Foto: Toms Grīnbergs

Šodien tika atklāta Latvijas Universitātes (LU) Materiālu mehānikas institūta Materiālu testēšanas laboratorija, kura paver iespējas dažādu jaunu pētījumu veikšanā un sadarbības veicināšanā ar uzņēmumiem Latvijā un ārzemēs.

“Institūts ir nostājies uz jauna attīstības posma sākuma. Ar šo laboratorijas akreditēšanu paveras iespējas gan sadarbībai ar mūsu ražotājiem Latvijā, gan sadarbībai arī ar starptautiskiem partneriem visā pasaulē - Polijā, Vācijā, Krievijā un ASV,” sacīja LU rektors profesors Indriķis Muižnieks.

Divu gadu laikā institūta laboratorija ir aprīkota ar jaunām iekārtām un šobrīd ir vienīgā laboratorija Baltijas valstīs, kas spēj nodrošināt testēšanas pakalpojumus aviācijas, kosmosa, medicīnas un būvniecības nozarēm.

“Ar institūta uzstādītajām unikālajām iekārtām šajā laboratorijā būs iespēja veikt sertificētus pētījumus ne tikai zinātnē, bet arī medicīnas, kosmosa un aviācijas un celtniecības jomā. Tā arī ir viena no Universitātes misijām. Domāju, ka šim laboratorijas piemēram sekos arī citas,” tā rektors.

MMI direktors Egils Plūme pateicās Universitātei un rektoram par doto iespēju attīstīt institūtu vēl vairāk, izveidojot šo laboratoriju: “Mēs esam ļoti apmierināti, ka Universitāte veic reformu, kas ir balstīta uz zinātnes attīstību Universitātē. Mēs esam ļoti pateicīgi, ka varējām iegādāties labākās iekārtas un aprīkojumu Austrumeiropas līmenī un arī priecājamies par jaunajām telpām institūtam. Mēs gaidām labus, zinošus studentus Eiropas līmenī, kas varētu papildināt mūsu rindas.”

Atklāšanas pasākumā dalībniekiem bija iespēja iepazīties ar LU piedāvātajām sadarbības iespējām gan izstrādājot inovatīvus un augstākas efektivitātes produktus un pakalpojumus, gan piesaistot atbalsta finansējumu pētniecībai. LU Komunikācijas un inovāciju departamenta Tehnoloģiju pārneses nodaļas eksperts Mārtiņš Borodušķis apmeklētājus iepazīstināja ar iespējamām sadarbības formām, ko piedāvā LU: dabas paraugu un procesu izpēte, bioloģiski aktīvo vielu iegūšana un raksturošana, eksperimentu un industriālu sistēmu izstrāde un uzņēmumu izaugsmes stratēģijas izstrāde.

Pasākuma laikā vairāki uzņēmumu pārstāvji dalījās savos pieredzes stāstos par ieguvumiem, sadarbojoties ar LU.

Andrejs Baranovskis LNK Aerospace valdes loceklis uzsvēra nozīmīgo sadarbību ar LU: “Mēs LNK grupa sadarbojamies ne tikai ar LU MMI, bet ar visu Universitāti kopumā. Kopā speram gan lielus, gan mazākus soļus, kas nozīmīgi zinātnes attīstībā. Šī jaunā laboratorija ir attīstīta un sertificēta, un mums kā uzņēmumam, kas veic komercdarbību, tas ir ļoti nozīmīgi, jo tad mēs varam izmantot pilnā apmērā laboratorijas iespējas, veicot pētījumus un reālu darbu.”

Jānis Oliņš “Cast Print” līdzīpašnieks stāstīja: “Medicīna ir nozare, kurā ārsti vēlas pierādījumus, ka tehnoloģijas, ko izmanto ārstniecībā ir drošas. Sadarbībā ar LU MMI laboratoriju mēs spēsim pārbaudīt un pierādīt, ka mūsu izstrādājums ir gana drošs un gana izturīgs, lai to varētu piedāvāt pacientiem.”

Apmeklētājiem bija iespēja vērot materiālu testēšanas demonstrējumus Materiālu testēšanas laboratorijā.

Dalīties