Ansis Grišāns ir kanoe airētājs, kurš ir uzsācis studijas pirmajā kursā Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātē. Viņš dalījās pārdomās par to, kā izdodas apvienot treniņprocesu ar studijām, veidojot duālu karjeru, kā arī pastāstīja par saviem sasniegumiem sportā.

Pastāsti, lūdzu, kā vispār sāki nodarboties ar kanoe airēšanu?

Uz pirmo treniņu mani aizveda tētis. Viņš bija augstas klases kanoe airētājs, tāpēc arī mani tas ieinteresēja un arī es vēlējos kļūt par labu kanoe airētāju.

Kā vērtē aizvadīto sezonu?

Aizvadītā sezona man bija “jaunas pieredzes sezona”, jo pirmo gadu startēju U-23 grupā pie četrus līdz piecus gadus vecākiem vīriešiem. Kopumā vērtēju, ka sezona ir aizritējusi ļoti veiksmīgi, jo galvenais, ka nav bijušas traumas un arī rezultātu ziņā ir bijis progress. 200 metru distancē uzlaboju savu personīgo rekordu un būdams jaunākais sportists finālā, izcīnīju 6. vietu Pasaules U-23 čempionātā, ko priekš sevis vērtēju, kā vienu no labākajiem sasniegumiem karjerā.

Kuri ir tavuprāt lielākie sasniegumi sporta karjeras laikā?

Mani augstākie sasniegumi ir:

  • Divkārtējs Latvijas Republikas čempions 200 metru distancē
  • Latvijas junioru čempions visās distancēs – 200m, 500m un 1000m (2018. gadā)
  • Pasaules U-23 čempionātā 200m distancē iegūta 6. vieta (2019. gadā)
  • Eiropas U-23 čempionātā 200m distancē iegūta 7. vieta (2019. gadā)
  • Eiropas Junioru čempionātā iegūta 4. vieta 200m distancē (2018. gadā)
  • Eiropas Junioru čempionātā iegūta 7. vieta 200m distancē (2017. gadā)
  • Pasaules jauniešu regatē “Olympic Hopes” iegūta 1. vieta 200m distancē (2016. gadā un 2015. gadā)

Paralēli sporta karjerai esi izvēlējies arī studēt. Par ko tu mācies?

Šobrīd, paralēli sportam, mācos Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātē – bakalaura studiju programmā “Vadības zinības”. Izvēlējos šo studiju programmu, jo tajā ir mācību priekšmeti, kuri noderēs arī turpmākajā dzīvē un kuriem redzu reālu pielietojumu.

Kā izdodas apvienot studijas ar trenēšanos un sacensībām?

Teikšu godīgi, fiziski nav viegli – braukšana, pavadītais laiks ceļā. Tiešo kontaktstundu nav daudz – tas nozīmē, ka daudz jāmācās ir patstāvīgi mājās, bet tā kā man patīk un interesē tas, ko mācos, tad es priekš sevis studijas saucu par mentālo treniņu, pret kuru attiecos tik pat nopietni, cik pret sportu.

Ieskicē nedaudz savu ikdienu – skola, treniņi, treniņnometnes, sacensības.

Vasarā, kad ir sezonas laiks, trenējos 9/10 reizes nedēļā un visus šos treniņus pavadu uz ūdens. Vasarā man būs vieglāk trenēties, jo sezonas karstākajā laikā, kad ir sacensības un gatavošanās sacensībām, tad augstskolā būs brīvāks. Lielas atpūtas vasarā man nav – parasti kādas 2 brīvas dienas pēc lielām sacensībām un pēc tam atkal sāku gatavoties nākamajām sacensībām, jo vasarā sacensības ir gandrīz katru nedēļas nogali un treniņiem atliek tikai darba dienas.

Bieži cilvēki prasa kā to var izturēt? Vai man neapnīk? Tad es parasti atbildu, ka labāka veida, kā pavadīt vasaru nemaz nav – principā visu laiku pie ūdens, dabas. Bieži sanāk lidot uz sacensībām ārpus Latvijas. Sacensības ir notikušas tādās valstīs kā Serbija, Ungārija, Itālija, Rumānija, Čehija. Pavasarī braucu uz nometnēm uz Turciju. Tas viss veido manu lielāko daļu sezonas. Manuprāt, ja cilvēks var darīt to, kas viņam patīk plus sasniegt augstus rezultātus un vēl gūt no visa tā procesa baudu, tad cilvēks var teikt, ka viņš mīl to, ko dara.

Kādi ir plāni un sezonas paredzētie starti nākošajā sezonā?

Nākamajā sezonā, tāpat kā šosezon, es plānoju piedalīties Eiropas un Pasaules U-23 čempionātos, Latvijas Olimpiādē, kā arī jaunums priekš manis būs Pasaules studentu universiāde uz kuru noteikti centīšos atlasīties un pārstāvēt Latvijas Universitāti!

 

Dalīties