Gebeklitepe

11. oktobrī LU Latvijas vēstures institūts sadarbībā ar Turcijas vēstniecību Latvijā, organizēja nozarei plaši pazīstamā Turcijas arheologa Stambulas Universitātes profesora Dr. Nedžmi Karula (Necmi Karul) vieslekciju par Gebeklitepes arheoloģisko pieminekli, kas pazīstams arī kā "Zero Point in Time" ("Laika atskaites punkts").

Uzsākot savu vizīti LU, profesors N. Karuls nolasīja lekciju LU Vēstures un filozofijas fakultātes studentiem, bet pēcpusdienā LU Humanitāro un sociālo zinātņu centrā Kalpaka bulv. 4 tikās ar Latvijas arheologiem. Vieslekciju apmeklēja arī Grieķijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Rallis (Alexandros Rallis), kā arī vairāki Turcijas vēstniecības darbinieki, uzņēmēji u. c. turku diasporas pārstāvji Latvijā, kā arī citi interesenti.

Gebeklitepe

Arheoloģisko izrakumu vieta atrodas Turcijas Šanliurfas provincē. 2018. gada jūlijā tā iekļauta UNESCO pasaules mantojuma sarakstā. Gebeklitepe ir vecākais templis pasaulē. Izrakumi šajā arheoloģiskajā piemineklī likuši pārskatīt teoriju par pāreju no mednieku-vācēju dzīvesveida uz ražotājsabiedrības dzīvesveidu.

Profesors Dr. Nedžmi Karuls

Stambulas Universitātes profesors Dr. Nedžmi Karuls (Necmi Karul) ir arī Vācijas Arheoloģijas institūta un Austrijas arheoloģijas institūta loceklis, Turcijas Arheoloģijas institūta korespondētājloceklis un Turcijas ICOMOS Nacionālās komitejas loceklis. Karuls no 2007. līdz 2015. gadam bija Arheologu asociācijas Stambulas nodaļas prezidents. Karuls, kurš kopš 1989. gada ir piedalījies arheoloģiskajos izrakumos un apzināšanas ekspedīcijās dažādās Anatolijas daļās, ir vairāku izrakumu zinātniskais padomnieks.

Kopš 2016. gada Nedžmi Karuls vada Gebeklitepes kultūras un Karahantepes pētniecības projektus un ir Gebeklitepes zinātniskās koordinācijas komitejas loceklis.

Dalīties