Latvijas Universitātes (LU) Bibliotēkā Kalpaka bulvārī no 9. aprīļa apskatāma cikla „Bibliotēku dārgumi” kārtējā izstāde „Ievērojamu latviešu personību ieraksti Latvijas Universitātes Bibliotēkas grāmatās (19. gs. beigas – 20. gs. 30. gadi)”.

Latvijai un latviešiem nozīmīgu kultūrvēstures mantojumu ierakstu un autogrāfu veidā glabā LU Bibliotēkas grāmatas. Pārfrāzējot angļu filozofa Frānsisa Bēkona atziņu, var teikt, ka „…ieraksti grāmatās ir kā domu laivas, kas peld laika viļņos un saudzīgi nes savu dārgo nastu no paaudzes uz paaudzi”. Ieraksti grāmatās glabā sava laika notikumu zīmes, kas bieži vien sniedz iespēju izlasīt daudz vairāk nekā redzams ierakstā. Grāmatās atrodamie ieraksti ir nozīmīgs konkrētā laikmeta vēstures, kultūras, sadzīves un literārā mantojuma izpētes avots.

Izstādē aplūkojamas grāmatas, kuras izdotas no 19. gs. 80.-tajiem līdz 20. gs. 30.-to gadu beigām un, kurās savus ierakstus un autogrāfus ierakstījušas diženas un latviešu tautai nozīmīgas personības. 39 eksponētajās grāmatās var aplūkot latviešu rakstnieku, dzejnieku, kultūras darbinieku un LU mācībspēku ierakstus. Vairāki ierakstu adresāti – LU mācībspēki bija arī Latvijas Republikas ministri.  

Senākais ieraksts ir rakstnieka Matīsa Kaudzītes, pirms 142 gadiem ierakstītais, veltījums un autogrāfs laikraksta „Baltijas Vēstnesis” redaktoram Bernhardam Dīriķim. Ikviens interesents varēs aplūkot arī rakstnieku un dzejnieku Jēkaba Janševska, Apsīšu Jēkaba, Pāvila Rozīša, Jāņa Sudrabkalna, Elzas Stērstes, Viļa Plūdoņa, Jūlija Pētersona,  u. c. ierakstus un autogrāfus, kā arī grāmatizdevēja Jāņa Rapas un bibliofila un bibliogrāfa Jāņa Misiņa ierakstus.

Visbiežāk ieraksti veikti ar tintes spalvu un pēc turpat gadsimta tie ir skaidri izlasāmi. Savukārt Jānis Rapa savās grāmatās vairumu ierakstu ir veicis ar parasto zīmuli. Arī rakstnieks Andrejs Upīts savu veltījuma ierakstu 1924. gadā rakstījis ar zilas krāsas zīmuli un šis ieraksts gadu gaitā ir gandrīz izbalējis. Savukārt arhitekts un LU profesors Eižens Laube, blakus ar zīmuli rakstītam autogrāfam, grāmatā iespiedis īpašu reljefa zīmogu.

Izstādi ikviens interesents var aplūkot LU Bibliotēkā Kalpaka bulvārī līdz oktobrim.

Dalīties