Septembrī pieminam LU emeritēto profesori, Valsts emeritēto zinātnieci, ekonomikas doktori un habilitēto pedagoģijas doktori Rasmu Garleju (09.09.1936 – 30.08.2019)

Profesore dzimusi 1936. gadā Rūjienas rajona “Sēļu” mājās. Kā viņa stāstījusi, darba mīlestība pārmantota no mātes ciltskoka – Alberingu dzimtas. Profesore Garleja ir pašaizliedzīgi kalpojusi zinātnei, radoši strādājot vairākās pedagoģijas, ekonomikas un sociālās psiholoģijas jomās. Darba mūžs galvenokārt saistās ar LU – kopš 1975. gada, kad profesore uzsāka mācībspēka darbu Finansu un tirdzniecības fakultātē. Fakultātes nosaukumi mainījušies, taču Biznesa vadības un ekonomikas fakultāte viņai bijusi pamatdarba vieta līdz pat aiziešanai pelnītā atpūtā. Patiesu autoritāti profesore ieguvusi pedagoģijas zinātnieku vidū. Kopš 1990. gadu sākuma viņa docējusi kursus Pedagoģijas maģistra programmā, vadījusi nodarbības un promocijas darbu izstrādi pedagoģijas doktora studiju programmā. Profesore bijusi zinātniskā vadītāja vairākiem promocijas darbiem vadībzinātnē un pedagoģijā. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas Rasma Garleja darbojās Pedagoģijas habilitācijas un promocijas padomē, vairākus gadus bija šīs padomes priekšsēdētāja. Profesores zinātniskā darba rezultāti, kas atspoguļoti 6 monogrāfijās un vairāk nekā 200 zinātniskos rakstos, vēl ilgi būs studentu un pētnieku redzeslokā. Viņas publikācijās rodamas aktuālas teorētiskās nostādnes, vērā ņemamas atziņas par izglītības un kultūras mantojuma saglabāšanu. Viņa iestājās par pagātnes vērtību saglabāšanu un nodošanu jaunajai paaudzei, sakot: “Kā mēs protam novērtēt laikmetu un personību tajā, lielā mērā ir atkarīgs no tā, kā mēs izjūtam savu situāciju un sociālo lomu laikmetā”. Profesores vaļasprieks – plašā pūcīšu kolekcija (ap 500 eksemplāru) tagad glabājas Rūjienas muzejā. Šis gudrības simbols atklāj profesores mūža būtību – nepārtraukti mācīties pašai un savu gudrību un pieredzi nodot tālāk.

Vairāk lasīt LU Bibliotēkas izdevumā: Emeritētā profesore Rasma Garleja. Biobibliogrāfija/ sast. Aīda Krūze; bibliogr. rād. sast. Jana Klebā, bibliogr. rād. red. Sandra Ranka. Rīga, LU Akadēmiskais apgāds, 2011. – 144 lpp.

Profesore Rasma Garleja (09.09.1936 - 30.08.2019)