2019. gada 27. septembrī jau četrpadsmito reizi Latvijā notiks Eiropas Zinātnieku nakts. Latvijas Universitātes (LU) dzimšanas dienā, LU Akadēmiskā centra Zinātņu mājā Rīgā, Jelgavas ielā 3 LU Muzejs piedāvās daudzpusīgu aktivitāšu programmu ar kopīgu moto „Zinātniskias mantojums nākotnei“.

Cilvēka patoloģiju vēsturiskās kolekcijas demonstrāciju (102. telpa) papildinās LU Medicīnas fakultātes studentu paskaidrojumi. Interesentam piedāvāsim iepazīt cilvēka sirds un asinsvadu patoloģijas, aknu, nieru, smadzeņu, ādas, zarnu un citas lokalizācijas patoloģijas, cilvēka embriju un augļu makropreparātus dažādos attīstības posmos ar dažādām patoloģijām, kā arī bagātu vairākos orgānos atrasto akmeņu kolekciju, lieliski saglabātu 1897. gada mikropreparātu kolekciju un citus interesantus priekšmetus.

Bet 3. stāvā, 326. telpā aicināsim pētīt - kā slimības izskatās mikroskopos? Darbnīca, kurā būs iespēja salīdzināt cilvēka orgānu veselo un slimo šūnu mikropreparātus mikroskopos.

Kā izveidot universitāti? - animācijas video sižetos uz 103. auditorijas ekrāna varēs iepazīt Universitātes veidotāju komandu un viņu vīziju par to, kādai būtu jāizskatās Latvijas augstākās izglītības iestādei; varēs iepazīt pirmos studentus un piedzīvot grūtības, ar kurām bija jācīnās uzsākot studijas Neatkarības kara laikā; varēs iepazīt Universitātes dimanta mecenātu Kristapu Morbergu un daudz ko citu.

Portāla Starspace astronomisko fotogrāfiju konkursa 10 gadu labāko darbu izlases izstāde "Kosmosa skaistums fotogrāfijās" būs apskatāma 103. auditorijā, kur apmeklētāji varēs aplūkot 24 izteiksmīgas fotogrāfijas, kurās attēlota ziemeļblāzma, sudrabainie mākoņi, Piena Ceļš un citas debesu parādības.

Šogad Astronomijas tornis  atzīmē nopietnu gadskārtu – 150. Šim notikumam par godu LU Muzeja speciālisti Zinātnieku naktī ēkas 1. stāva foajē piedāvās piedalīties darbnīcā: „No teleskopa izgudrošanas līdz kosmosa izpētei“. Darbnīcā ikviens interesents varēs pats "izgudrot" teleskopu, iepazīties ar Astronomiskā torņa 150 gadus garo vēsturi un aplūkot izteiksmīgu kosmosa objektu attēlus.

Turpat, 1. stāva foajē, LU Muzeja dabaszinātņu kolekcijas speciālisti aicinās "atklāt Latvijas putnus". Orientēšanās spēlē katrs interesents varēs iejusties īsta ornitologa lomā, meklējot un atpazīstot Latvijā mītošos putnus, kā arī aplūkot tos, kuri šajā vakarā būs atlidojuši ciemos no citām pasaules valstīm. Paši drosmīgākie varēs pārbaudīt savas zināšanas un atjautību arī papildus uzdevumā - testā par Latvijas putnu sugām.

LU Muzeja komanda sagaidīs visus interesentus, kas gatavi iepazīt, uzzināt un darboties! Tiekamies!

Dalīties

Saistītais saturs

Palīdzi Muzejam!
28.04.2021.

Palīdzi Muzejam!

Zinātnieku nakts 2021 Latvijas Universitātes Muzejā
26.04.2021.

Zinātnieku nakts 2021 Latvijas Universitātes Muzejā

Zinātnieku naktī Latvijas Universitātes zinātnes stacijās atklāj inovatīvas idejas
28.09.2018.

Zinātnieku naktī Latvijas Universitātes zinātnes stacijās atklāj inovatīvas idejas