LU studentu komanda 2019. gada pasaules programmēšanas sacensību finālā. No kreisās: Ingus Jānis Pretkalniņš, Pēteris Pakalns, treneris Guntis Arnicāns, Vladislavs Kļevickis.

Ceturtdien, 4. aprīlī, Portugāles pilsētā Porto norisinājās 43. ikgadējais pasaules studentu komandu programmēšanas sacensību fināls (ACM ICPC), kas pulcēja spēcīgākās studentu komandas no visas pasaules, tostarp vienīgo Latvijas komandu no Latvijas Universitātes (LU). Spraigā cīņā LU komanda – Pēteris Pakalns, Vladislavs Kļevickis un Ingus Jānis Pretkalniņš – 135 komandu konkurencē ieguva 47. vietu (dalīto 41. vietu), aiz sevis atstājot vēl 88 citu pasaules universitāšu komandas.

Latvijas Universitāti šogad sacensībās pārstāvēja LU Datorikas fakultātes bakalaura studiju programmas “Datorzinātnes” 4. kursa students Pēteris Pakalns, LU Datorikas fakultātes maģistra studiju programmas “Datorzinātnes” 1. kursa students Vladislavs Kļevickis, LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes bakalaura studiju programmas “Matemātika” 2. kursa students Ingus Jānis Pretkalniņš un treneri – prof. Guntis Arnicāns un Jevgēnijs Vihrovs.

“Diviem mūsu komandas dalībniekiem šis bija jau otrais fināls. Bija redzams, ka komanda ir gatava labam rezultātam un nebija “lampu drudža”, kas mēdz gadīties dalībniekiem, kas finālā piedalās pirmo reizi. Sacensību sākums bija stabils, jo pirmie trīs uzdevumi tika atrisināti bez kļūdām un lieka laika zaudēšanas. Komanda pirmajās stundās pastāvīgi atradās apmēram 20.vietā, kas deva cerības uz ļoti labu rezultātu. Ar ceturto uzdevumu iznāca aizķeršanās, jo pirmais iesūtītais risinājums nebija pietiekoši efektīvs uz atsevišķiem speciāliem gadījumiem. Vājās vietas atrašana un efektīvāka risinājuma izveide prasīja ilgu laiku, kā rezultātā tika pazaudēts uzdevumu risināšanas ritms. Komanda pēdējā stundā vienlaicīgi strādāja pie diviem uzdevumiem. Risinājumi tika izveidoti un iesūtīti apmēram 5 minūtes pirms sacensību beigām. Viens no risinājumiem bija veiksmīgs. Otrs risinājums idejiski bija pareizs, bet nebija korekts uz visiem tiesnešu testpiemēriem. Atrast kļūdu vairs neatlika laika. Neskatoties uz mazāk veiksmīgu sacensību otro pusi, komanda atrisināja 5 uzdevumus un sasniedza ļoti labu rezultātu – 47. vietu, kas ir trešais labākais mūsu universitātes sasniegums fināla sacensībās,” par šī gada finālu stāsta komandas treneris, LU Datorikas fakultātes dekāns prof. Guntis Arnicāns.

Fināla ietvaros norisinājās “ICPC Challenge” izaicinājums, kurā piedalījās visas 135 komandas, LU komanda šajā izaicinājumā ieguva augsto 6. vietu. Izaicinājumā trīs stundu laikā dalībniekiem bija jāatrisina problēmas, kas saistītas ar mākslīgo intelektu un neironu tīkliem.

Latvijas Universitātei šī gada fināls bija nozīmīgs, jo LU komanda fināla sacensībās ir iekļuvusi jau piecas reizes, tāpēc komandas trenerim Guntim Arnicānam tika pasniegta ICPC Fonda balva par dalību finālos 5+ gadus. Guntis Arnicāns trenē LU studentus jau kopš 1996. gada, taču finālā pirmo reizi izdevās iekļūt tikai 2012. gadā. Pēdējo astoņu gadu laikā LU komandas finālos piedalījušās jau piecas reizes.

Pasaules studentu programmēšanas sacensības (ACM ICPC) ir senākās un prestižākās akadēmiskās programmēšanas sacensības pasaulē. Sacensības norisinās jau 43. gadu, un šogad tajās piedalījās 52 709 dalībnieki, kas pārstāvēja 3 233 universitātes no 110 valstīm. Sacensību astotdaļfināli, ceturtdaļfināli un pusfināli norisinās reģionos visos apdzīvotajos kontinentos, savukārt uz fināla sacensībām dodas ap simts pasaules spēcīgākās komandas.  Šogad finālā piedalījās 135 pasaules spēcīgākās studentu komandas.

Par absolūtiem šī gada uzvarētājiem, atrisinot 10 uzdevumus, kļuva Maskavas Valsts universitātes studentu komanda (šī pati komanda bija arī 2018. gada uzvarētāji), otro vietu ar 9 uzdevumiem izcīnīja Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta studenti, savukārt trešo vietu ieguva Tokijas Universitātes komanda, arī atrisinot 9 uzdevumus. Baltijas valstis līdzās LU komandai pārstāvēja arī Tartu Universitātes komanda, kas sacensības noslēdza 63. vietā, atrisinot 4 uzdevumus.

Rezultātu tabula

LU studentu komandu dalību pasaules programmēšanas sacensībās atbalsta: AS "Emergn", SIA "eazyBI", SIA "Datakom", AS "RIX Technologies", SIA "TestDevLab", SIA "ZZ Dats"VISMA grupas uzņēmumi Latvijā, SIA "whiteCryption", Amerikas latvieši, kuri pārstāv “Friends of the University of Latvia” (501(c)(3) charity) - Latvijas goda konsuls Ilinoisas štatā Roberts Blumbergs, Latvijas goda konsuls Mičiganā Andris Lācis un Galenieku ģimene. Ziedojumus administrē Latvijas Universitātes fonds un RTU Attīstības fonds.

Dalīties