2018. gads bija nozīmīgu pārmaiņu gads: līdz ar Latvijas Universitātes (turpmāk – LU) Muzeja nolikuma apstiprināšanu LU Senātā 23. aprīlī ir mainīts muzeja nosaukums, veiktas strukturālās un organizatoriskas izmaiņas. LU Muzejs kā akadēmiska pamatstruktūrvienība nodrošina LU vēstures liecību un kultūrvēsturiskā mantojuma kolekciju, kam ir kultūrvēsturiska, mākslinieciska, memoriāla un zinātniska vērtība, saglabāšanu, attīstību un pieejamību zinātnes, izglītības un kultūras vidē.

Pārejot no astoņu muzeju apvienības, mācāmies strādāt kā vienota iestāde. Mācāmies atvērtību sabiedrībai. LU Muzejā ir pārstāvētas apmeklētājiem pieejamas botānikas un mikoloģijas, cilvēka patoloģijas, F. Candera un Latvijas astronomijas, ģeoloģijas, LU vēstures un zooloģijas krājuma kolekcijas.

Uz LU prorektora apstiprināta nolikuma pamata darbojās Krājuma komisija, apstiprināti LU Muzeja konsultatīvās padomes noteikumi un sastāvs. Izstrādāti jauni amata apraksti darbam LU Muzejā: eksperts, krājuma glabātājs un krājuma glabātāja palīgs. Darbu uzsākuši jauni darbinieki un rada cerību, ka pieredze un jaunības aizrautība būs labs tandēms Muzeja tālākai attīstībai.

Uzsākts nopietns darbs krājuma kolekciju apzināšanā, izvērtēšanā un sakārtošanā, kā arī elektroniskās krājuma priekšmetu datubāzes izveidi LU informācijas sistēmā (LUIS).

LU Muzeja apmeklētāju lielāko interesi 2018. gadā izraisīja svarīgākās gada publicitātes aktivitātes: Muzeju nakts un Zinātnieku nakts. Četrās LU ēkās aktivitātes ar kopējo nosaukumu “Latvijas Universitāte – zinātņu sākotne”  piesaistīja vairāk nekā 2500 Muzeju nakts apmeklētājus. Zinātnieku naktī LU Muzeja stacija darbojās LU Akadēmiskā centra Dabas mājā, kur ar interaktīvām nodarbībām astronomijā, geoloģijā un medicīnā pulcināja kuplu interesentu loku – vairāk nekā 800 apmeklētājus.

Par īstu publicitātes veiksmes stāstu ir uzskatāma LU Muzeja botānikas, ķīmijas un zooloģijas ekspozīciju iekļaušanās vienā no Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles (RIBOCA) norises vietām Kronvalda bulvārī 4, kuru kopumā apmeklēja ap 25 tūkstoši interesentu. Laikmetīgās mākslas starptautiskā pārstāvniecība Rīgā veiksmīgi veidoja kultūras, zinātnes un vēstures dialogu LU Muzeja ekspozīcijās.

LU studējošie un viesi izrādīja lielu interesi par ekskursijām LU vēsturiskajā ēkā Raiņa bulvārī, kas ietver iepazīšanos ar ēkas tapšanu, arhitektūru, Lielo un Mazo aulām, kā arī Studentu karcera apmeklējumu. Ar labu apmeklētību lepojās miniplanetārija nodarbības par tematiem, kas aicināja iepazīt zvaigžņu dzīvi, paceļot Saules sistēmā. LU Muzejs piedāvāja astronoma zvaigžņotās debess demonstrējumus teleskopā LU Astronomiskajā tornī.

LU Muzeja darbinieki atsaucās Rīgas Franču liceja un būvnieku pārstāvju aicinājumam sadarboties, lai izveidotu skolas atjaunojamo žogu. Žoga atjaunošanas laikā bija nepieciešamas speciālistu konsultācijas, papildus minerālu un iežu paraugi no LU Muzeja vākumiem, kas sistematizēti un tematiski sakārtoti tika nodoti skolai. Mācību gada pirmajā dienā LU un RFL svinīgi noslēdza sadarbības līgumu, kad vairāk nekā 60 LU Muzeja dāvinātie akmens paraugi jau bija iemūrēti žogā apskatei un izpētei, kā arī ģeoloģiskā informācija par tiem kļuva pieejama jebkuram interesentam.

LU un SIA “ZAAO” noslēgtā sadarbības līguma par vides izglītības, pētniecības un kultūrvēsturiskās vides un pašvaldību teritoriju attīstību realizācijā aktīvi iesaistījās LU Muzejs ar Latvijas iežu un minerālu kolekciju papildinājumu, LU Muzeja eksperta I. Vilka izstādi „Katram sava Amerika“ un vides nodarbībām par klimata pārmaiņām, par Sauli un tās ietekmi uz klimatu. Izstāde ir sagatavota kā ceļojošā, tāpēc to iespējams piedāvāt eksponēšanai arī citās iestādēs.

Par unikālu gada atklājumu izvērtās pirms 200 gadiem dibinātā Kurzemes Provinces muzeja dabas priekšmetu atrašanās LU Muzeja krājumā, kas tika uzskatītas par zudušām Jelgavas bombardēšanas laikā 1944. gadā. Ieraksts LU Salīdzinošās anatomijas un eksperimentālās zooloģijas institūta inventāra grāmatā apliecina ap 750 muzeja vienību saņemšanu. Kurzemes Provinces muzeja divsimtgades atzīmēšanas izstādi Ģ. Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā papildināja 36 eksponāti no LU Muzeja krājuma.

LU ēku funkcionalitātes maiņas rezultātā tika reorganizētas LU Pedagoģijas muzeja krājuma kolekcijas, tās integrējot LU vēstures kolekcijās. Bet ģeoloģijas kolekciju ekspozīcijas tika pārceltas uz Kronvalda bulvāri 4, kur tagad kopā izvietotas visas LU Muzeja dabaszinātņu kolekcijas: botānikas un mikoloģijas, ģeoloģijas un zooloģijas.

Saistītās ziņas:

LU Muzeja eksperti izglīto vidusskolēnus dabas parkā “URDA”

LU Muzeja speciālisti piedalās unikāla Rīgas pilsētvides objekta radīšanā

Fotoizstāde “Katram sava Amerika”

8.novembrī pirms 200 gadiem dibinātā Kurzemes Provinces muzeja dabas priekšmeti glabājas LU Muzejā

Notikumu fotoizlase

Dalīties

Saistītais saturs

Latvijas Universitātes Muzeja padome sāk darbu
26.04.2019.

Latvijas Universitātes Muzeja padome sāk darbu

LU Muzeja unikālās gliemju kolekcijas vēl var pagūt apskatīt mākslas biennālē
26.10.2018.

LU Muzeja unikālās gliemju kolekcijas vēl var pagūt apskatīt mākslas biennālē

LU Muzeja speciālisti piedalās unikāla Rīgas pilsētvides objekta radīšanā
23.10.2018.

LU Muzeja speciālisti piedalās unikāla Rīgas pilsētvides objekta radīšanā