Ar piemiņas brīdi Lielajos kapos (18.septembrī) un Kristapa Morberga stipendiātu tikšanos (25.septembrī plkst.17.00 K. Morberga dzīvoklī) tiek pieminēta visu laiku lielākā Latvijas Universitātes (LU) mecenāta Kristapa Morberga 170. dzimšanas diena.

Piemiņas brīdī pulcējās Kristapa Morberga stipendijas saņēmēji, LU rektors, prof. Auziņš, LU Fonda valdes priekšsēdētājs, prof. Lācis un LU Fonda darbinieki. Sanākušie uz Kristapa Morberga kapa izvietoja Latvijas karoga krāsās 170 ziedu klājumu. Par muzikālo fonu rūpējās Kristapa Morberga stipendiāte Elizabete Folkmane.

K. Morbergs nācis no Dobeles rajona Bukaišu pagasta, kur viņam kā jaunākajam dēlam piecu bērnu ģimenē bija paredzēts kalpa liktenis. Lai no tā izvairītos, K. Morbergs mācījies namdara amatu Jelgavā un pēc tam mērojis ceļu uz Rīgu – vienās pastalās. No lielpilsētā ienākuša mūrniekzeļļa viņš izveidojās par jaunbagātnieku, plaši izdaudzinātu namu un Romas hoteļa īpašnieku.

Aizejot mūžībā, K. Morbergs (1844 – 1928) atstāja novēlējumu, kas paredzēja nodot LU pārvaldījumā astoņus īpašumus vairāku miljonu latu vērtībā. „Visu savu kustamu un nekustamu mantu, lai tā sastāvētu no kā sastāvēdama un lai tā atrastos, kur atrazdamās, kura man  tagad pieder, kā arī to, kuru es turpmāk varētu iegūt, es novēlu par pilnu īpašumu Latvijas Universitātei Rīgā, kuru es ieceļu par savu universālmantinieci,” liecina 1925.gada 7.maijā sastādītais K. Morberga testaments.

Kristapa Morberga dāsnais novēlējums ir ļāvis saņemt stipendijas studentiem ar izcilām sekmēm, aktīviem, radošiem un motivētiem. Tradīcija izmaksāt Kristapa Morberga stipendijas atjaunota 2001.gadā. Kopš šā brīža stipendijas ir saņēmuši 595 studenti.

Pieteikšanās Kristapa Morberga stipendijām 2014./2015.akad. gadam norisinās līdz 1.oktobrim, aizpildot on-line anketu LU Fonda mājas lapā te. Stipendijas kopējais apjoms ir 44 400 eiro. Stipendijas var iegūt LU un Rīgas Tehniskās universitātes studenti.

Dalīties