Izstāde tiks atklāta 25. aprīlī Latvijas Universitātes (LU) Lielajā aulā notiekošās starptautiskās konferences “Personība kultūru un valodu krustcelēs. Pēterim Šmitam 150” ietvaros. Latvijas Universitātes (LU) Bibliotēka šo izstādi ir veidojusi sadarbībā ar LU Akadēmisko bibliotēku, Rakstniecības un mūzikas muzeju, Cēsu vēstures un mākslas muzeju, Latvijas valsts vēstures arhīvu un LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta Latviešu folkloras krātuvi.

Izstādes mērķis ir ilustrēt Pētera Šmita (1869-1938) daudzpusīgās personības dzīves un darbības ceļu no zinātkāra Raunas zēna līdz zinātnieka reputācijai pasaules līmenī. Vairākums līdzpilsoņu pazina Pēteri Šmitu kā visu laiku apjomīgākā latviešu pasaku un teiku krājuma sastādītāju, Latvijas inteliģence - kā valodnieku, etnogrāfu, folkloras pētnieku, bet pasaules akadēmiskajā vidē viņš bija pazīstams kā austrumpētnieks jeb orientālists, īpaši kā sinologs. Izstādē iekļautie materiāli par Pētera Šmita personību, kas kā kultūrvēsturisks mantojums glabājas iepriekšminētajās atmiņas institūcijās, aptver fotogrāfiju, vēstuļu, arhīva dokumentu klāstu un paver nelielu ieskatu viņa mazāk zināmajās dzīves gaitās kā papildinājumu konferencē skartajiem tematiem.

Pētera Šmita 150. gadadiena ir iekļauta UNESCO svinamo gadadienu kalendārā 2018.-2019. gadam, novērtējot viņa ieguldījumu latviešu tautas folkloras vākšanā un sinoloģijas attīstībā kā Eiropā, tā Tālajos Austrumos. Pētera Šmita 150. gadadienas svinību aktivitātes tiek atbalstītas UNESCO Līdzdalības programmas ietvaros.

Informāciju par konferenci skatīt šeit.

Dalīties