Ar Rīgas Lutera baznīcas vēsturi iepazīstina Kaspars Simanovičs.

Sestdien, 18. maijā, notika Latvijas Universitātes (LU) fonda un LU Teoloģijas fakultātes organizētā ekskursija Rīgas baznīcās. Ekskursijā piedalījās LU fonda stipendiāti un pārstāvji, LU Teoloģijas fakultātes studenti, kā arī citi interesenti.

Ekskursija aizsākās Rīgas Lutera baznīcā (Torņakalna ielā 5), kur mācītājs, Žaņa Lapuķa piemiņas stipendijas ieguvējs un LU Teoloģijas fakultātes doktorants Kaspars Simanovičs iepazīstināja interesentus ar baznīcas un draudzes vēsturi. Kā izrādās, Rīgas Lutera baznīcu projektējis tas pats arhitekts, kurš veidojis arī Latvijas Mākslas akadēmiju. Tāpat arī ekskursijas dalībnieki uzzināja par jauna altāra izveidošanas projektu, ko Rīgas Lutera draudze cer īstenot tuvākajā laikā.

Pēc tam ekskursijas dalībnieki devās skaistā pastaigā uz Rīgas centru, kur apmeklēja Rīgas Vecās Svētās Ģertrūdes Evaņģēliski luterisko baznīcu. Šeit mācītājs un Žaņa Lapuķa piemiņas stipendijas ieguvējs Oskars Smoļaks uzcienāja interesentus gan ar gardām maizītēm, gan informāciju par draudzes vēsturi. Interesanti, ka Vecās Sv. Ģertrūdes draudze vēsturiski veidojās, apvienojoties vairākām draudzēm, no kurām viena bijusi akadēmiskā draudze, kuras sastāvā bijuši arī vairāki LU mācībspēki. Oskars Smoļaks uzsvēra arī ALPHA jeb Alfas kursa nozīmību šīs draudzes attīstībā pēdējo pāris dekāžu laikā, kas piesaistījusi jauniešus, kas brīvprātīgi darbojas arī cietumos un bērnu namos.

Ekskursija noslēdzās Metodistu Rīgas 1. draudzes lūgšanu namā, kur Ziemeļelbas mācītāju apvienības stipendijas saņēmēja, LU Teoloģijas fakultātes studente un mācītāja Anna Dobele iepazīstināja interesentus ar metodistu baznīcas aizsākumiem un vēsturi Latvijā. Atšķirībā no Rīgas Lutera un Vecās Sv. Ģertrūdes baznīcām, metodistu baznīca Padomju režīma laikā nesaglabāja savas telpas Akas ielā. Tur bija ierīkots gan teātris, gan arī sporta zāle, vairāki komunālie dzīvokļi un pagrabā vēl salīdzinoši nesen turpinājis darboties cīņas klubs. Pie kafijas krūzes un gabaliņa kūkas, ekskursija noslēdzās ar dalībnieku kopīgu refleksiju par ekskursijas laikā piedzīvoto, kā arī ar diskusiju par turpmākām sadarbības iespējām.

Pasākuma rīkotājas bija LU Teoloģijas fakultātes studentes, kas 2018./2019. akad. gadā iegūst mecenātu stipendijas: Annija Jenča, Anna Dobele un Bella Briška. Iesāktā stipendiātu satikšanās tradīcija tiks turpināta arī turpmāk.

Dalīties