Latvijas Universitāte (LU) Akadēmiskajā centrā Torņakalnā veiksmīgi pabeigusi Zinātņu mājas izbūvi, izveidojot šobrīd jaunāko un modernāko studiju un pētniecības centru Latvijā. Līdz ar tās izbūvi LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte kopā ar LU Medicīnas fakultāti un vairākiem institūtiem mainījuši atrašanās vietu un turpmāk atradīsies Jelgavas ielā 3.

Zinātņu māja ir arī viens no Eiropas Komisijas informatīvās kampaņas investEU veiksmes stāstiem, kurš parāda ieguvumus no Eiropas Savienības līdzfinansējuma. Zinātņu māja izbūvēta ar Investīciju plāna Eiropai atbalstu un pētniecības centra izveidē ir ieguldīti 30 miljoni eiro. Šī ir pirmā reize Baltijas valstīs, kad Eiropas Investīciju banka (EIB) ir piešķīrusi aizdevumu augstākās izglītības iestādei, un tas ir garantēts ar Eiropas Stratēģisko investīciju fonda (ESIF) atbalstu.

 

Zinātņu mājas būvniecība tika uzsākta 2017. gada vasarā un noslēdzās 2018. gada decembrī, radot modernu vidi ar mūsdienīgu infrastruktūru divām LU fakultātēm un sešiem zinātniski pētnieciskajiem institūtiem. Zinātņu mājā turpmāk atradīsies: Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte, Medicīnas fakultāte, Fizikas institūts, Ģeodēzijas un ģeoinformātikas institūts, Kardioloģijas un reģeneratīvās medicīnas institūts, Atomfizikas un spektroskopijas institūts, Materiālu mehānikas institūts un Astronomijas institūts. Šobrīd notiek aktīvs darbs pie LU struktūrvienību pārcelšanās uz jaunajām telpām, lai jau 4. februārī varētu uzsākt mācību procesu. 

 

Kopumā LU Akadēmiskā centra teritorijā atradīsies četras studiju un pētniecības ēkas – Dabas māja (dzīvības un dabaszinātnes), Zinātņu māja (eksaktās un medicīnas zinātnes), Rakstu māja (sociālās un humanitārās zinātnes), Tehnoloģiju centrs, kā arī dienesta viesnīcas, akadēmiskais laukums, moderna sporta infrastruktūra, auto un velostāvvietas.

 

Akadēmiskā centra Zinātņu un Dabas mājas izbūve ir viens no veiksmīgākajiem Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļu izmantošanas piemēriem Latvijas izglītības un zinātnes sektorā, kur Eiropas Reģionālās attīstības fonda ieguldījums ēku izbūvē un aprīkošanā veido nozīmīgāko ieguldījuma daļu līdz 85% no projekta finansējuma. LU Akadēmiskais centrs ir lielākais Eiropas Stratēģisko investīciju fonda projekts Latvijā. Aizdevumus ēku būvniecībai piešķīra arī Eiropas Investīciju banka un Eiropas Padomes Attīstības banka. Pārējais finansējums nāca no valsts budžeta un LU līdzekļiem. 

 

Zinātņu mājas projekta autors ir arhitektu birojs SIA “Sestais stils”. Galvenais ēkas būvuzņēmējs ir PS “LNK Industries Group”. Vairāk informācijas par jaunatklāto Zinātņu māju lasiet Latvijas Universitātes tīmekļa vietnē.

  Par Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāti.

Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte ir Latvijas Universitātes akadēmiska pamatstruktūrvienība, kas izveidota akadēmiskās darbības organizēšanai sekojošās zinātņu nozarēs: fizikas un matemātikas nozarē, kā arī medicīniskās fizikas apakšnozarē.

Dalīties