Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātē (SZF) 14. un 15. novembrī notiks starptautiska zinātniskā konference “Riga Readings in Social Sciences (RRSS) 2019”. Konference šajā rudenī pievērsīsies jautājumam “Kāda ir Eiropas Savienība 15 gadus pēc lielās paplašināšanās?”, aptverot plašu sociālo zinātņu spektru - politikas zinātne, socioloģija, informācijas un bibliotēkzinātne. 

Konferenci atklāt aicināti Aleksandars Fatičs (Aleksandar Fatic) no Belgradas Universitātes ar referātu “Eiropas valodu spēli: identitāte, politika un sadalītie temati” un Inta Mieriņa no  Latvijas Universitātes. Dr. Fatičs ir zinātnieks un pieredzējis pedagogs korupcijas novēršanas politikas un korupcijas teoriju, biznesa ētikas un kriminoloģijas jomās. Viņa pētniecības interesēs ietilpst lietišķā ētika, politiskā filozofija un krimināltiesību teorija un politika.

LU Sociālo zinātņu fakultātes asociētā profesore un Diasporas un migrācijas pētījumu centra direktore Inta Mieriņa konferences dalībniekus iepazīstinās ar priekšlasījumu “Ieguldījums sabiedrisko labumu gūšanā un kolektīvo resursu aizsardzība: Austrumu un Centrālās Eiropas izaicinājumi”. Dr. Mieriņas galvenās pētniecības intereses ir saistītas ar migrāciju, nacionālismu un galēji labējo attieksmi, nevienlīdzību, līdzdalību, uzticēšanos un sabiedrības iesaistīšanos. Viņa ir iesaistījusies daudzos liela mēroga Eiropas pētniecības projektos un darbojas kā Eiropas Komisijas eksperte.

Konferences tupinājumā vadītāji Ingrīda Unikaite-Jakuntavičiene (Ingrida Unikaite-Jakuntaviciene) un Mārtiņš Pričins iepazīstinās klausītājus ar šī gada sākumā notikušajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām. Viņiem sekos Renāra Felča pārdomas par Eiropas ideju saistībā ar iekšpolitiskajiem uzdevumiem.

Konferences otrajā dienā klausītājiem būs iespēja uzzināt par iekšējo un starptautisko migrāciju mūsdienu mobilitātes kontekstā, kā arī par diplomātijas vēsturisko un mūsdienu situāciju Baltijas reģionā. Turpinājumā Dr. Zinaida Mancuha (Zinaida Manzuch) kontekstualizēs bibliotēku un informācijas zinātnes izglītību ES un apskatīs Baltijas valstīs aktuālos jautājumus un izaicinājumus. Tikpat svarīgas būs diskusijas par ES sociālās politikas tendencēm, sarežģītību un izaicinājumiem. Analizētas tiks arī dilemmas, kas pastāv starp sabiedrisko darbību un sabiedrisko labumu.

RRSS konferences mērķis ir veidot Latvijas Universitātē stabilu starptautiska līmeņa platformu diskusijām un akadēmisko pētījumu rezultātu izplatīšanai sociālajās zinātnēs, piesaistot starptautiska mēroga zinātniekus, jaunos zinātniekus un doktorantus, īpaši tos, kas pievērsušies Baltijas jūras reģiona studijām.

RRSS konferenci organizē: Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultāte un LU SZF Sociālo un politisko pētījumu institūts (SPPI). Kopš institūta izveidošanas 2004. gadā, SPPI uzdevums ir koordinēt starpdisciplinārus pētniecības projektus, iesaistot fakultātes četru departamentu akadēmiskos personālus un absolventus, kas ir politikas zinātne, socioloģija, komunikācijas studijas, informācijas un bibliotēku zinātne. Institūtā strādā vadošo zinātnieku, pētnieku un zinātnisko asistentu skaits. SPPI direktore ir profesore Aija Zobena.

KONFERENCES PROGRAMMA.

Dalīties