Dantes Aligjēri biedrības mākslinieku darbu izstāde ir veltīta Dž.T. di Lampedūzas romāna un L.Viskonti filmas “Gepards” jubilejai. Izstāde būs pieejama LU Bibliotēkā Kalpaka bulvārī 4, 2.stāvā līdz 2017.gada 17.decembrim.  

"Gepards" ir itāļu rakstnieka Džuzepes Tomazi di Lampedūzas autobiogrāfisks romāns. Autors ir senas Sicīliešu aristokrātu dzimtas pārstāvis, kurš vairākus sava mūža gadus pavadījis Latvijā, gleznainajā Stāmerienas muižā, ciemojoties tur  vairākkārt no 1927. līdz 1939. gadam -  1932. gadā Rīgā itālis apprecēja Stāmerienas muižas īpašnieci baronesi fon Volfu.  Latvijā pavadītais laiks rakstnieku iedvesmojis, tāpēc arī iecere par romānu "Gepards" un tā vairākām epizodēm autoram radusies, dzīvojot tieši Latvijā. 1954. gadā  viņš pabeidz romānu Il Gattopardo, bet nespēja atrast izdevēju.
Romāns "Gepards" stāsta par kādreiz dižu dzimtu gadsimtu mijā, kad sensenās vērtības tiek strauji nomainītas pret citām un pa varas gaiteņiem soļo jauni ļaudis. Reizē tas ir stāsts par siīliešiem — mazu, lepnu tautu, kas daudzus gadsimtus pavadījusi citu tautu ēnā. Tikai 1958. gadā, jau pēc Lampedūzas nāves, iznāca romāns "Gepards", kas drīz vien ieguva pasaules slavu. Īsā laikā līdz tam nezināma autora darbs kļuva par intelektuālu bestselleru un divu gadu laikā tika pārtulkots divpadsmit pasaules valodās. Latviski to izdeva jau 1964. gadā Andreja Spekkes tulkojumā.  
Lielus panākumus arī guvusi šī romāna ekranizētā versija. Kinorežisora Lukīno Viskonti 1963.gadā uzņemtā filma ar tādu pašu nosaukumu "Gepards", ieguvusi "Zelta palmas zaru" prestižajā Kannu kinofestivālā.
Izstāde "Pa Geparda pēdām Sicīlijā" apskatāma LU Bibliotēkā Kalpaka bulvārī 4, 2.stāvā, darba dienās pl.10-18.  Izstāde būs pieejama līdz 2017.gada 17.decembrim.

Dalīties