Skolēnu grupas pavadošie skolotāji atzinīgi novērtēja Ilgoņa Vilka nodarbības.

Latvija Universitātes (LU) un SIA “ZAAO” noslēgtā sadarbības līguma par vides izglītības, pētniecības un kultūrvēsturiskās vides un pašvaldību teritoriju attīstību realizācijā aktīvi ir iesaistījies LU Muzejs.

Ar LU līdzdalību Dabas un tehnoloģiju parkā “URDA” atklāts projekts “3K", kura āra dabas klasē LU Muzeja eksperte Vija Hodireva palīdzēja izveidot Latvijas iežu un minerālu kolekciju no LU Muzeja vākumiem.

“Vides izglītības centra āra klasei no ģeoloģijas kolekcijām tika dāvināti Latvijas pamatiežu un tajos atrodamo pārakmeņojumu, kā arī citos Latvijas nogulumos sastopamo iežu un minerālu paraugi. Tematiski atlasītā Latvijas iežu kolekcija raksturo visus dabīgajos atsegumos un derīgo izrakteņu atradņu karjeros redzamos Latvijas dzīļu ģeoloģiskā griezuma slāņus,” informēja LU Muzeja direktore Iveta Gudakovska. Tādējādi katrs "URDA" nodarbību apmeklētājs var iepazīt to dabas vides daļu, kas parasti atrodas mums zem kājām vai arī lielākā dziļumā.

No augusta beigām "URDA" apmeklētājus iepriecināja arī LU pētnieka, LU Muzeja eksperta un Latvijā labi zināmā astronoma Ilgoņa Vilka izstāde "Katram sava Amerika", kurā izjūtamas fotogrāfa emocijas un piedzīvotais ceļojumos Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV). ASV ir plaša un daudzveidīga zeme – tajā var kā iemērkt roku Atlantijas un Klusā okeāna ūdeņos, tā sajust tuksneša svelmi Nāves ielejā un piedzīvot sniegu vasaras vidū, pārdomās dalījās I. Vilks.

Viņš piebila, ka tikpat daudzveidīgi un interesanti ir arī ASV sastopamie ļaudis – no „tipiskajiem" amerikāņiem līdz Amerikas latviešiem un navaho indiāņiem. I. Vilks ASV apmeklēja 2014. un 2017. gadā, abas reizes ceļojumam nosakot konkrētu mērķi. Pirmajā reizē viņš austrumu krastā vēroja kosmiskās raķetes startu, bet otrajā – rietumu krastā priecājās par pilnu Saules aptumsumu. Ceļojumu maršrutā bija iekļauti arī daudzi citi objekti, mēģinot sasniegt līdzsvaru starp civilizācijas sasniegumiem un dabas baudīšanu, kopumā ASV pavadot gandrīz divus mēnešus. Patlaban viņa piedzīvoto var iepazīt arī izstādes apmeklētāji.

Par ceļojumiem un izstādi oktobra sākumā I. Vilks stāstīja arī vidusskolēniem “URDA” vides nodarbībā “Klimata pārmaiņas”. Divām vidusskolēnu grupām I. Vilks vadīja biedrības “Daibes ilgtspējas centrs” projekta “Jaunie vides līderi – vides vēstneši” vides nodarbības par klimata pārmaiņām, kā arī par Sauli un tās ietekmi uz klimatu. Jaunieši uzzināja, kas notiek Saules iekšienē un uz tās virsmas, izzināja Saules aktivitātes izpausmes un to ietekmi uz Zemes dzīvo dabu un cilvēku izmantoto tehniku.

Uz I. Vilka nodarbību bija ieradušies teju simts vidusskolēni no Valmieras 5. vidusskolas, Smiltenes vidusskolas un Austrumlatvijas Tehnoloģijas vidusskolas. Skolēnu grupas pavadošie skolotāji atzinīgi novērtēja I. Vilka nodarbības.

“Dabas un tehnoloģiju parks "URDA" ir ieguvis ļoti daudz draugu un sadarbības partneru, kuri palīdz nodrošināt katram skolēnu vecuma posmam atbilstošu un interesantu mācību saturu. Visa mācību gada laikā “URDĀ” vidusskolēniem notiks apmācības ar augstskolu pasniedzēju un citu speciālistu piedalīšanos,” norādīja SIA “ZAAO” vides projektu vadītāja Ieva Freimane-Mihailova.

Jau ziņojām, ka “URDA” ir Latvijā pirmā nacionālas nozīmes vides izglītības infrastruktūra, un tā atrodas reģionālā atkritumu apsaimniekošanas centra “Daibe” teritorijā, Stalbes pagastā, Pārgaujas novadā.Mācības dabas parkā padziļina skolēnu izpratni par materiālu vairākkārtējas lietošanas iespējām un dabas resursu saudzēšanu, lai saglabātu bioloģisko daudzveidību un novērstu klimata pārmaiņu negatīvās sekas.

Dalīties

Saistītais saturs

Jaunums LU Muzeja muzejpedagoģiskajā programmā
26.08.2019.

Jaunums LU Muzeja muzejpedagoģiskajā programmā

Dienas centra “Vecmīlgrāvis” bērnu piedzīvojums Latvijas Universitātes  Muzejā
25.06.2019.

Dienas centra “Vecmīlgrāvis” bērnu piedzīvojums Latvijas Universitātes Muzejā