Šodien 22.februārī ļoti skaistu savas dzīves jubileju – 80 dzimšanas dienu – svin Latvijas Universitātes (LU) emeritētā profesore Skaidrīte Lasmane.

Profesori Lasmani raksturo īpašs akadēmiskais cēlums, izsmalcināta elegance un izcila humora sajūta.  “Lielākā bauda dzīvē man ir domāt, jo, kamēr cilvēks domā, viņam nevar būt garlaicīgi.” Nesenā intervijā žurnālistam Ģirtam Kasparānam saka Skaidrīte Lasmane. Vairākus gadu desmitus profesore  ir docējusi studiju kursus ētikā, komunikācijas ētikā, kultūras teorijā un filozofijā, lasījusi lekcijas par akadēmisko ētiku, pētījumu metodoloģiju un citiem jautājumiem LU Vēstures un filozofijas fakultātē un Sociālo zinātņu fakultātē. Viņas intelektuālais pienesums, akadēmiskā stāja un kritiskās domāšanas ierosmes ir atstājusi pēdas daudzos studentos. Aktīvās pasniedzējas gaitas beigusi, Skaidrīte Lasmane turpina aktīvi darboties pētniecībā. Profesore Lasmane uzskatāma par autoritatīvāko un atpazīstamāko ētikas eksperti Latvijā.

Akadēmisko dzīvi viņa vērtē kā likteņa priekšrocību. “Tas ir mierīgākais, labākais, stabilākais, dzīvi iedvesmojošākais darbs, jo cilvēks visu laiku ir spiests sevi papildināt, vērtēt, mainīt. Nevis abstrakti, bet konkrēti, katra dzīves gadījuma kontekstā, kad ir jātiekas ar daudziem jauniem, domājošiem cilvēkiem. Un ir iespēja domāt kopā ar viņiem,” intervijā kolēģei Laurai Ārdavai – Āboliņai stāsta S. Lasmane.

Sveicam profesori Skaidrīti Lasmani skaistajā jubilejā!

Intervijas ar Skaidrīti Lasmani:

“Man tiešām bija bail”. Skaidrīte Lasmane jubilejas priekšvakarā – par čeku, padomju laikiem un brīvību.

Izredzētība prāta dzīvei

Dalīties