Publicitātes foto

LU jauktais koris “Juventus” kolektīvi pieņēmuši lēmumu atteikties no dalības 58. Starptautiskajā koru konkursā Špitālā, Austrijā, šī gada vasarā, jo starp konkursantiem apstiprināts arī koris no Baltkrievijas.

 “Mēs nevaram nodalīt kultūru no ģeopolitiskās situācijas, it īpaši ņemot vērā Baltkrievijas iesaisti Krievijas uzsāktajā karā pret Ukrainu,” teikts kora paziņojumā sociālās saziņas tīklā Facebook.

Oficiālajā vēstulē pasākuma organizatoriem koris uzsver: “Atteikšanās no dalības konkursā ir “Juventus” kā kolektīva lēmums. Vienlaikus mūsu lēmums pieņemts, pamatojoties arī uz Latvijas valsts institūciju, tostarp Latvijas Universitātes un Latvijas Republikas Kultūras ministrijas, oficiālajiem atzinumiem, kuros viennozīmīgi netiek atbalstīta dalība konkursā, kurā uz vienas skatuves ir jākāpj ar agresorvalsts atbalstītāju [..] Šis lēmums mums ir īpaši sensitīvs, jo mēs lepojamies, ka mūsu korī strādā diriģente no Ukrainas. Turklāt, ņemot vērā faktoru, ka pirms dažiem mēnešiem organizējām labdarības kampaņu Ukrainas aizstāvju atbalstam, pierādās, ka šai situācijai mēs pievēršam īpašu nozīmi. Mēs ar lepnumu stāvam līdzās Ukrainai.

“Juventus” lēmumu atbalsta arī Kultūras ministrija, pavadvēstulē sacensību organizatoriem norādot, ka pašreizējos apstākļos, kad rit jau trešais Krievijas karadarbības pret Ukrainu gads, kultūra vairs nav atdalāma no politiskajām norisēm. “Mēs redzam, kā Krievija mērķtiecīgi uzbrūk Ukrainas kultūrai, iznīcinot ukraiņu kultūras mantojumu un pielieto “maigās” varas metodes, iespaidojot cilvēku prātus. Diemžēl Baltkrievija tiešā veidā Krievijai šajos centienos palīdz,” norādīts ministrijas vēstulē.

“Latvija ir viena no Ukrainas lojālākajiem atbalstītājiem, sniedzot praktisku palīdzību un iedrošinot arī citas valstis dot ieguldījumu Ukrainas uzvarā, lai atjaunotu mieru reģionā. Solidaritātē ar Ukrainas iedzīvotājiem, tās augstskolām, studentiem, pētniekiem un profesoriem, LU nodrošina iespējas Ukrainas pilsoņiem turpināt studijas, pētniecību vai akadēmisko darbu LU, piedāvā psiholoģisko un vispārējo atbalstu, nodarbinātību un organizē dažādas labdarības aktivitātes,” savukārt norāda LU. “Līdz ar to LU uzskata, ka tās korim nav iespējams piedalīties konkursā līdzās agresoru atbalstošas valsts pārstāvjiem. Nedz Latvija, nedz LU nevēlas sadarboties ar agresoriem, pat ne kultūras jomā, jo to nevar izolēt no Latvijas oficiālās nostājas pret karu Ukrainā.”

Uz 1. martā iesniegto LU jauktā kora “Juventus” dalības konkursā atteikumu pasākuma organizatori nav snieguši oficiālu atbildi, tomēr ir izpildījuši lūgumu savos komunikācijas materiālos dzēst paziņojumus par “Juventus” dalību.

 

 

Dalīties