5. septembrī plkst. 17.30 Ojāra Vācieša muzejā O. Vācieša ielā 19, Rīgā, tiks atklāta Gvido Kajona fotogrāfiju izstāde "Ievērojamu cilvēku dzīve".

Gvido Kajons (1955) ar fotografēšanu nodarbojas kopš 13 gadu vecuma, beidzis Politehniskā institūta radiotehnikas un sakaru fakultāti. Viņa fotogrāfijas ir tikušas izstādītas Rīgā, Vācijā, Polijā, Dānijā, Bulgārijā, Kanādā un citviet. Melnbaltas pilsētvides ainavas ir Kajona firmas zīme.

Par savu pievēršanos šai mākslai fotogrāfs intervijā "Rīgas Laikā" stāsta: "Tā ir fenomenāla dabas parādība. Šī vēlēšanās, izrādās, ir bijusi iekšā, nez kāpēc bez kāda ārēja pamudinājuma es pēkšņi gribu to darīt un man tas liekas šausmīgi interesanti, bez tā nevar vairs dzīvot. Es to sajutu kādā sestajā klasē — nepārvaramu vēlmi nodarboties ar šo procesu. Atvilktnē atradās fotoaparāts, ko vecaistēvs bija atradis uz ielas trīsdesmitajos gados — pie logiem kādreiz bija dzelzs caurules, lai dzērāji neizsit skatlogus, un tur tas bija uzkārts un aizmirsts. Dīvainākais, ka man šis fotoaparāts bija acu priekšā visu bērnību, jo atvilktne tika taisīta ciet un vaļā, un tas tur stāvēja, bet tikai vienā brīdī man pēkšņi likās, ka bez tā es vairs nevaru iztikt. Neviens man nelika to rokās, neviens nemācīja fotografēt — vienkārši tas sākās. Neizskaidrojami."

Gvido Kajona izstādē "Ievērojamu cilvēku dzīve" portretētas sabiedrībā pazīstamas radošas personības – mūziķi, aktieri, dzejnieki, mākslinieki. Mākslas zinātniece Sarmīte Sīle par G. Kajona portretu sēriju saka: "Portretos nav nekā nejauša, un nav nejaušu modeļu". Fotogrāfu ar portretos redzamajiem cilvēkiem kopā savedis liktenis, atzīst autors, jo daudzi darbi tapuši paralēli pasūtījuma uzdevumiem. Portreti aptver trīsdesmit gadu ilgu laika periodu.

Ieeja atklāšanā bez maksas.

Dalīties