2019. gada 13. maijā, pēc Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskās bibliotēkas Austrijas bibliotēkas un Šveices lasītavas ielūguma, LU Akadēmiskajā bibliotēkā viesojās Šveices Konfederācijas vēstniecības Latvijā misijas vadītāja vietnieks Aldo de Luka (Aldo de Luca).

LU Akadēmiskā bibliotēka jau vairāk nekā 18 gadus aktīvi sadarbojas ar Šveices Konfederācijas vēstniecību Rīgā, Šveices Kultūras fondu Pro Helvetia, Šveices biedrību Baltijā. 2001. gada 13. septembrī Latvijas Akadēmiskajā bibliotēkā (kopš 2009. gada Latvijas Universitātes Akadēmiskā bibliotēka) kopā ar Austrijas bibliotēku svinīgi atklāta Šveices lasītava, kurā ikviens var iepazīties ar šveiciešu daiļliteratūru, vēsturi, novadpētniecību, mākslu, politiku, kā arī piedalīties visdažādākajos kultūras pasākumos.
LU Akadēmiskās bibliotēkas Austrijas bibliotēkas un Šveices lasītavas vadītāja Ņina Kočetkova un LU Humanitāro zinātņu fakultātes Ģermānistikas nodaļas profesore, LU AB Austrijas bibliotēkas un Šveices lasītavas zinātniskā konsultante Tatjana Kuharenoka iepazīstināja Aldo de Luka kungu ar Šveices lasītavas krājumu un aktivitātēm. Viesis bija patīkami pārsteigts, ka LU Akadēmiskās bibliotēkas Šveices lasītava sadarbībā ar Šveices Konfederācijas vestniecību Latvijā, Šveiciešu biedrību Baltijā un kopā ar LU HZF Ģermānistkas nodaļas studentiem un pasniedzējiem, LU Akadēmiskajā bibliotēkā organizēja klasiķa Paula Nizona, pazīstamo rakstnieku Fransuā Lēba, Andreasa Itena, Daniela Cāno un citu  lasījumi,  radošā tikšanās ar Šveices bijušo diplomātu, Šveices lasītavu Baltijas valstīs iniciatoru, grāmatizdevēju un Šveices biedrības SwissDiplomats-ZurichNetwork prezidentu Dr. Maksu Šveiceru; tika organizētas  diskusijas, izstādes, koncerti,  prezentācijas par Šveices vēsturi un kultūru, Latvijas un Šveices kultūrvēsturiskiem sakariem. 
Starpkultūru dialoga centra vadītāja Linda Eltermane sniedza izsmeļošu informāciju par LU Akadēmiskās bibliotēkas Azerbaidžānas, Baltkrievijas, Gruzijas, Kazahstānas, Ukrainas un Uzbekistānas Informācijas centru darbību, grāmatu krājumiem, ka arī par sadarbību ar vēstniecībām, augstskolām, bibliotēkām, kultūras un zinātnes iestādēm. 
Rokrakstu un reto grāmatu nodaļas vadītāja Aija Taimiņa iepazīstināja Misijas vadītaja vietnieku ar J.K. Broces (1742-1823) antikvāro kolekciju par Livoniju, kas ievietota UNESCO “Pasaules atmiņas” nacionālajā reģistrā. Viņš atzina, ka J.K. Broces atstātajam mantojumam ir milzīga kultūrvēsturiska vērtība.
Tikšanās noslēgumā notika pārrunas par tālāko sadarbību, plašāku kontaktu veidošanu ar Šveices augstskolām, Šveices ģermānistu dalību LU HZF Ģermānistikas nodaļas rīkotajās konferencēs. Šveices Konfederācijas vēstniecības Latvijā misijas vadītāja vietnieks Aldo de Luka izteica pateicību par labu sadarbību un kontaktu stiprināšanu kultūras un zinātnes jomā.
 

Dalīties