Publicitātes foto.

Latvijas Universitātes Botāniska dārza Tropu siltumnīcā jūnijs ir ūdensrožu pilnzieda mēnesis. Starp ūdensrozēm, kas regulāri raisa pumpurus, ir arī viena no pasaules lielākajām ūdensrozēm – Krusa viktorija (Victoria cruziana).

Tropu siltumnīcas baseinā ziedus šobrīd raisa gan krāsainā ūdensroze (Nymphaea colorata), gan košiem ziediem ziedošā sarkanā ūdensroze (Nymphaea rubra). Reizēm rīta pusē ar baltiem ziediem zied arī neparastā lotosa ūdensroze (Nymphaea lotus f. thermalis). Sarkanā ūdensroze apmeklētājus gaida no rītiem - tā zied agri no rīta, un ziedi aizveras ap pusdienas laiku. Savukārt krāsainā ūdensroze savus zilivioletos ziedus atver ap pusdienas laiku un apmeklētājus priecē līdz vakaram.

Laiku pa laikam ziedus ver arī jau pieminētā iespaidīgā Krusa viktorija, kas plaši pazīstama iespaidīgā izmēra (auga lapu diametrs var sasniegt pat 2 metrus) un ziedēšanas īpatnību dēļ. Viktorija uzzied vakarā ar baltu un smaržīgu ziedu, kas piesaista apputeksnētājus. No rīta zieds aizveras. Tās pašas dienas vēlā pēcpusdienā zieds atveras otrreiz, šoreiz jau iekrāsojies rozā tonī, tāpēc tie apmeklētāji, kas no rīta nav paspējuši redzēt lielo, balto un eleganto viktorijas ziedu, to var apskatīt pēcpusdienā, sākot no aptuveni plkst. 15.00, kad tas ir mainījis toni un sāk atvērties otrreiz.  Pret rītu viktorijas zieds aizveras pavisam un nogrimst ūdenī, lai briedinātu sēklas. Šobrīd Tropu siltumnīcas baseinā augošajai Krusa viktorijai ir aktīvais ziedēšanas laiks, tādēļ veiksmes gadījumā apmeklētāji var novērot neparasto parādību pašu acīm.  

LU Botāniskais dārzs ir atvērts apmeklētājiem katru dienu 10.00-21.00. Ieejas biļešu cenas meklē LU Botāniskā dārza mājas lapā.

Dalīties

Saistītais saturs

LU Botāniskā dārza Tauriņu mājā gaidāms zilo morfīdu uzlidojums
16.07.2020.

LU Botāniskā dārza Tauriņu mājā gaidāms zilo morfīdu uzlidojums

LU Botāniskajā dārzā krāšņi uzziedējusi rododendru kolekcija
03.06.2020.

LU Botāniskajā dārzā krāšņi uzziedējusi rododendru kolekcija

Top pārmaiņas LU Botāniskā dārza Sukulentu siltumnīcā
08.04.2020.

Top pārmaiņas LU Botāniskā dārza Sukulentu siltumnīcā