LU Muzeja krājuma glabātājs, Mg.hist. Rūdolfs Rubenis stāsta par ekskursiju vadīšanu pie LU Lielās aulas durvīm. Foto: Sarmīte Livdāne, 06.04.2022
LU Muzeja krājuma glabātājs, Mg.hist. Rūdolfs Rubenis stāsta par ekskursiju vadīšanu pie LU Lielās aulas durvīm. Foto: Sarmīte Livdāne, 06.04.2022

2022. gada Ēnu dienā 6. aprīlī Latvijas Universitātes (LU) Muzejs piedāvāja krājuma glabātāja vakanci. Četri skolēni: Kristaps Mauriņš, 10. klase, no Edgara Kauliņa Lielvārdes vidusskolas, Una Žeimute 10. klase, no Rīgas Valsts vācu ģimnāzijas, Elizabete Rundāne, 2. kurss, no Rīgas Mākslas un mēdiju tehnikuma un Monika Cēsiniece, 12. klase, no Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas ēnoja LU vēstures kolekciju krājuma glabātāju Rūdolfu Rubeni, Mg.hist.

Ēnu diena LU Muzejā sākās plkst. 10.00 ar pulcēšanos LU galvenās ēkas Raiņa bulvārī 19, Rīgā foajē, kur krājuma glabātājs savas ēnas iepazīstināja ar vienu no sava amata sabiedriskās darbības pienākumiem – ekskursiju vadīšana dažāda vecuma mērķgrupām. Tā bija ekskursija pa LU galveno ēku, bet šoreiz ne par LU vēsturi, bet gan par ekskursijas vadīšanas metodēm – kontakts ar publiku, publikas iesaiste LU vēstures apgūšanā, mēģinot ar erudīciju atpazīt kultūrvēsturiskus objektus, valodas loma ekskursiju vadīšanā un laika ievērošana, kā arī pētnieciskajā darbā iegūto zināšanu pielietošana.

Tam sekoja iepazīšanās ar LU Muzeja krājuma glabātāja pamatdarbu – muzeja krājuma sistematizāciju. Krājuma glabātājs ēnām skaidroja, kā notiek muzeja krājuma veidošana, izšķirot darba posmus - priekšmetu šķirošana - uzskaite un dokumentācija elektroniskajā datubāzē - vērtēšana naudas izteiksmē pēc Latvijas Ministru kabineta un LU normatīvajiem aktiem. Pēc tam sekoja patstāvīgs grupas darbs, kur ēnas mācījās šķirot muzeja priekšmetus pēc priekšmetu tipa, palīdzot krājuma glabātājam saīsināt laiku priekšmeta sistematizēšanā.

Ēnu dienas trešā, noslēdzošā daļa bija muzejpedagoģiskās nodarbības “Orientēšanās pa 1991. gada janvāra Barikāžu norises vietām” aprobācija. Šajā nodarbībā Kristaps Mauriņš kā komandas kapteinis un Una Žeimute kā kapteiņa vietniece ar pārējām ēnām un krājuma glabātāju spēja sekmīgi orientēties ar topogrāfisko atmiņu, neizmantojot Vecrīgas karti. Elizabete Rundāne ar Moniku Cēsinieci palīdzēja risināt atjautīgos uzdevumus pie katra kontrolpunkta, kas dažreiz kļuva pat jautra. Visām ēnām bija lielisks priekštats par 1991. gada janvāra Barikādēm un to nozīmi, ko varēja vēl labāk izprast, apskatot notikumu vietas klātienē. Ēnām bija pozitīvs vērtējums par orientēšanos, ka neredzēja nepieciešamību pēc nodarbības papildus uzlabojumiem.

Ēnu diena noslēdzās draudzīgā gaisotnē plkst. 15.00 LU galvenās ēkas foajē, kur krājuma glabātājs un ēnas atvadījās viens no otra, novēlot turpmākos panākumus. Visi ēnotāji saņēma LU Muzeja direktores Ivetas Gudakovskas parakstītus apliecinājumus par dalību Ēnu diena 2022.

LU Muzeja galvenās ēkas 3-D tūre 

Dalīties

Saistītais saturs

LU Muzeja speciālistu ikdienu iepazīst seši ēnotāji
05.04.2024.

LU Muzeja speciālistu ikdienu iepazīst seši ēnotāji

MĒNEŠA PRIEKŠMETS. Latvijas Tautas frontes piemiņas plāksne
15.11.2020.

MĒNEŠA PRIEKŠMETS. Latvijas Tautas frontes piemiņas plāksne

Ēnu diena Latvijas Universitātes Muzejā
29.01.2020.

Ēnu diena Latvijas Universitātes Muzejā

Ēnu diena 2019 LU Muzejā
13.02.2019.

Ēnu diena 2019 LU Muzejā