Kas tas ir – montētais skelets? Visiem mugurkaulniekiem skelets ir ķermeņa balsta sistēma. Kauli ir cietākie no visiem audiem, kas veido dzīvnieku, un arī cilvēka, ķermeni. Tādēļ skeletu montēšana ir viens no populārākajiem paņēmieniem kā izgatavot muzeja priekšmetus. Metode ir it kā vienkārša: jāatbrīvo kaulus no mīkstajiem audiem un pēc tam jāsastiprina tos atkal kopā ar mazām stieplītēm. Tomēr tas ir ilgs un rūpīgs darbs. Kaulos jāizurbj mazus caurumiņus, kuros ievieto stieplītes. Nobeigumā jāizveido pozu, kas būtu līdzīga dzīva dzīvnieka dabiskajai pozai. Jābūt vismaz vienam dzelzs stienim, uz kuru balstās viss samontētais skelets. Visgrūtāk ir izgatavot zivju skeletus, jo tām ir daudz sīku kauliņu – asakas, kurus kopā savieno liels daudzums skrimšļu. Tāpēc zivju skeletus izžāvē kopā ar skrimšļiem un tikai dažās vietās izmanto stieples. Līdzīgi rīkojas ar abinieku skeletiem, tomēr tiem kaulu skaits ir mazāks.

LU Muzeja Zooloģijas kolekciju krājumā atrodas 95 dzīvnieku montētie skeleti un viens cilvēka skelets, par kuru LU Salīdzinošās anatomijas un eksperimentālās zooloģijas institūta inventāra grāmatā ir ieraksts Nr. 1445: 1941. gada 12. martā tas pārņemts no bijušā Rīgas Herdera institūta, novērtēts 500 toreizējo latu vērtībā. Dzīvnieku skeleti inventāra grāmatā ierakstīti 1934. gada janvārī un februārī, bet daļa no tiem bijuši inventārā jau agrāk. Par sešiem skeletiem ir zināms, ka tie pārņemti no Zooloģijas kabineta, kas bija Sistemātiskās zooloģijas institūta priekštecis. Par LU Zooloģijas muzeju.

LU Salīdzinošās anatomijas un eksperimentālās zooloģijas institūta inventāra žurnālā ir 100 ieraksti par montētajiem skeletiem. No tiem lielākā daļa – 74 skeleti  –  iegādāti no firmas Schluter&Maβ Hallē. Schluter&Maβ bija slavena 1853. gadā dibināta firma, kas izgatavoja dažādus mācību līdzekļus bioloģijā, ar kuriem apgādāja gandrīz visu pasauli. Tā piedāvāja ne tikai skeletus, bet arī laboratoriju inventāru, slapjos preparātus, dažādu orgānu modeļus.

Krājuma inventarizācijā tika precizēts, ka 17 no šajā inventāra žurnālā ierakstītajiem skeletiem muzejā tomēr neglabājas. Otrā pasaules kara laikā Zooloģijas muzeja eksponāti tika izvesti no Rīgas uz Salas pagastu, tāpēc, iespējams, ka daļa no skeletiem tika bojāti un pēc tam norakstīti. Inventāra žurnālā ierakstīta arī katra skeleta vērtība naudas izteiksmē tā laika latos – kopā  5421 lats. Konkrētāka informācija par pirkšanu no firmas Schluter&Maβ inventāra žurnāla nav fiksēta. Daļa skeletu varētu būt iegādāti jau agrāk. Tomēr kopējā summa liek domāt, ka skeletus toreiz profesori uzskatīja par svarīgu mācību līdzekli, lai studentiem parādītu dzīvnieku valsts sistemātikas un evolūcijas likumsakarības.

Deviņpadsmit montētie skeleti pašlaik apskatāmi jaunākajā LU Muzeja Zooloģijas kolekciju ekspozīcijas daļā sešās vitrīnās. Īpašu uzmanību būtu jāpievērš Alagoasas svilpējguanas Crax mitu jeb Alagoasas savvaļas kokuvistas skeletam, tā ir savvaļā izmirusi vistveidīgo putnu suga, bet Brazīlijā šīs sugas hibrīdi ir piejaucēti un tiek izmantoti kā mājputni līdzīgi mūsu vistām.

Svarīgi ir tas, ka daudzi no šiem skeletiem pārstāv sugas, kas mūsdienās iekļautas Starptautiskās dabas un dabas resursu aizsardzības savienības (IUCN) aizsargājamo sugu sarakstā.

Starptautiskajā aizsargājamo sugu sarakstā lieto septiņas kategorijas sugas stāvokļa un apdraudētības novērtējumam: EX – izmirušās sugas, EW – savvaļā izmirušās sugas, bet nebrīvē vēl saglabājušās, CR – kritiski apdraudētās sugas, EN – apdraudētās sugas, VU - jutīgās jeb samērā apdraudētās sugas, NT – sugas, kas drīz būs apdraudētas, LC – sugas, kurām varētu paredzēt apdraudējumu nākotnē. LC kategoriju dēvē arī par ‘vieglāko’ kategoriju, tajā iekļautajām sugām šobrīd izdzīvošana nav apdraudēta, bet pastāv dažādi ekoloģiski faktori un cilvēka darbības, kas ietekmē šo sugu populāciju stāvokli. Tādēļ tām jāpievērš uzmanību, jāseko līdzi, lai tās nenonāktu apdraudētu (EN) un kritiski apdraudētu (CR) sugu kategorijās.

LU Muzeja Zooloģijas kolekciju montēto skeletu sarakstā ir daudz starptautiski aizsargājamo sugu: viena kritiski apdraudēta suga (CR) - Sulu arhipelāga vistbalodis Gallicolumba menagei; viena apdraudēta suga (EN) - Indijas tapirs Tapirus indicus; deviņas jutīgās jeb samērā apdraudētās sugas (VU), piemēram, binturongs Arctictis binturong, lielais skudrlācis Myrmecophaga tridactyla; trīs sugas, kas drīz būs apdraudētas (NT); četrdesmit divas sugas, kurām prognozē apdraudējumu (LC).

Latvijā visās dzīvnieku grupās ir salīdzinoši daudz tādu sugu, kas pie mums ir diezgan lielā skaitā sastopamas, bet pasaulē tām prognozē draudus (LC). No šiem skeletiem tie ir āpsis Taxus (Meles) taxus, akmeņu cauna Mustela foina, alnis Alces alces, ezis Erinaceus europeus, kurmis Talpa europea,  dzeguze Cuculus canorus, brūnkaklis Aythya ferina, platknābis Spatula clypeata, lēlis Caprimulgus europaeus, Sāmsalas dižpīle Tadorna tadorna, mednis Tetrao urogallus, sila ķirzaka Lacerta agilis, parastā varde Rana temporaria un zandarts Lucioperca sandra. Īpaši jāatzīmē purva bruņurupuci Emys orbicularis un Eiropas ūdrs Lutra lutra - kategorija NT - suga, kas drīz būs apdraudēta, kā arī Atlantijas mencu Gadus morhua - kategorija VU – samērā apdraudēta suga.

Par visām minētajām dzīvnieku sugām var iegūt vairāk informācijas, ierakstot interneta meklētājā sugas latīnisko nosaukumu.

Vairāk var uzzināt arī:

IUCN Red List of Threatened Species

Zobodat - Personen: Wilhelm Schlüter

Wikipedia: Wilhelm Schlüter

Museen im Saarland - Objekt - Groß-Dias Schlüter & Mass

Skeletu ekspozīciju var apskatīt LU Muzeja Zooloģijas kolekcijās Kronvalda bulvārī 4, Rīgā. Pieteikšanās apmeklējumam: muzejs@lu.lv

Dalīties