Foto no privātā arhīva.

Šī gada Ēnu dienā, 4. aprīlī, Latvijas Universitāte (LU) uzņēma teju 100 drosmīgus, zinātkārus un optimisma pilnus skolēnus no visas Latvijas, lai iepazīstinātu ar pētnieku, mācībspēku un citām profesijām un speciālistu ikdienu.

Šogad Ēnu dienā vairāk nekā 35 LU darbinieki atvēra durvis un dalījās ar savu zināšanu bagāžu, aptverot plašu speciālistu klāstu. Skolēni dienas laikā iepazina filiāļu vadītāju, pētnieku, sporta treneru, centru un institūtu direktoru, un docentu darba ikdienu un līdzdarbojās dažādās aktivitātēs.   

“Man ļoti patika piedalīties Ēnu dienā, jo uzzināju, kā viss notiek, darbojas un kas ir vajadzīgs, lai taptu saturs LU sociālajos tīklos. Patika apskatīt arī LU ēkas, redzēt kur kas atrodas. Man kā ēnotājai patika veids, kā mūs iepazīstināja ar savu ikdienu darbā un darba procesu. Protams, paguvu arī iepazīties ar citiem ēnotājiem, kas ineteresējās par šo profesiju,” dienas noslēgumā teica Arnita Eglīte no Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas, viena no LU Komunikācijas departamenta sabiedrisko attiecību speciālistes Kellijas Virses ēnām. 

Ēnu dienas laikā skolēniem bija unikāla iespēja iepazīties ar dažādu jomu speciālistu ikdienas darbu un pieredzi, apskatīt LU Akadēmiskā centra ēkas, laboratorijas, iepazīt studiju vidi, kā arī izzināt, kā norit speciālistu ikdienas darbs.  

"Diena bija iespaidu pilna un aizraujoša. Esmu sajūsmā par LU Humanitāro zinātņu fakultāti (HZF), it īpaši par bibliotēku! Asoc. prof. Agitas Baltgalves lekcija par daoisma ideoloģiju un alķīmiju arī bija ļoti interesanta un pamācoša, uzzināju vairākas iepriekš nezināmas nianses un faktus. Esmu ļoti pateicīga un priecīga, ka sniedzāt man iespēju ēnot!" atzīst  Evelīna Brahmane no Jelgavas 4. vidusskolas, kas iepazina humanitārās zinātnes. “Man patiešām patika paskatīties, kā notiek studijas LU, vairāk uzzināju par studiju iespējām un cilvēki bija ļoti sirsnīgi. Man īpaši patika viesošanās HZF Studentu pašpārvaldē, jo sarunas bija ļoti patīkamas. Pēc šīs Ēnu dienas nopietni apsveru iespēju studēt LU,” saka Milēna Rjabovska no Rīgas Teikas vidusskolas. 

Šī diena bija kā iedvesmas plūsma gan Latvijas skolēniem, kuri ieguva skaidrāku priekšstatu par dažādām profesijām un iespējām nākotnē, gan priekpilns un enerģijas bagāts notikums arī ēnotajiem LU speciālistiem. 

Par Ēnu dienu:  

Ēnu diena ir pasaulē atpazīstama un atzīta Junior Achievement karjeras izglītības programma 1.-12. klašu skolēniem, kuras laikā skolēni apmeklē kādu darba vietu un 4 – 6 stundu garumā vēro interesējošās profesijas pārstāvja darba ikdienu.    

Dalīties