Latvijas Universitātes (LU) Bibliotēkas direktore Mārīte Saviča un galvenā bibliotekāre, projekta OpenAire pārstāve Gita Rozenberga laikā no 2018. gada 4. līdz 5. jūnijam Ženēvā (Šveice) piedalījās otrajā starptautiskajā Eiropas Sabiedriskās Zinātnes asociācijas konferencē (The Second International European Citizen Science Association Conference).

Pēdējos gados radusies pastiprinātā interese par sabiedrisko zinātni (Citizen science), kas kļuvusi par būtisku Eiropas Komisijas jautājumu atvērtās zinātnes kontekstā. Sabiedriskā zinātne ir pētniecības prakse, kas notiek ar sabiedrības līdzdalību. Sabiedrība zinātniskās izpētes procesā var piedalīties dažādos veidos: kā parādību novērotāji, datu sniedzēji, datu apstrādātāji un analizētāji un kā pētniecības projektu finansētāji.

Konferences laikā tās dalībniekiem bija iespējams iepazīties ar daudziem Sabiedriskās zinātnes projektu piemēriem, kā arī, darbojoties darba grupās, rast atbildes uz jautājumiem, kā stiprināt saikni starp zinātni un sabiedrību, kādas metodes izmantot, lai iedzīvotāji un pētnieki uzzinātu par šīs prakses priekšrocībām un realizēšanas iespējām. Konferences noslēgumā tika aktīvi diskutēts par jēdzienu “Sabiedriskā zinātne”, un meklētas atbildes uz jautājumu, vai Sabiedriskai zinātnei ar profesionālu pētniecību ir vairāk kopīgā vai atšķirīgā.

Kopumā konferencē piedalījās aptuveni 400 pētnieki, aktīvisti, praktiķi, pedagogi, politikas veidotāji.

Eiropas Sabiedriskās Zinātnes asociācija izveidota 2013. gadā. Šobrīd tajā darbojas vairāk nekā 200 organizācijas un individuālie biedri no vairāk nekā 28 pasaules valstīm.

Plašāk par konferenci šeit.

Plašāk par sabiedriskās zinātnes principiem lasīt Vides risinājumu institūta vietnē.

 

Kontaktinformācija
Gita Rozenberga
Nacionālais atvērtās piekļuves dienests
E-pasts: napd@lu.lv

Dalīties