Otrdien, 22. janvārī, Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā notika LU redzes zinātnes doktorantes Tatjanas Pladeres lekcija par dziļuma uztveri un inovatīviem volumetriskajiem ekrāniem.

Lekcijā Latvijas Universitātes doktorante Tatjana Plandere klausītājus iepazīstināja ar dziļumu nosacījumu lomu redzes uztverē un 3D attēlošanas principiem dažādās tehnoloģijās. Lekcijas dalībnieki uzzināja par jaunākajiem 3D ekrāniem, to izstrādi, darbību, pētījumu rezultātiem un nākotnes plāniem.

 

Redzes uztveri darbā ar volumetrisko daudzplakņu ekrānu Tatjana Pladere pētījusi Latvijas Universitātes Efektīvas sadarbības projekta “3D volumetriskais ekrāns un redzes sistēmas funkcionalitāte” [saite: www.lu.lv/par-mums/lu-mediji/zinas/arhivs/arhiva-zina/t/43387/] ietvaros. 2018. gada beigās tas veiksmīgi noslēdzies.

 

Jauno tehnoloģiju attīstība un pieprasījums pēc tām šobrīd aug ļoti strauji, palielinās arī kopējais lietotāju skaits un cilvēku vecuma diapazons, kas vēlas savā ikdienā izmantot tehnoloģiju sniegtās priekšrocības. Kvalitatīvi trīsdimensionāli (3D) attēli ir nepieciešami daudzās profesionālās jomās, tādēļ aktuāls izaicinājums kļūst attēla dziļuma atveide, kas ļauj vizualizēt un uztvert objektus un ainas, pielīdzinot reālajiem apstākļiem. Parasti cilvēkam nav grūtību spriest par attēla dziļumu dabīgos apstākļos, bet situācija būtiski mainās, kad attēla dziļumu cenšas nodrošināt ar tehnoloģiju palīdzību, kuras mākslīgi simulē telpisku attēla izveidi.

 

Par Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāti.

Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte ir Latvijas Universitātes akadēmiska pamatstruktūrvienība, kas izveidota akadēmiskās darbības organizēšanai sekojošās zinātņu nozarēs: fizikas un matemātikas nozarē, kā arī medicīniskās fizikas apakšnozarē.

Dalīties