Latvijas Universitātes (LU) Bibliotēkas direktore Mārīte Saviča un galvenā bibliotekāre, projekta OpenAire Advance pārstāve Gita Rozenberga laikā no 4. līdz 6. jūlijam Lillē (Francija) piedalījās 47. starptautiskajā Eiropas Zinātnisko bibliotēku asociācijas (LIBER) konferencē “Zinātniskās bibliotēkas kā atvērtās zinātnes centrs: no stratēģijas līdz rīcībai” (Research Libraries as an Open Science Hub: from Strategy to Action).

Konferences laikā uzmanība bija pievērsta dažādiem aktuāliem jautājumiem atvērtās zinātnes kontekstā, t.sk. atvērto datu pārvaldīšanas principiem, pētniecisko datu reproducējamības veicināšanai, inovācijām publicēšanās praksē, kā arī bibliotēku pārvaldīšanas pieejas izmaiņām ņemot vērā atvērtās zinātnes attīstību.

Tāpat tika pārrunāta medijpratība, datu pratība, inovācijas informācijpratības programmās (media literacy, data literacy, innovation in literacy programmes) un bibliotēku loma sabiedriskās zinātnes (Citizen Science) veicināšanai.

Eiropas Zinātnisko Bibliotēku asociācija (LIBER) ir galvenā vadošo Eiropas zinātnisko bibliotēku apvienība. Tā tika izveidota 1971. gadā Eiropas Padomes aizbildniecībā. Šobrīd tās sastāvā ir zinātniskās bibliotēkas no vairāk nekā 40 valstīm. LIBER aktīvi sadarbojas ar dažādām ar bibliotēkām saistītām organizācijām. Tai ir ciešas saites ar Eiropas Padomi, Eiropas Komisiju, Starptautisko bibliotēku asociāciju un institūciju federāciju (IFLA), kā arī ar nacionālajām bibliotēku asociācijām.

Plašāk par LIBER: https://libereurope.eu/

 

Kontaktinformācija
Gita Rozenberga
Nacionālais atvērtās piekļuves dienests
E-pasts: napd@lu.lv

Dalīties