Profesore Ingrīda Rumba-Rozenfelde:  LU Medicīnas fakultātes pētnieki sekmīgi iekļāvušies starptautiskā bērnu slimību pētniecības konsorcijā PRINTO un publicē visaugstākās raudzes rakstus.

Personalizētā  medicīna, kas ietver konkrētajam pacientam individuāli pielāgotu ārstniecisku pasākumu kopumu atkarībā no slimības īpatnībām, ir kļuvusi par mūsdienīgu veselības aprūpes pieeju visā pasaulē. Īpaši aktuāli tas ir pacientiem ar retām slimībām, t.sk. autoimūnām reimatiskām slimībām bērniem.

Lai koordinētu pētījumus par ārstēšanas rezultātiem šo invalidizējošo slimību jomā, ir izveidots starptautisks konsorcijs PRINTO (Pediatric Rheumatology International Trials Organization), kas apvieno 640 centrus no 90 valstīm ar 1350 aktīviem pētniekiem un darbojas vairāk kā 30 gadus.

LU Medicīnas fakultātes profesore Ingrīda Rumba-Rozenfelde, kas ir PRINTO nacionālā koordinatore Latvijā, stāsta: „ Šāda daudzpusīga starptautiska sadarbība, attīstot klīnisko profesionālismu un aktivitātes akadēmiskā jomā, ir nodrošinājusi būtisku progresu bērnu reimatisko slimību jomā. Organizācijas darbības ietvaros ir attīstīti mūsdienīgi mācību materiāli, ko izmantojam līdzdiploma studijās un rezidentu apmācībā. Ir dots jauns impulss slimību un reto stāvokļu atpazīšanā, diagnostisko kritēriju izstrādē tādām slimībām kā sistēmas vaskulīti bērniem un makrofāgu aktivācijas sindroms. Šos rakstus, kas tapuši, sadarbojoties daudziem Eiropas pētniekiem, izmanto speciālisti visā pasaulē, tā padarot tos  par augsti citējamiem.

Mums ir liels gods, ka Latvijas Universitātes pētnieku devums ir starptautiski novērtēts, un esam varējuši pilntiesīgi iekļauties starptautiskajā pētniecībā: LU varējusi kļūt par PRINTO konsorcija pētījumu partneri tādos projektos kā EK 7. Ietvara programmas projektā Pharmachild, Executive Agency for Health and Consumers finansētajā grantā SHARE (Single Hub and access point for Pediatric Rheumatology in Europe) un citos. SHARE projekta mērķis bija harmonizēt bērnu reimatisko slimību aprūpi Eiropā, veidojot starptautiskas diagnostikas un ārstēšanas vadlīnijas. Pharmachild projekts apkopo medikamentozās ārstēšanas rezultātus un blaknes prospektīvā pētījumā, sevišķu vērību veltot jauno - bioloģisko medikamentu ilgtermiņa efektiem uz bērna veselību.”

Kā viens no pēdējiem PRINTO pētniecisko projektu rezultātiem (projekts EPOCA - A multinational study of the Epidemiology, treatment and Outcome of Childhood Arthritis) ir starptautiski akceptētas anketas JAMAR (Juvenile arthritis Multidimensional Assessment Report) validēšana latviešu valodā. JAMAR anketa ir unificēts rīks slimības stāvokļa novērtēšanai dinamikā un ārstēšanas rezultāta izvērtēšanai kā individuālam pacientam, tā pacientu kopām.

Šīs anketas ieviešanas rezultāti sadarbībā ar Eiropas pētniekiem ir apkopoti publikācijā žurnālā Rheumatology International. Savukārt bērnu artrīta dažādu iznākumu novērojumus, pētnieku grupa, kuras sastāvā ir arī Ingrīda Rumba-Rozenfelde, ir publicējis žurnāla „Lancet Child Adolescents Health” 2019.gada aprīļa numurā.

Pateicoties pētnieku starptautiskai sadarbībai un pūliņu konsolidēšanai, bērnu reimatisko slimību ārstēšanas rezultāti pēdējās desmitgades laikā ievērojami uzlabojušies, gan paaugstinot pacientu un viņu ģimeņu dzīves kvalitāti, gan samazinot kustību traucējumus, novēršot invaliditāti un pagarinot slimnieka mūžu.

Dalīties