Latvijas Universitātes (LU) Bibliotēkas Dabaszinātņu bibliotēkā (Jelgavas ielā 1) Ķīmiķu dienas ietvaros 10. maijā plkst. 11.30 tiks atklāta LU Bibliotēkas veidotā izstāde “Ķīmiskie elementi tabulās un sadzīvē”.

Šogad aprit 150 gadi, kopš notika viens no ievērojamākajiem pavērsieniem ķīmijas vēsturē - Dmitrijs Mendeļejevs atklāja periodisko likumu un izveidoja ķīmisko elementu periodisko tabulu. Par godu šī notikuma zīmīgajai gadadienai, Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) ir pasludinājusi 2019. gadu par Starptautisko Ķīmisko elementu periodiskās tabulas gadu. Atzīmējot šo būtisko notikumu, LU Bibliotēka sadarbībā ar LU Ķīmijas fakultātes Studentu pašpārvaldi veido izstādi «Ķīmiskie elementi tabulās un sadzīvē». Izstādē skatāmi eksponāti no ķīmisko elementu tabulu kolekcionāres Jeļenas Volkinšteines privātkolekcijas.

Izstādes kolekcijas autore Jeļena Volkinšteine - Rīgas Ostvalda vidusskolas ķīmijas skolotāja. 2016. gadā ieguvusi pedagoģijas doktora zinātnisko grādu (Dr. paed.), darbojās arī kā eksperte vairākos ar izglītību un ķīmiju saistītos projektos. Dr. paed. J.Volkinšteine atzīst, ka interesi par ķīmisko elementu periodiskajām tabulām un to daudzveidību veicinājusi Jura Avotiņa grāmata «Vai ķīmija ir nesaprotama?», kas uzskatāma par iedvesmas avotu šim vaļaspriekam. Eksponāti kolekcijā nokļuvuši pakāpeniski - sākotnēji tie bija kādreizējo skolnieku atvesti suvenīri no ārzemēm un kolēģu dāvinājumi, taču ir arī tādi, kurus autore pati iegādājusies ārzemju grāmatnīcās. Kolekcijā ir ap 400 eksponātu, no kuriem izstādē aplūkojami aptuveni 200 - tabulas un priekšmeti ar periodiskās tabulas attēlojumu uz tiem. Tabulas atceļojušas no tādām zemēm kā Amerika, Spānija, Vācija un Japāna, dažādās valodās un turklāt  ir tikušas sastādītas dažādos laika posmos, tādēļ iespējams izsekot līdzi, kā ir mainījies ķīmisko elementu skaits.

Izstādē būs iespējams aplūkot vēsturiskās liecības par D.Mendeļejeva darbu pie elementu periodiskās tabulas izstrādes, elementu tabulas pēc to attīstības elementu skaita ziņā, kas kopš 2016. gada ir papildinājies par 4 elementiem, kā arī paraudzīties uz tabulas sagatavi potenciāli iespējamajiem elementiem nākotnē un tabulu ar japāņu animācijas filmu varoņiem.  Būs iespēja uzzināt arī paša D.Mendeļejeva vēstījumu par sapni, kas zinātniekam bija ievērojams palīgs tabulas aprēķinu ceļā pie periodiskās tabulas galarezultāta, kur ikdienā var sastapt ķīmiskos elementus un arī aplūkot unikālus eksponātus ar elementu tabulu uz tiem - datorpeļu paliktņus, krūzītes un kedas.

Izstāde veidota sadarbībā ar LU Ķīmijas fakultāti un LU Ķīmijas fakultātes Studentu pašpārvaldi. Izstāde apskatāma līdz 31.jūnijam. Laipni aicināti!

Dalīties