Leipcigas Universitātes Herdera institūta profesors Dr. Klauss Altmaiers (Claus Altmayer)

24. janvārī plkst. 18.00 Gētes institūtā Rīgā, Torņa ielā 1 notiks vieslekcija „Kas ir „Vācijas kultūra”? Modernās kultūras zinātnes atbildes”, kurā domāsim par to, kā sasaistīt vācu valodas apgūšanu un Vācijas kultūru mācību stundās.

Vieslekciju sniegs prof. Dr. Klauss Altmaiers (Claus Altmayer) no Leipcigas Universitātes Herdera institūta. Prof. Altmaiers uzsver: „Plaši izplatītie uzskati par to, kas veido Vācijas kultūru, galvenokārt, šķietami „tipiska” vāciešu izturēšanās un vērtības (punktualitāte, kārtība, tiešums utt.), nav noderīgi, jo tie tikai veicina domāšanu stereotipiskās kategorijās, turklāt tiem nav itin nekādu empīrisku pierādījumu.” ‘Vācijas kultūra’, kā tiks parādīts vieslekcijā, jaunās kultūras zinātnes skatījumā ir saprotama kā interpretācijas modeļu (vācu valodā: Deutungsmustern) kopums, kas tiek izmantots vācu valodā un uzskatīts par visiem zināmu. Vieslekcijā ar dažādiem piemēriem tiks parādīts, kas tas ir un kādas sekas ar to ir saistītas, piemēram, mācoties (un mācot) vācu valodu kā svešvalodu. Prof. Dr. Klauss Altmaiers  kopš 2017. gada ir Leipcigas Universitātes Herdera institūta vadošais direktors. 1992. gadā K. Altmeiers ieguvis doktora grādu un 2002. gadā habilitējies Zārlandes Universitātē. No 1990. līdz 1994. gadam viņš bijis DAAD lektors Latvijas Universitātē Rīgā, bet kopš 2005. gada ir vācu valodas kā svešvalodas pasniedzējs Leipcigas Universitātes Herdera institūtā, ar uzsvaru uz kultūras studijām. No 2011. līdz 2014. gadam prof. Altmeiers bija Leipcigas Universitātes prorektors izglītības un starptautisko zinātņu jomā Vieslekcija notiks vācu valodā ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā. Dalība bez maksas.
Plašāka informācija mājaslapā www.hochschulkontor.lv vai sociālajos portālos „facebook” un „twitter”. Pasākumu organizē Baltijas-Vācijas Augstskolu birojs sadarbībā ar Gētes Institūtu Rīgā. Atsauce uz organizatoru ir obligāta.
Kontakti:
Ieva Pranka, vadītāja
Baltijas-Vācijas Augstskolu birojs
Tālr.: 67 28 60 33
E-pasts: hochschulkontor@lu.lv  

Dalīties