No 2019. gada janvāra Latvijas Universitātē (LU) darbojas LU grāmatu klubs, kas reizi mēnesī pulcē aktīvākos lasītājus.

LU grāmatu kluba idejas autore ir LU vecākā juriskonsulte Dace Raipale, kuras iecerei atsaucās LU Bibliotēka, piedāvājot telpas un plašu literatūras klāstu. LU grāmatu kluba tikšanās notiek neformālā atmosfērā, diskutējot par izvēlētās grāmatas aktualitāti, tēliem un to attiecībām, kā arī atziņām, kuras raisījis izlasītais teksts.

Lasot grāmatas, cilvēks lielākoties ir divatā ar tekstu, veidojot izpratni un viedokli par lasīto. LU grāmatu klubs ļauj grāmatas un lasītāja divvientulību bagātināt ar iespēju paust savu viedokli un uzklausīt citu iespaidus. Tas ļauj palūkoties uz lasīto no jauna skatupunkta un ieraudzīt detaļas, kuras palikušas nepamanītas, tādā veidā atklājot jaunus akcentus un interpretācijas iespējas.

Līdz šim LU grāmatu klubā esam dalījušies iespaidos par desmit grāmatām, to skaitā ir klasikas darbi, kas izturējuši laika pārbaudi. Piemēram, Gabriela Garsijas Markesa romāns „Simts vientulības gadu” sniedza iespēju nokļūt pasaulē, kurā realitāte mijas ar maģisku noskaņu, un sekot  vienas dzimtas gaitām septiņu paaudžu garumā. Savukārt Emīls Zolā romānā „Terēza Rakēna” naturālistiskā manierē atklāja jaunas sievietes dzīvesstāstu, ļaujot ielūkoties izmisuma dzīlēs. Kopā šķetinājām Agatas Kristi detektīvromāna "Desmit mazi nēģerēni" pavedienus, vienlaicīgi cenšoties rast atbildi uz jautājumu: "Kur slēpjas detektīvromānu valdzinājums?"

Uzmanība tika veltīta arī jaunākajai literatūrai, kas ieguvusi kritiķu un lasītāju atzinību – iepazinām Frēdrika Bakmana radīto veco un pikto vīru Ūvi, kā arī gremdējāmies atmiņās par bērnību, lasot Andželas Naneti stāstu „Mans vectēvs bija ķiršu koks”. Ekstravagantā futūrista Vladimira Majakovska dzīvē mums ļāva ielūkoties Huans Bonilja romānā „Bez biksēm ienākt aizliegts”.

Novārtā nav atstāta arī latviešu literatūra. Māras Zālītes autobiogrāfiskais  romāns „Pieci pirksti” sniedza iespēju ar bērna acīm lūkoties uz personīgiem un tajā pašā laikā visai latviešu tautai nozīmīgiem pārdzīvojumiem. Savukārt Anšlavs Eglītis ļāva nokļūt 30. gadu Rīgā un sekot jaunā, ambiciozā mākslinieka Jura Upenāja gaitām mākslas pasaulē.

Arī nākotnē LU grāmatu klubs aicina kolēģus ļauties lasīšanas valdzinājumam un  nepalikt vienatnē ar grāmatu, bet dalīties iespaidos par izlasīto, tā bagātinot savu un citu redzesloku.

Nākamās LU grāmatu kluba tikšanās reizes:

21. novembrī plkst. 12.00 

Bibliotēkā Kalpaka bulvārī (Kalpaka bulv. 4, 206. telpa) 

Pauls Bankovskis ”Kur pazuda saimnieks?”

19. decembrī plkst. 12.00 

Bibliotēkā Raiņa bulvārī (Raiņa bulv. 19, 203. telpa) 

Mišela Geibla ”Dzīvoklis Parīzē”

Dalīties