Mākslinieks Jānis Strupulis. S. Livdānes foto
Mākslinieks Jānis Strupulis. S. Livdānes foto

Latvijas Universitātes (LU) Muzejs klātesot māksliniekam 2020. gada 12. oktobrī LU Akadēmiskā centra Zinātņu mājā atklāja izstādi „Astronomijas tēma Jāņa Strupuļa medaļās”. Izstāde ir brīvi aplūkojama Jelgavas ielā 3, Rīgā, 2. stāva ātrijā līdz 11. decembrim.

Mg. art. Vineta Skalberga, Bauskas pils muzeja izstāžu un ekspozīciju kuratore-krājuma glabātāja par Astronomijas tēmu tēlnieka Jāņa Strupuļa medaļās

Izstādē aplūkojamas ne tikai LU Muzeja krājumā esošās medaļas un plaketes, bet arī darinājumi no mākslinieka Jāņa Strupuļa personīgās kolekcijas. Neskaitot bronzas un māla veidojumus, izstādīti arī pieci no plastilīna veidotie medaļu oriģināli. Medaļas tapušas laika posmā no 1977. līdz 2020. gadam, daļa no tām veidotas sadarbībā ar astronomijas vēsturnieku Jāni Klētnieku, dažas – pēc pasūtījuma, un tiek lietotas kā apbalvojumi par sasniegumiem astronomijas jomā Latvijā.

Medaļas veltītas agrāko laiku astronomiem N. Kopernikam, E. Halejam, J. Hevēlijam un citiem, kā arī latviešu astronomiem F. Blumbaham, J. Ikauniekam, K. Šteinam, A. Balklavam - Grīnhofam. Daļa no tām ir veltītas zīmīgiem notikumiem, tādiem kā pirmais astronomiskais iespieddarbs Rīgā, Latvijas Astronomijas biedrības dibināšana, komētas ietriekšanās Jupiterā. Atsevišķa medaļu sērija veltīta lidojumiem kosmosā.

Jānis Strupulis ir medaļu mākslinieks, grafiskais dizaineris, gleznotājs. Latvijas Mākslinieku savienības biedrs kopš 1978. gada, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklis, Latvijas Republikas Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris. Viņš interesējas par astronomiju, ir Latvijas Astronomijas biedrības biedrs.

Mākslinieks dzimis 1949. gadā Piebalgā, mācījies Valkas 1. vidusskolā, beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļu. Viņš strādā klasiskajā cilnī un medaļu mākslā, mazo formu tēlniecībā, pasteļglezniecībā, zīmējumā, dizaingrafikā, heraldikā.

Jānis Strupulis par medaļu veidošanu saka tā: "Būtībā tas ir kā matemātikā, ir tikai viens pareizs atrisinājums. Tas arī vislabāk izskatās. Tēlniecībā ir arī tik jutīgas nianses, ko tikai ar tādu vieglu pieskārienu var mazlietiņ izmainīt. Tās nevar izmērīt ar mums pieejamiem instrumentiem, tikai just."

Vairāk par izstādi: gunta.vilka@lu.lv

Dalīties

Saistītais saturs

Mākslinieks Jānis Strupulis dāvina medaļas LU Muzejam
14.03.2023.

Mākslinieks Jānis Strupulis dāvina medaļas LU Muzejam

LU Muzeja ekspozīcija “Moricsalas rezervāta liecības”
27.06.2022.

LU Muzeja ekspozīcija “Moricsalas rezervāta liecības”

MĒNEŠA PRIEKŠMETS. Mākslinieka Jāņa Strupuļa astronomijai veltīto medaļu kolekcija
02.03.2020.

MĒNEŠA PRIEKŠMETS. Mākslinieka Jāņa Strupuļa astronomijai veltīto medaļu kolekcija