The Economic Integration of the Nordic-Baltic Region through Labour, Innovation, Investments and Trade (LIFT)

Ziemeļu-Baltijas reģiona ekonomiskā integrācijas dzinējspēki: darba tirgus, inovācijas, investīcijas un tirdzniecība

Projekta īss kopsavilkums:

Kopš 90. gadiem Ziemeļvalstu un Baltijas reģiona integrācija ir pakāpeniski padziļinājusies, īpašus apgriezienus uzņemot pēc Eiropas Savienības (ES) paplašināšanās 2004. gadā, kas Baltijas valstu pilsoņiem deva piekļuvi Zviedrijas (2004. gadā), Somijas un Islandes (2006. gadā), Dānijas un Norvēģijas (2009. gadā) darba tirgiem. Lai gan eksistē daudzas teorijas, kas palīdz izprast reģionālās integrācijas procesus, to būtību un potenciālu, empīriskie pierādījumi joprojām ir nepilnīgi un nepietiekoši pārliecinoši. Šī projekta mērķis ir izpētīt un novērtēt Ziemeļvalstu un Baltijas reģiona ekonomiskās integrācijas vēsturisko attīstību un potenciālu, ko veido darbaspēka migrācija, tehnoloģiju pārnese, ārvalstu tiešās investīcijas un kapitāla mobilitātw, kā arī preču un pakalpojumu tirdzniecība. Pētījumā tiks aplūkots gan reģionālās integrācijas līdzšinējā ietekme, gan tās radītie izaicinājumi un mācības turpmākajai politikas veidošanai. Starpdisciplinārs konsorcijs, kurā ir pārstāvēti zinātnieki no ekonomikas, starptautiskā biznesa un socioloģijas jomas, kā arī kvantitatīvo un kvalitatīvo pētījumu metožu triangulācija ļaus daudzpusīgi izpētīt ekonomiskos un sociālos procesus, kas saistīti ar Ziemeļvalstu un Baltijas reģiona integrāciju. Detalizētu mikrodatu izmantošana par darbiniekiem un darba devējiem, piemēram, saskaņotas darba devēju un darba ņēmēju datu kopas, ļaus ambiciozi un ar lielāku detalizācijas pakāpi palīdzēt novērtēt integrācijas ietekmi. Pētījumā īpaša uzmanība tiks pievērsta dažādu politikas izmaiņu, kas ietekmē reģionālo integrāciju, piemēram, ES paplašināšanās 2004. gadā, izmaiņas likumos, kas ietekmē uzņēmumus un privātpersonas, un izmaiņas piekļuvē tirgum, sekām. Jauniegūtās zināšanas par ekonomiskajām attiecībām Baltijas un Ziemeļvalstu reģionā tiks izmantotas, lai vairotu izpratni par Ziemeļvalstu un Baltijas valstu uzņēmējdarbības un politiskās sadarbības potenciālu. Nozares un sabiedrības ieinteresēto personu iesaistīšana rezultātu izplatīšanas procesā nodrošinās pētījuma sasaisti ar politiku.

Projekta mērķis: Projekta mērķis ir izpētīt vēsturisko attīstību un novērtēt Ziemeļvalstu un Baltijas reģiona ekonomiskās integrācijas potenciālu darbaspēka migrācijas, tehnoloģijās pārneses, ārvalstu tiešo investīciju un kapitāla mobilitātes, kā arī preču un pakalpojumu tirdzniecības rezultātā.

Projekta galvenie rezultāti: Vismaz 5 starptautiskas publikācijas zinātniskos anonīmi recenzētos žurnālos, pētījuma rezultātu prezentācija konferencēs, tīklošanās pasākumi, un citas komunikācijas un diseminācijas aktivitātes.

Projektu īsteno: Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūts

Projekta īstenošanas termiņš: 2020. gada janvāris – 2022. gada 31.decembris.

Projekta līguma numurs:  S-BMT-21-7 (LT08-2-LMT-K-01-070)

Projekta kopējais finansējums: 998 742.90 EUR (100% atbalsts), no kuriem LU budžets ir 118 742,40 EUR

Projekta zinātniskas vadītājs:  LU Filozofijas un socioloģijas institūta vadošais pētnieks Mihails Hazans

Projekta administratīvais vadītājs: LU Filozofijas un socioloģijas institūta vadošā pētniece Inta Mieriņa