2019. gada 13.-15. septembrī norisinājās EKMD ar programmu “Restaurācija”, kur dalību ņēma arī Latvijas Universitātes Muzejs (LU Muzejs). Šogad EKMD tika pievērsta uzmanība restaurācijai kā profesionālai nozarei un tās nākotnes perspektīvai kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā, lai saglabātu tā vēsturisko autentiskumu un kultūras vērtību.

LU Muzeja vēstures kolekcijas speciālists, Mg.Hist. Rūdolfs Rubenis EKMD ietvaros 13.-14. septembrī vadīja ekskursijas pa LU galveno ēku, kur iepazīstināja kultūras vēstures interesentus ar LU galvenās ēkas vēsturi no 1869. gada līdz šodienai, parādot foajē monumentālās telpas (LU Lielo un Mazo aulu), Studentu karceri un jumta platformu. Apmeklētājiem lielu interesi izraisīja tieši Studentu karceris, kas ir Baltijas valstīs vissenākā studentu sodīšanas vieta (datēta ap 1875.-1905. gadu), ko restaurēja 2011. gadā LU un Polijas Republikas Kultūras un nacionālā mantojuma ministrija. Neapšaubāmi, ka apmeklētājiem bija interese arī par LU Mazo aulu, kur 1919. gada 28. septembrī tika dibināta LU, kā arī par LU Lielo aulu, kas no 1999. gada jūlija līdz 2000. gada maijam pieredzēja kapitālo remontu, kura rezultātā to ne tikai modernizēja, bet arī atjaunoja pēc latviešu arhitekta Ernesta Štālberga 1935. gada realizētā projekta.

Lai gan apmeklētāju nebija daudz, to interese un atsaucība bija liela. Pēc ekskursijas apmeklētāji ieguva plašāku redzesloku par LU galveno ēku kā kultūrvēsturisko pieminekli, jo uzzināja par LU 100 gadu vēsturē notikušajām pārmaiņām, kas radīja nepieciešamību restaurēt to, ko LU bija pazaudējusi vai varēja pazaudēt dažādu vētraino notikumu laikā (Latvijas Neatkarības karš, Pirmais un Otrais pasaules karš, PSRS un nacionālsociālistiskās Vācijas okupācija, Latvijas neatkarības atjaunošana un tās sekojošās smagās pārmaiņas). Restaurācijas darbi palīdzēja saglabāt 1919. gada 28. septembrī dibinātās LU kontinuitāti ar mūsdienu LU, kas 2019. gada 28. septembrī svinēs 100 gadu jubileju.

Dalīties

Saistītais saturs

Arī LU Muzejs pievienojas kampaņai #Ēkultūra!
18.03.2020.

Arī LU Muzejs pievienojas kampaņai #Ēkultūra!

Zinātnieku naktī Latvijas Universitātes zinātnes stacijās atklāj inovatīvas idejas
28.09.2018.

Zinātnieku naktī Latvijas Universitātes zinātnes stacijās atklāj inovatīvas idejas