Projekta nosaukums: Development of Pollen data fusion and assimilation: Real-time  MonItoring and Modelling for public health PREMIuM

(Reālā laika aerobioloģiskais monitorings un prognostiskā modelēšana sabiedrības veselībai ar putekšņu datu saplūšanas un asimilācijas metodēm)

Projekta līguma numurs: 1.1.1.2/VIAA/2/18/283

Projekta sadarbības partneri: Somijas Meteoroloģijas Institūts; Šauļu Universitāte

Projekta īstenošanas termiņš: 01.01.2019 - 31.10.2022

Projekta finansējums:  125 989,89 EUR, no kuriem LU finansējums 6,299,51 EUR.

Projekta mērķis: Pētniecības pieteikuma zinātniskais mērķis ir izstrādāt visaptverošu putekšņu koncentrācijas prognozēšanas sistēmu, kuras pamatā ir jauni/unikāli reālā laika novērojumi un progresīvie modeļi, un pielietojums realizēts caur personalizētās simptomu prognozēšanas sistēmu.

Par projektu:
Esošo putekšņu prognostisko modeļu ierobežotā prognozēšanas spēja, kā arī pašreizējo putekšņu monitoringa tehnoloģiju nepilnība, augsti sabiedrības sensibilizācijas rādītāji, atšķirīga individuāla reakcija uz alergēniem gaisā, liek strādāt pie novatoriskas monitoringa un prognostiskās modelēšanas pieejas. Šobrīd pasaulē jau tiek strādāts pie vairākiem tehnoloģiskiem risinājumiem monitoringam - vairāki ražotāji nāca klajā ar automātiskajiem putekšņu monitoriem, izmantojot vai nu vizuālu attēlu apstrādi, vai lāzera spektroskopijas metodes. Viņu savstarpēja ideju apmaiņa un konkurence nodrošina izcilu pamatu un izaicinājumus pētniekiem. Līdzīga situācija ir arī putekšņu modelēšanā: divu Eiropas modeļu dominējošo stāvokli apstrīd vairāki citi reģionālie modeļi. Pastāv praktiska pieredze simptomu sloga samazināšanai individuālā līmenī - savlaicīga un precīza informācija par alerģēniem ir visefektīvākais veids, kā samazināt alerģijas sociālo un ekonomisko ietekmi.

Dotais pētījuma projekts vērsts uz iepriekš izklāstīto problēmu risināšanu. Pētniecības pieteikuma zinātniskais mērķis ir izstrādāt visaptverošu putekšņu koncentrācijas prognozēšanas sistēmu, kuras pamatā ir jauni/unikāli reālā laika novērojumi un progresīvie modeļi, un pielietojums realizēts caur personalizētās simptomu prognozēšanas sistēmu. Projekta pieteikuma mērķis ir ciešā saskaņā ar VSS mērķiem par inovāciju sistēmu radīšanu un tehnoloģisku progresu atbalstu un vērsts uz zinātnes, pētniecības un tehnoloģiju attīstību.

Projekta rezultāti:
Projekta īstenošanas rezultātā tiks izveidots putekšņu novērtēšanas un prognozēšanas sistēmas prototips un projekta  rezultāt-komponentes tiks integrētas individuālā alerģijas simptomu prognozēšanas sistēmā. Projekta realizācijas laikā tiks sagatavotas vismaz 4 zinātniskās publikācijas publicēšanai augsta ranga žurnālos.
Ir plānots turpināt darbu pēc projekta beigām pie virziena attīstības un izveidotās sistēmas pilnveidošanas ņemot vērā potenciālo pieprasījumu Eiropas līmenī

 

Projekta šī brīža rezultāti:

1.-3.projekta mēnesis:

  • Atskaites periodā tika īstenota zinātniskā mobilitāte pie sadarbības partnera, t.i. Somijas Meteoroloģijas Institūta, tika apgūta paraugu sagatavošanas metodika priekš Rapid-E kalibrācijas un tika veikta SMI ierīces kalibrācija ar Rīgas alkšņa un lazdas putekšņiem.
  • Tika veikta paraugu sagatavošana Plair kalibrācijai - t.s. ievākšana un apstrāde laboratorijā.
  • Tika sagatavots ziņojums, ziņojuma tēzes "Klimata mainības izpausmes gaisa pētījumos: Reālā laika monitorings" un prezentēti SMI kalibrācijas rezultāti starptautiskajā Latvijas Universitātes 77.zinātniskajā konferencē.
  • Tika rasti risinājumi vairākiem ar reālā laika un Plair saistītiem jautājumiem, piedaloties piecu valstu zinātnieku tīklošanās pasākumā Somijas Meteoroloģijas Institūtā.
  • Tika veikts darbs pie Rapid-E izejas datu novērtēšanas (fluorescences intensitātes un izmēra spektru interpretācija ) – caur programmēšanu un darbu ar datu masīviem no FI, LT, RS, CH
  • Veikts gaisa piesārņojuma prognostisko modeļu saplūšanas ansambļa efektivitātes novērtējums, lai izvēlētos atbilstošāku metodi priekš WP2.
  • Uzsākta saplūšanas modeļu ansambļa raksta sagatavošana augsta ranga zinātniskā žurnālā, par paraugu ņemot graudzāļu putekšņu datus un 7 Eiropas modeļus.
  • Sagatavotas ziņojuma tēzes "A statistical optimization procedure for ensemble fusion of deterministic models and in-situ observations" un pieteikta dalība prestižā, augstas zinātniskās kvalitātes konferencē "International Technical Meeting on Air pollution and its Application" https://itm2019.vito.be/
  • Tika veiktas literatūras studijas par bioloģisko daļiņu fluorescences intensitātes un spektra īpašībām – 22 rakstu analīze.
  • Tika pieteikta dalība un sagatavotas ziņojuma tēzes "Towards real-time aerobiological monitoring and forecasting modelling" dalībai starptautiskā Daugavpils Universitātes 61.zinātniskā konferencē.
  • Tika uzsākta raksta sagatavošana augsta ranga žurnālam - individuālo simptomu prognozēšanas sistēmas novērtēšanai, kas ļauj sagatavot pareizu bāzi priekš WP3 īstenošanas.
  • Tika pieteikta dalība un sagatavotas ziņojuma tēzes "Performance of the Personalized Allergy Symptoms Forecasting System " Eiropas lielākā alerģijas kongresā "European Academy of Allergy and Clinical Immunology Congress 2019".
  • Tika sagatavots zinātniskais raksts "Fitness of Air Quality Measurement Equipment for Real- Time Aerobiological Monitoring: Case study from Riga" publicēšanai Folia Geographica - research papers of the Latvian Geographical Society.
  • Tika uzsākts Burkard aerobioloģiskais monitorings Rīgā, katru nedēļu mikroskopiski apstrādājot ievāktos paraugus.

4.-6.projekta mēnesis:

  • Tika turpināta Python programmēšanas valodas apgūšana, kas nepieciešama datu analīzei un prognoztisko modeļu veidošanai caur darbu ar datu masīviem.
  • Tika īstenotas divas video konferences ar sadarbības partneru (Somijas meteoroloģijas institūts) tika meklēti risinājumi datu apstrādes metodēm.
  • Tika uzsākta paraugu ievāšana Plair un SwissPoleno ierīču kalibrācijai – tika īstenoti lauku darbi augu apsekošanai un putekšņu ievākšanai. Laboratorijā tika veikta ievākto paraugu apstrāde žāvskapī un filtrācija.
  • Tika veiktas literatūras studijas par: atmosfēras piesārņojuma dispersijas procesiem, statistiskās modelēšanas problēmām, reālā-laika bioaerosolu monitoringu, putekšņu un sporu identificēšanas metodēm reālā laikā.
  • Tika  sagatavots un prezentēts ziņojums "Towards real-time aerobiological monitoring and forecasting modelling" starptautiskā Daugavpils Universitātes 61.zinātniskā konferencē dukonference.lv/en
  • Tika turpināts  Burkard aerobioloģiskais monitorings Rīgā, katru nedēļu mikroskopiski apstrādājot ievāktos paraugus par iepriekšējās nedēļas katru stundu Rīgā, tadējādi nodrošinot references materiālu  modelēšanas vajadzībām un esošās situācijas novērtēšanu, ieskaitot augu fenoloģisko fāžu izmaiņu novērošanu un analīzi.
  • Tika meklēti risinājumi prognostiskās sistēmas uzlabošanai pie nepātraukti augoša datu apjoma, kas tiks piemērota reālā laika datu plūsmas gadījumā.
  • Tika turpināts  darbs pie Rapid-E izejas datu novērtēšanas (fluorescences  intensitātes un izmēra spektru interpretācija ) – caur programmēšanu un darbu ar datu masīviem no FI, LT.
  • Tika turpināta ansambļa raksta sagatavošana augsta ranga zinātniskā žurnālā, par paraugu ņemot graudzāļu putekšņu datus un 7 Eiropas modeļus, raksta pabeigšanai tika papildināts datu aprēķinu kods un gaidīti izejas dati no pēdējā (Šveices) modeļa.
  • Tika sagatavots un prezentēts ziņojums "Performance of the Personalized Allergy Symptoms Forecasting System " Eiropas lielākā alerģijas kongresā  "European Academy of Allergy and  Clinical Immunology Congress 2019" - postera ziņojums tika atzīts par labāko savā sekcijā. Kongresa laikā tika risinātas ar pētījumu metodiku saistītas problēmas un panākta vienošanās  par kopīgu pētījumu veikšanu ar pasaules līmeņa zinātnieku prof. Jean Bousquet.
  • Tika strādāts pie simptomu prognožu modeļa bāzes optimizācijas, kas varētu ļaut piemērot doto metodi reģionālo prognožu veidošanai un turpināta raksta sagatavošana augsta ranga žurnālam - individuālo simptomu prognozēšanas sistēmas novērtēšanai, kas ļauj sagatavot pareizu bāzi priekš WP3 īstenošanas.
  • Tika sagatavotas tēzes Eiropas mēroga konferencei 12th Pollen Monitoring Programme, kas notiks 2019 augustā Rīgā.

7.-9.projekta mēnesis:

  • Atskaites periodā tika sagatavoti ziņojumi un prezentēti projekta metodiskie aspekti divās konferencēs:
    • 37th International Technical Meeting on Air pollution Modelling And Its Application, Hamburgā, Vācijā ar ziņojumu "A statistical optimization procedure for ensemble fusion of deterministic models and in-situ observations", Hamburgā, Vācijā.
    • 12th International Conference Pollen Monitoring Programme, Rīgā, Latvijā, š.g. augustā, piedaloties ar ziņojumu “Recent findings in applied aerobiology”
  • Tiek turpināta programmēšanas valodas apgūšana.
  • Tiekoties ar ražotāju pārstāvjiem tika izvērtēti vairāku eksistējošo (Swisens, Hund BAA500, WIBS, Rapid-E, Yamatronics, PollenSense, Droplem Measurement Technologies) monitoru trūkumi un priekšrocības projekta uzdevumu pildīšanas vajadzībām. Tika veikti mērījumi testa režīmā, lai novērtētu ierīču darbību un atšķirību kalibrēšanas tehnikā. Definētas prasības ierīcēm, lai būtu iespējams runāt par starptautiskajiem standartiem (ierīču savstarpējās kalibrācijas nepieciešamību) un mērījumu reālā-laika tīklu izveidi.
  • Tika veiksmīgi pabeigts mācību kurss profesionāļiem “ Advanced aerobiology course on Automatic and Real-time pollen Monitoring” Šveicē, Pajērnā, MeteoSwiss meteoroloģijas dienestā.
  • Tiek turpināts regulārais aerobioloģiskais monitorings un putekšņu paraugu sagatavošana reālā-laika monitoru kalibrācijai.
  • Tiek turpināts darbs pie zinātnisko rakstu sagatavošanas.

10.- 12.projekta mēnesis:

  • Pārskata periodā tika veikts intensīvs darbs laboratorijā sagatavojot jaunus paraugus nu jau divu (Swisens Poleno un Plair Rapid-E reālā laika monitoru kalibrācijai).
  • Tika īstenoti divi komandējumi uz Somiju apgūt Swisens Poleno reālā laika monitora darbības principus, tiekoties ar Swisens pārstāvjiem Somijas Meteoroloģijas Institūtā, veicot darbu laboratorijā, instalējot pirmo Swisens Poleno Ziemeļeiropā, piedaloties Swisens mācību seminārā.
  • Tika apgūts Swisens Atomizer darbības princips un veikta kalibrācija izmantojot šo ierīci.
  • Apkopojos līdzšinējos eksperimentus, tiek strādāts pie kalibrācijas raksta sagatavošanas.
  • Tika strādāts ar "machine learning", ieskaitot SVM (Support Vector Machines), ANN (neironu tīkli), konvolūcijas slāņus, kļūdas(bias) un variācijas (variance).
  • Tika veikta reālā laika monitoru kalibrācijas ar piecu valstu paraugiem (kopā 27 paraugi – ieskaitot sporu, zālaugu putekšņu, kokaugu putekšņu paraugus), kas ir saistīts ar Eiropas reālā-laika monitoringa tīkla virzīšanu.
  • Tika īstenota Plair Rapid-e un Swisens Poleno kalibrēšana ar mikrosfērām, daļiņu izmēra precizitātes novērtēšanai.
  • Tika veikta jauniegūto datu novērtēšana, un turpināts darbs pie atpazīšanas algoritma elementu izstrādes.
  • Saskaņā ar projekta mērķiem (t.sk. dalību tīklošanās pasākumos) tika īstenots sinerģijas komandējums piedaloties COST 18226 MC Briselē.
  • Saskaņā ar projekta mērķiem tika panākta dalība ECMWF AutoPollen bezpeļņas pētniecības programmā.

13.-15.projekta mēnesis:

  • Pārskata periodā tika veikts darbs laboratorijā, strādājot ar ievāktiem putekšņu paraugiem.
  • Īstenota mobilitāte pie sadarbības partnera uz Šauļu Universitāti ar mērķi: saskaņā ar WP1 īstenot 2. mobilitāti un veikt Rapid-E ierīces kalibrāciju ar 5 valstu paraugiem, stādāt pie kalibrācijas raksta sagatavošanas un piedalīties atpazīšanas algoritma uzlabošanā. Tika pabeigta Šauļu Universitātes Plair rapid-E kalibrācija izmantojot Swissens atomaizeri, strādāts pie kalibrācijas raksta sagatavošanas.
  • Tika sagatavots un prezentēts ziņojums: “Automātiskā un manuālā monitoringa trūkumi un priekšrocības” Latvijas Universitātes ikgadējā 78.zinātniskā konferencē, 2020.gada janvārī.
  • Atsākts putekšņu gaisa monitorings Rīgā, sakarā ar veģetācijas sezonas sākumu, regulāri ievācot gaisa paraugus Rīgā.
  • Īstenota sinerģija ar COST akcijas programmu “New approaches in detection of pathogens and aeroallergens” piedaloties programmas sanāksmē Rīgā, Latvijā 2020.gada 27.-28. janvārī.
  • Strādāts pie papildus zinātniskā raksta “Analysis of clean pollen exine from several plant taxa” sagatavošanas priekš publicēšanas Folia Geographica/ Ģeogrāfiski raksti 2020.
  • Tika parakstīts Autopollen programmas līgums ar EUMETNET Briselē, kas nepieciešams WP4 īstenošanai uzsākta Latvijas dalība minētā programmā.
  • Tika sagatavotas trīs ziņojumu tēzes (līdzautore) dalībai 2020.gada Eiropas Aerobioloģijas Simpozijā Spānijā, Kordobā
    • Palamarchuk, J., Sozinova, O., Šukiene, L., Patsi, S., Louna-Korteniemi, M., Vaitkevičius, L., Daunys, G., Kadantsev, E., Abt, R., Zeder, Y., Fortova, L., Crouzym B., Sikoparija, B., Šauliene, I., Sofiev, M. (2020) “Sensitivity and efficiency of Rapid-E calibrations”
    • Sofiev., M., Palamarchuk, Y., Sozinova, O., Kouznetsov, R., Berger, U., Bousquet, J. (2020) “Personal symptom forecasting vs allergy risk: longitudinal and cross-sectional approaches to predicting pollen allergy”
    • Kadantsev, E., Zeder,Y., Abt, R., Palamarchuk, Y., Sozinova, O., Šukiene L., Patsi, S., Louna-Korteniemi, M., Vaitkevičius, L., Daunys, G., Fortova, L., Crouzy, B., Sikoparija, B., Šauliene, I., Sofiev, M. (2020) “Data prefiltering in calibrations of Swisens Poleno air-flow cytometer”
  • Ņemot vērā Eiropā izsludināto ārkārtas situāciju, pasākumi tiek pārcelti uz nenoteiktu laiku, līdz ar to tiks pārcelta dalība konferencēs un simpozijos un pārplānotas mobilitātes aktivitātes.

16. – 18. projekta mēnesis (01.04.2020-05.04.2020, ar 06.04.2020 ir iestājies pirmsdzemdību/pēcdzemdību pārtraukums)

  • Tiek turpināts darbs pie aerobioloģiskā monitoringa, veicot putekšņu analīzi labotarorijā un regulāri ievācot gaisa paraugus.
  • Tika turpināts darbs pie rakstu sagatavošanas.
  • Ņemot vērā daļiņu fluorescences novērtēšanas nepieciešamību kalibrēšanas vajadzībām, tika veikta varāku taksonu putekšņu virsmas ķīmiskā analīze.
  • Tika sākta augstas izšķirtspējas putekšņu novērojumu novērtējuma sagatavošana (WP1)

19. – 21. projekta mēnesis (01.07.2020-31.07.2021)

  • Tika turpināts manuālais aerobioloģiskais monotorings ar nolūku ievākt references datus un turpināt pilnveidot aerobioloģisku datubāzi. Tiek turpināts darbs pie rakstu sagatavošanas. Notiek darbs pie starptautiskā raksta "Automatic Pollen and Fungal Spore Detectors" EUMETNET Autopollen sinerģijas programmas ietvaros. Izmaiņas rakstu iesniegšanas grafikā: rakstu iesniegšana, objektīvu iemeslu dēļ, ir pārcelta uz 24.-26. projekta mēnesi. Tiek turpināts darbs pie fluorescences raksta sagatavošanas, jo tika pieņemts lēmums to iesniegt starptautiskā žurnālā, nevis lokālā Folia Geografica. Tiek turpināts darbs pie augstas izšķirtspējas putekšņu novērojumu novērtējuma sagatavošanas.
  • Tika prezentēti trīs ziņojumi Eiropas 7.aerobioloģijas kongresā Kordobā, Spānijā:
    • Palamarchuk, J., Sozinova, O., Šukiene, L., Patsi, S., Louna-Korteniemi, M., Vaitkevičius, L., Daunys, G., Kadantsev, E., Abt, R., Zeder, Y., Fortova, L., Crouzym B., Sikoparija, B., Šauliene, I., Sofiev, M. “Sensitivity and efficiency of Rapid-E calibrations”
    • Kadantsev, E., Zeder,Y., Abt, R., Palamarchuk, Y., Sozinova, O., Šukiene L., Patsi, S., Louna-Korteniemi, M., Vaitkevičius, L., Daunys, G., Fortova, L., Crouzy, B., Sikoparija, B., Šauliene, I., Sofiev, M. “Data prefiltering in calibrations of Swisens Poleno air-flow cytometer”.
    • Sofiev., M., Palamarchuk, Y., Sozinova, O., Kouznetsov, R., Berger, U., Bousquet, J. “Personal symptom forecasting vs allergy risk: longitudinal and cross-sectional approaches to predicting pollen allergy
  • Tika veiktas literatūras studijas jaunu pētījumu apzināšanai un nozares progresa novērtēšnai Tika īstenotas mācības Somijas Meteoroloģijas Institūtā attālināti piedaloties kursā "Atmospheric chemistry and SILAM" Tika īstenota sinerģija ar COST CA18226 sagatavojot kopīgu ziņojumu (keynote speach) Eiropas Aerobioloģijas Simpozijam.
  • Tiek papildinātas zināšanas Python 3 programmēšanas valodā turpmākai datu apstrādei un rezultātu noformēšnai Tiek turpināts darbs pie saplūšanas modeļa algoritma, izmantojot 2014.gada graudzāļu datus Eiropai un septiņu prognostisku modeļu CHIMERE, EURAD, EMEP, LOTOS_EUROS, MATCH, MOCAGE, SILAM aprēķinus. Raksts tiek sagatavots publicēšanai. Tiek turpināti sagatavošanas darbi SILAM modeļa uzstādīšanai Latvijas Universitātē. Ņemot vērā pandemijas ietekmi uz zinātnisku pasākumu rīkošanu, komandējumi un dalība konferencēs tiks īstenoti ar nobīdi, proti, 2. WP konferenču un komandējuma rezultātu rādītājus plānots sasniegt projekta 26-.28.mēnesī.

22.–24. projekta mēnesis (01.08.2021.–31.10.2021), no kuriem 07.09.2021.–19.10.2021. ir atvaļinājums

  • Tika īstenotas vairākas attālinātās sesijas ar Autopollen programmas konsorcija partneriem. Darba sesiju mērķis - lemt par automātiska monitoringa ieviešanas taktiku Eiropas aerobioloģijas tīklā.
  • Tika pabeigts darbs pie Autopollen programmas kopraksta "Automatic Pollen and Fungal Spore Detectors", kas drīz tiks iesniegts publicēšanai.
  • Tika uzsākts darbs pie kopraksta "Towards standartisation of automatic pollen monitoring".
  • Turpinas darbs pie kalibrācijas raksta sagatavošanas balstoties uz vairāku valstu kalibrācijas datiem un eksperimentu, kas tika veikts LU sadarbojoties ar Somijas Meteoroloģijas institūtu, to ir plānots pabeigt un iesniegt rakstu nākamā MP ietvaros.
  • Tika saņemts aizinājums piedalīties COST akcijas pieteikuma iesniegšanā. COST Action Proposal OC-2021-1-25368 " Bioexposome of the air network: What makes the Europeans’ respiratory system sick? " as a Secondary Proposer.
  • Tika īstenotas mācības, apgūstot kursu Datu analīze ar Python 160stundu apjomā. Tiek gatavota tehniskā bāze prognozēšanas sistēmas prototipa palaišanai Latvijā (rezultātu rādītājs D2 - tika plānots 24. mēnesī, bet klātienes darba ierobežojumu dēļ pārcelts uz 25.-27.mēnesi) - tiek vērtēta zemes seguma datu piemērotība izmantošanai sistēmā - System for Integrated modeLling of Atmospheric coMposition, tiek gatavota un apgūta Lynux vide sistēmas uzstādīšanai.
  • Notiek darbs pie raksta, kas veltīts individuālo putekšņu alerģijas simptomu progrnozēšanas sistēmas uzbūvei.
  • Tika īstenotas mācības, pabeigts komercializācijas kurss 16 st. apjomā, kas ir ciešā saskaņā ar WP4 un vērsts uz zinātniskā produkta potenciālo komercializāciju.

25.-27. projekta mēnesis (01.11.2021 - 31.01.2022)

  • Tika īstenotas vairākas attālinātās sesijas ar Autopollen programmas konsorcija partneriem.
  • Tika īstenotas vairākas attālinātās sesijas ar COST ADOPT zinātniskā pieredzes apmaiņas projekta partneriem.
  • Tika īstenota vituālā mobilitāte uz Somijas Meteoroloģijas Institūtu projekta uzdevumu pildīšanai.
  • Tika uzsākta SILAM (System for Integrated modeLling of Atmospheric coMposition) sitēmas uzstādīšana Latvijā un pielāgošana projekta mērķu sasniegšanai.
  • Tika iesniegts publicēšanai žurnālā Aerobiologia, Autopollen programmas kopraksts "Automatic Pollen and Fungal Spore Detectors".
  • Turpinās darbs pie kopraksta "Towards standartisation of automatic pollen monitoring", raksts tiek gatavots iesniegšanai žurnālā “Aerobiologia”.
  • Turpinas darbs pie kalibrācijas raksta un pie raksta, kas veltīts individuālo putekšņu alerģijas simptomu progrnozēšanas sistēmas uzbūvei.
  • Tika veikta graudzāļu, bērza un priedes putekšņu ķīmiskā sastāva analīze ar SEM

28.-30.projekta mēnesis (01.02.2022-30.04.2022)

Vairākkārt tika īstenotas vituālās sadarbības ar ārzemju kolēģiem projekta mēŗku sasniegšanai un sinerģijas izveidei ar COST 18226 Tika iesniegts publicēšanai manuskripts ar nosaukumu " Towards standartisation of automatic pollen and fungal spore monitoring: Best practices and guidelines". Autores ieguldījums - raksta satura izstrāde kopā ar ārzemju kolēģiem, dalība rezultātu apspriešanā, raksta strukstūras veidošanā, daļa raksta sagatavošanā un raksta rediģēšanā. Tiek turpināts darbs pie dažādu augu putekšņu ārējas sieņiņas ķīmisko elementu pētījumiem un tiek veitks regulārs aerobioloģiskais monitorings ar secīgu mikroskopisku izpēti un datubāzes veidošanu.Tāpat, tiek turpināts darbs pie saplūšanas modeļa raksta sagatavošanas pie raksta par individuālo alerģijas simptomu prognozēšanas sistēmu. Tika sagatavotas un iesniegtas tēzes un sagatavoti un prezentēti divi ziņojumi "Birch pollen in Latvia 2003-2022" un "Differences in Betula pendula, Pynus sylvestris and Pheleum pratense pollen wall chemical composition" starptautiskā Daugavpils Universitātes 64. konferencē. Prezentāciju laikā klasītāji tika iepazistināti ar aktuālako aerobioloģijas pētījumu informāciju.

31.-33.projekta mēnesis (01.05.2022 – 31.07.2022, no kuriem 04.07.2022-05.08.2022 ir atvaļinājums)

Atskaites perioda tika veikts regulārais aerobioloģiskais monitorings, datu ievākšana, apstrādē laboratorijā, aerobioloģiskās datubāzes uzturēšana. Sakarā ar aktīvo ziedēšanas sākumu, noritēja putekšņu ievākšanas ekspedīcijas, ievācot putekšņus Rīgā, Pierīgā un Latgalē, kas vēlāk tiks izmantoti reālā laika monitoru kalibrācijai.  Veiksmīgi noritēja ziņojumu sagatavošana un prezentēšana konferencēs, tajā skaitā, fenoloģijas kongresā  Phenology 2022, Francijā, Aviņjonā  prezentēts postera ziņojums “Analysis of birch aerobiological data for phenological research: a case study from Latvia” un Lietuvā, Viļņā  “Pine and Birch Pollen in Latvia: Study of Pollen Exine and Concentration”. Zinātnisku publikāciju sagatavošanā tika sperts nākamais solis  gatavojot rakstu “Designing the automatic pollen monitoring network: methodology and first suggestions” un turpinot strādāt pie jau iesāktiem rakstiem. Pārskata periodā tika īstenota virtuālā mobilitāte uz Somijas Meteoroloģijas Institūtu, nepārtraukti risinot projekta uzdevumus un piedaloties diskusijās un koprakstu izstrādē.  Risinot progrnostiskās sistēmas SILAM uzstādīsānas tehniskus aspektus, tiek meklēti risinājumi sistēmas prognozēšanas kapacitātes un precizitātes uzlabošanai lokālā līmenī, tajā skaitā balstoties uz augstās izšķirtspējas emisijas avotu datu izmantošanu.  Pie rezultātu izplatīšanas pasākumiem jāmin uzstāšanās radio ēterā informējot Latvijas iedzīvotājus par aerobioloģijas jautājumiem. 

Laika posmā 04.07.2022.-05.08.2022. prombūtne sakarā ar ikgadējo atvaļinājumu.

34.-36. projekta mēnesis (01.08.2022- 31.10.2022, no kuriem 01.08.-05.08; 19.09.- 03.10; 16.10.-30.10. - atvaļinājums)

Pārskata perionā tika īstenotas vairākas mobilitātes, tika prezentēti ziņojumi Latvijas un ārzemju konferences, īstenoti tīkošanas pasākumi, tika veikts aerobioloģiskais monitorings, paraugu analīze un datu pēcapstrāde. Tika turpināts darbs pie dara pakešu īstenošanas, saliktas kopā visas integrētās sistēmas daļas. Tika sagatavota un iesniegta publikācija "Designing an automatic pollen monitoring network for direct usage of observations to reconstruct the concentration fields" augsta ranga Scopus indeksētā žurnālā Science of the Total Environment. Pārskata periodā tika īstenoti vairāki komandējumi un taja skaitā uz Somiju, pie projekta partnera, FMI, datu analīzei, integrētas sistēmas elementu novērtēšanai, un rakstu sagatavošanai. Tika pētīta SILAM prognostīskās sistēmas pimērošana Latvijas gadījumam. Tika īstenots komandējums uz Ungāriju, piedaloties IRS konferencē sniegts ziņojums "Ragweed plant and pollen in Latvia", tika dibināti sakari ar Ragweed Society dalībniekiem, panākta vienošanās par tēmas nozīmīgumu un oficiālās zinātnieku vēstules iesniegšanu Eiropas komisijā par vērmeļlapu ambroziju izplatības situācijas nopietnību Eiropā. Tajā pašā komanējumā , piedaloties sinergijas COST 18226 programmas sanāksmē tika nosprausi mērķi projekta rezultātu izmantošanai zinātniskā programmā. Tika sagatavots un iesniegts raksts "Personalized allergy symptom forecasting system" publicēšanai augsta ranga žurnālā. Tika īstenots komandējums uz Stokholmu, dalībai Nordic bioaerosol network, komandējuma laikā tika īstenota tīklošanās, zinātniskā sadarbība, anallizēti projektā iegūtie dati un izplatīti projekta rezultāti. 11th International Conference of the Biodiversity Research (virtuāli), tika prezentēts ziņojums "Use of aerobiological data for vegetational research"; tāpat, tika izplatīti pētījuma rezultāti piedaloties Autopollen programmas sanāksmē Lisabonā, Portugālē un Ziemeļvalstu aerobioloģijas tīkla sanāksmē Stokholmā, Zviedrijā. 2022.rudenī tika nolasīti vairāki semināri - skolēniem (Vides akadēmijās nodarbību ietvaros), studentiem ( bakalauru un maģistru studentiem), zinātniekiem (speciālais uzaicinājums zinātniskās sanāksmes ietvaros). Tika organizēta un vadīta Zinātnieku nakts sekcija, kas tika veltīta tajā skaitā projektu rezultātu izplatīšanai. Projekta rezultātu izplatīšanas pasākumu ietvaros divos TV raidījumos ("Urga Urda" un "Panorāma") tika prezentēta daļa no projekta rezultātiem. Tika uzrakstīts populārzinātniskais raksts iesniegts publicēšanai International Association for Aerobiology Newsletter.

Tika pabeigti un iesniegti publicēšanai vairāki zinātiskie raksti, kas noslēdz projektu.

Pēdējās izmaiņas veiktas