Foto: T.Grīnbergs, LU Komunikācijas un inovāciju departaments

Latvijas Universitātes (LU) medicīnas studiju procesā un pacientu aprūpē Paula Stradiņa Klīniskās Universitātes slimnīcā (PSKUS) tiks ieviesta jaunākās paaudzes ultrasonogrāfijas izmeklējumu metode. Pateicoties LU mecenātu SIA “Mikrotīkls” un Jura Riekstiņa ziedojumiem, tiks iegādāta aparatūra 100 tūkstošu eiro vērtībā. Ziedojumu administrē LU fonds.

LU Medicīnas fakultāte (MF) papildinās aprīkojuma klāstu ar diviem mobiliem pilnas komplektācijas ultrasonoskopiem, abas iekārtas atradīsies PSKUS telpās. Ultrasonogrāfija pacientu aprūpes vietā (angļu val.Point of Care Ultrasound - POCUS) ir mūsdienīga un efektīva attēldiagnostikas metode, kas tiek arvien plašāk izmantota neatliekamajā medicīnā, lai operatīvi novērtētu pacienta veselības stāvokli un veicinātu savlaicīgu ārstēšanas uzsākšanu.

Ieceres autors un projekta vadītājs LU MF prodekāns prof. Dr.med. Gustavs Latkovskis skaidro:  “POCUS iekārtas ir paredzēts konkrētas problēmas diagnostikai vai noteiktas manipulācijas veikšanai jebkurā vietā, piemēram, slimnīcā pie pacienta gultas, mājās vai ceļā uz slimnīcu. Visbiežāk POCUS veikšanai izmanto portatīvas ultrasonogrāfijas iekārtas, kas mūsdienās nodrošina augstas kvalitātes attēlu arī nelielās ierīcēs – mobilā telefona, planšetes vai portatīva datora lielumā.”

„Galvenokārt iekārta tiek izmantota krūšukurvja un vēdera dobuma akūto stāvokļu precizēšanai, piemēram, sirds funkcijas vai brīva šķidruma noteikšanai ķermeņa dobumos traumu gadījumos.  POCUS  uzlabo agrīnu diagnostiku, iegūstot laiku un izmainot taktiku līdz 80% gadījumu, tādejādi mazinot citu nevajadzīgu izmeklējumu veikšanu, lai savlaicīgi uzsāktu ārstēšanu atbilstoši noteiktajai diagnozei,” precizē Latvijas Radiologu asociācijas un Latvijas Ultrasonogrāfistu asociācijas prezidente LU asoc. prof. Dr.med. Maija Radziņa

Projekta ietvaros ir paredzēts veikt gan teorētisko, gan praktisko POCUS apmācību LU studējošajiem un PSKUS pēcdiploma apmācībā esošajiem ārstiem. Tādējādi tiks uzlabotas ārstu rezidentu prasmes un kompetence, izmantot POCUS pacientu aprūpē.

Esam priecīgi, ka, pateicoties universitātei un šim ziedojumam, spēsim arī attīstīt medicīnu, tas ir viens no lielo universitāšu slimnīcu galvenajiem uzdevumiem. Brīnišķīgi, ka varēsim gan izmeklējumus veikt, gan  jauno speciālistu prasmes papildināt un attīstīt atbilstoši standartiem. Ieguvēji ir gan mūsu pacienti, gan jaunie speciālisti,” atzīst PSKUS galvenā ārste prof. Eva Strīķe.

Datortīklu aprīkojuma ražotājs SIA “Mikrotīkls” atbalsta LU kopš 2015.gada, kopsummā LU fondam ziedojot 2 miljonus eiro dabaszinātņu, medicīnas un veselības zinātņu attīstīšanai un pilnveidošanai. Šis projekts tiks īstenots, pateicoties pērn no uzņēmuma saņemtajam ziedojumam un individuālam atbalstam no latviešu izcelsmes ziedotāja J. Riekstiņa, kurš dzīvo Dienvidkalifornijā, ASV. Mecenāts pārstāv labdarības organizāciju “Friends of the University of Latvia”. Juris Riekstiņš dalās savā motivācijā atbalstīt projektu: “Ziedot Latvijas labā iedrošināja un rosināja latviešu izcelsmes paziņas, ar ko savulaik strādāju vienā kompānijā. Viņi labprāt veic regulārus ziedojumus dažādiem augstākās izglītības projektiem. Esmu priecīgs atbalstīt savas dzimtenes izaugsmi.” 

 

Par Latvijas Universitātes fondu

Jau kopš 2004. gada Latvijas Universitātes fonds nodrošina iespēju mecenātiem un sadarbības partneriem atbalstīt gan LU, gan citas vadošās Latvijas augstskolas, tā investējot Latvijas nākotnē. LU fonda prioritātes ir atbalstīt izcilākos studentus un pētniekus, veicināt modernas mācību vides izveidi, kā arī universitātes ēku būvi un rekonstrukciju.

Par Latvijas Universitāti

Latvijas Universitātes vairāk nekā 140 īstenotās studiju programmas ir akreditētas. Tās 13 fakultātēs un 21 institūtā strādā mūsu valsts vadošie speciālisti dabas, humanitārajās un sociālajās zinātnēs. Universitātes darbības mērķis ir kļūt par starptautiski atzītu Eiropas un pasaules nozīmes zinātnes universitāti, dodot ieguldījumu Latvijas tautsaimniecībā un sabiedrības ilgtspējīgā attīstībā.

Dalīties

Saistītais saturs

POCUS – ieguvums mediķiem un pacientiem
15.07.2019.

POCUS – ieguvums mediķiem un pacientiem

Mūžībā devies Amerikas latvietis, LU mecenāts Juris Riekstiņš
27.05.2019.

Mūžībā devies Amerikas latvietis, LU mecenāts Juris Riekstiņš

MĒNEŠA MECENĀTS. Juris Riekstiņš – Kalifornijas latvietis ar akadēmiskajām saknēm LU
13.02.2019.

MĒNEŠA MECENĀTS. Juris Riekstiņš – Kalifornijas latvietis ar akadēmiskajām saknēm LU