Saistībā ar Latvijas Universitātē noteiktajiem pasākumiem vīrusa Covid-19 izplatības ierobežošanai, zvaigžņu demonstrējumi Astronomiskajā tornī no 16. līdz 30. martam nenotiks.

Latvijas Universitātes (LU) Muzeja F. Candera un Latvijas astronomijas kolekcija piedāvā izmantot pēdējo iespēju šopavasar palūkoties teleskopā uz spožo planētu Venēru un citiem interesantiem zvaigžņotās debess objektiem, tādiem kā – zvaigzne Sīriuss, dubultzvaigznes, Oriona miglājs. Teleskopā, kas atrodas LU Astronomiskajā tornī, vienmēr iespaidīgi izskatās Mēness.

Līdz novērojumu sezonas noslēgumam atlikušas vairs tikai pāris nedēļas. Pēdējā iespējamā novērojumu diena ir pirmdiena, 30. marts. Pārejot uz vasaras laiku, vakari kļūst gaišāki un mazāk piemēroti astronomiskajiem novērojumiem.

Šī ir 34. novērojumu sezona LU Astronomiskajā tornī un saistīta ar ievērojamu jubileju – pagājuši 150 gadi, kopš Astronomiskā torņa pastāvēšanas. Pirmā ēkas korpusa būve Raiņa bulvārī 19 tika pabeigta 1869. gadā. Rīgas Politehnikums, kurš tobrīd te darbojās, ātri vien uzstādīja tornī pirmo teleskopu un tika veikti dažādi novērojumi, kā piemēram pilns Saules aptumsums, par ko liecina 1914. gadā uz torņa sienas atstātais uzraksts. Kopš tā laika vairākkārt ir mainīti teleskopi, ir uzlabota torņa kustības iekārta un veikti kosmētiskie remonti pašā tornī, kā arī mainīts jumta klājums. Šobrīd tornī novērojumus veic ar modernu elektroniski vadāmu teleskopu, bet viens no vecajiem instrumentiem aplūkojams LU Muzeja F.Candera un Latvijas astronomijas kolekcijas ekspozīcijā.

Atgādinājums – novērojumi Astronomiskajā tornī notiek pirmdienās un ceturtdienās no pulksten 19:00, tikai SKAIDRĀ LAIKĀ. Biļešu cenas – 2 eiro, skolēniem, studentiem un pensionāriem – 1 eiro. Cenrādis.

Ja nevar aplūkot reālās zvaigznes, jo laikapstākļi tam ir nelabvēlīgi, iespējams doties virtuālā ekskursijā pa zvaigžņoto debesi. Šādu iespēju piedāvā miniplanetārija nodarbības ceturtdienu vakaros, ja interesentu grupa sastāv no vismaz 10 cilvēkiem. Pieteikties var pa e-pastu gunta.vilka@lu.lv, vai zvanot pa muzeja kopējo tālruni 67034566.

Dalīties

Saistītais saturs

Novēro Merkura tranzītu Astronomiskajā tornī!
07.11.2019.

Novēro Merkura tranzītu Astronomiskajā tornī!

Latvijas Universitātes Astronomiskais tornis sāk jaunu demonstrējumu sezonu
02.10.2019.

Latvijas Universitātes Astronomiskais tornis sāk jaunu demonstrējumu sezonu

Rudens zvaigznes aicina uz LU Muzeja miniplanetāriju
19.10.2018.

Rudens zvaigznes aicina uz LU Muzeja miniplanetāriju

Laiks lūkoties zvaigznēs – Astronomiskais tornis sāk 33. demonstrējumu sezonu
01.10.2018.

Laiks lūkoties zvaigznēs – Astronomiskais tornis sāk 33. demonstrējumu sezonu