5. aprīlī Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes studiju programmas "Bibliotēkzinātnes un informācijas" 1. kursa maģistri kopā ar pasniedzēju Dainu Pakalnu apmeklēja Latvijas Republikas Patentu valdi, kur viņus laipni uzņēma un ekskursiju vadīja Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padomes priekšsēdētāja Dace Liberte.

Ekskursijas laikā studenti iepazina, kas ir patents, preču zīme un dizainparaugs. Kā notiek to pieteikšana un kāda ir rezonanse sabiedrībā. Tika runāts par autortiesībām un tiesībām tikt atalgotam par jaunradi. Dace Liberte ar dažādiem interesantiem piemēriem radīja unikālu ainu preču zīmju izpratnes laukā, skaidrojot, ka tās var satīriski koriģēt, no tā neiegūstot finansiālu labumu, ko var interpretēt kā tiesības kritizēt zīmolus.

Latvijā ik gadu Patentu valdē tiek iesniegti ap 1500 patentu, preču zīmju un dizainparaugu pieteikumu. Ir gan veiksmes stāsti, gan latviešiem raksturīgais kautrīgums, tomēr latvieši ir izgudrotāji. Lai par tādu kļūtu, nav jābūt labākajam kādā nozarē. Liela daļa izgudrojumu pēc uzbūves ir vienkārši. Tie ir radīti, lai atvieglotu ikdienas dzīvi.

Studenti izsaka pateicību Patentu valdei un jo īpaši Dacei Libertei par interesanto ekskursiju un stāstījumu.

Dalīties