LU fonda stipendiātu brīvprātīgais darbs Latvijas Universitātes (LU) Muzejā jau ir kļuvis par tradīciju. Arī šī mācību gada rudens semestris nebija izņēmums. Muzeja darbinieki bija pateicīgi par iespēju iepazīt stipendiātus, par studentu veikumu un sadarbību.

Žanete Piļka, LU Juridiskās fakultātes Tiesību zinātņu bakalaura studiju programmas 1. kursa studente un Konstantīna Čakstes piemiņas stipendijas stipendiāte; Dāvis Gaiziņš, LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes Fizikas bakalaura studiju programmas 1. kursa students un Minnas Matildes Vilhelmīnes Petkēvičas piemiņas stipendijas stipendiāts šķiroja muzejiskos priekšmetus, paātrinot krājuma sistematizācijas darbu un pētot LU vēsturi.

Žanete pievērsa uzmanību LU vēsturiskās Tautsaimniecības un tiesību zinātņu fakultātes vēstures liecībām, mācoties ar tām apieties, nebojājot vēstures liecību kā muzejisko priekšmetu. Viena no šīm izpausmēm bija priekšmetu droša ievietošana bezskāpes papīra aploksnēs un fotogrāfiju pārklāšana ar saistpapīru, kas notika, konsultējoties ar LU vēstures kolekciju krājuma glabātājiem. Dāvja darba uzdevums bija identisks, tikai ar LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes vēstures liecībām. Stipendiātam darbs izraisīja lielu interesi un viņš  ir ieinteresēts turpināt brīvprātīgā darbu LU Muzeja LU vēstures kolekcijās.

Leons Podbrezskis, LU Juridiskās fakultātes Tiesību zinātņu bakalaura studiju programmas 1. kursa students un Konstantīna Čakstes piemiņas stipendijas stipendiāts attālināti pētīja LU dibināšanas atspoguļojumu tā laika preses izdevumos. Par pētījuma avotiem kļuva oficiālā izdevuma „Valdības Vēstnesis“ un citu preses izdevumu 1919. gada septembra numuri. Pētījuma rezultāti veiksmīgi tika apkopoti publikācijā LU Muzeja izveidotajā rubrikā ZEM LUPAS “Par Latvijas Universitātes tapšanu 1919. gada septembra preses publikācijās”.

Paula Malnača, LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes Fizikas bakalaura studiju programmas 1.kursa studente, Ainas Galējas - Dravnieces “Ceļamaizes”stipendijas ieguvēja daļā no savām brīvprātīgā darba stundām izvēlējās palīdzēt Frīdriha Candera un Latvijas astronomijas kolekcijas darbā. Paula ne tikai guva nelielu priekšstatu par darbu muzejā, bet arī uzzināja daudz ko jaunu par astronomiju.

LU Muzejs ļoti novērtē centīgus un enerģiskus studentus, un aicina talkā ieinteresētus LU fonda stipendiātus arī turpmāk, veicinot altruisma kultūru stipendiātu vidū. LU Muzejs atbalsta stipendiātu studiju, interešu un individuālo prasmju sasaisti ar brīvprātīgā darba saturu. Saziņa ar LU Muzeja direktori Ivetu Gudakovsku: iveta.gudakovska@lu.lv.

Dalīties

Saistītais saturs

ZEM LUPAS. Par Latvijas Universitātes tapšanu 1919. gada septembra preses publikācijās
30.12.2022.

ZEM LUPAS. Par Latvijas Universitātes tapšanu 1919. gada septembra preses publikācijās