by yeast Kluyveromyces marxianus from lactose- and inulin- containing substrates” Engineering for Rural Development: 16th International Scientific Conference Proceedings Jelgava: Latvia University of Agriculture, 16: 88 – 97. 10.22616/ERDev2017.16.N016
Martynova J, Kokina A, Liepins J, Vigants A (2016) Utilization of different carbohydrates by various Kluyveromyces marxianus strains. JOURNAL OF BIOTECHNOLOGY , 231: S62-S62 Supplement: S. doi.org/10.1016/j.jbiotec.2016.05.232
Patetko A, Silins R, Scherbaka R, Martinova J, Vigants, A (2016) 2-Phenylethanol production by Kluyveromyces marxianus on glucose and lactose substrates. JOURNAL OF BIOTECHNOLOGY , 231: S62-S63 Supplement: S. doi.org/10.1016/j.jbiotec.2016.05.233
Vigants A, Martynova J, Kovtuna K, Kokina A, Liepins J (2016) Whey lactose bioconversion to valuable products by non-conventional yeasts Kluyveromyces marxianus. JOURNAL OF BIOTECHNOLOGY, 231: S7-S7 Supplement: S. doi.org/10.1016/j.jbiotec.2016.05.051
Martynova J, Kokina A, Kibilds J, Liepins J, Scerbaka R, Vigants A. (2016) Effects of acetate on Kluyveromyces marxianus DSM 5422 growth and metabolism. APPL. MICROBIOL BIOPTECHNOL ,100:4585-4594, doi.org/10.1007/s00253-016-7392-0
J Lukjanenko, K Kovtuna, M Grube, A Vigants (2015) Enhancement of protein content in Kluyveromyces marxianus biomass produced on cheese whey lactose. J BIOTECHNOL 208 (Supplement): 76-76. doi.org/10.1016/j.jbiotec.2015.06.232
J Lukjanenko, K Kovtuna, R Scherbaka, A Vigants (2014) Bioethanol and biomass production by Kluyveromyces marxianus during lactose fermentation at different salts and substrate concentrations. J BIOTECHNOL 185 (Supplement): 122-122. doi.org/10.1016/J.JBIOTEC.2014.07.416
A Vigants, J Lukjanenko, M Grube, J. Liepins (2014) The influence of fermentation conditions on biomass composition during ethanol biosynthesis from cheese whey lactose concentrate by Kluyveromyces marxianus. J BIOTECHNOL 185 (Supplement):122-122. doi.org/10.1016/j.jbiotec.2014.07.418
A Vigants, D Upite, R Scherbaka, J Lukjanenko, R Ionina (2013) An influence of ethanol and temperature on products formation by different preparations of Zymomonas mobilis extracellular levansucrase. FOLIA MICROBIOLOGICA 58: 75-80. doi.org/10.1007/s12223-012-0185-7
Visnapuu T, Mardo K, Mosoarca C, Zamfir AD, Vigants A, Alamae T. (2011) Levansucrases from Pseudomonas syringae pv. tomato and P. chlororaphis subsp. aurantiaca: substrate specificity, polymerizing properties and usage of different acceptors for fructosylation. J BIOTECHNOL. 155: 338-349. doi.org/10.1016/j.jbiotec.2011.07.026
Lukjanenko J, Scherbaka R, Vigants A (2010) Buckwheat based substrate fermentation - possibilities for non-traditional alcoholic beverage production, J BIOTECHNOL. 150 (Supplement): 311-311. doi.org/10.1016/j.jbiotec.2010.09.287
Lukjanenko J, Zikmanis P, Scherbaka R, Jonina R, Vigants A (2010) Ethanol production improvement in Zymomonas mobilis by supplementation of fructan-cleaving enzymes on sucrose containing substrates . J BIOTECHNOL. 150 (Supplement): 360-360. doi.org/10.1016/J.JBIOTEC.2010.09.415[P-I.50