13. decembrī Humanitāro zinātņu fakultātē notiks Lūcijas dienas koncerts, uz kuru fakultātes saimi un studējošos laipni aicina zviedru valodas studenti un pasniedzēji.

Saskaņā ar Eiropas kristīgajām tradīcijām, 13. decembrī tiek svinēta Lūcijas diena, kas kopā ar Adventi iezīmē Ziemassvētku sākumu. Šī diena iedibināta par godu Svētajai Lūcijai, kuru katoļu baznīca pasludinājusi par neredzīgo aizbildni.

Lūcijas dienas atzīmēšanas Humanitāro zinātņu fakultātē jau ir kļuvusi par tradīciju. Lūcijas un Lūcijas pavadoņu lomās iejutīsies Angļu filoloģijas, Moderno valodu un biznesa studiju BSP, kā arī Latvijas Kultūras akadēmijas studenti.

Kā norādīts Zviedrijas vēstniecības Latvijā oficiālajā informācijā, Zviedrijā Lūcijas diena ir tradicionāli svētki, un katrā pilsētā izvēlas savu Lūciju – tā ir labsirdīgākā un gaišākā meitene, kura baltā tērpā ar sveču un brūklenāju vainagu galvā vada Lūcijas dienas gājienu ‘māsu’ pavadībā. Lūcijas diena tiek īpaši atzīmēta skolās, biedrībās un draudzes namos. Lūcijas dienas tradīcijas sakņojas reformācijas laikā, taču tikai 19. gadsimta beigās tā kļuva pazīstama visā Zviedrijā. Pirmais Lūcijas gājiens notika 1927. gadā, un vēlāk līdzīgus pasākumus sāka rīkot arī Dānijā un citās ziemeļvalstīs.

Dalīties