1874. gada 3. oktobrī dzimis Ferdinands Erdmans Štolls, ornitologs, mikologs, taksidermists, muzeja darbinieks, dabas un dabas aizsardzības popularizētājs. Aktīvs Rīgas Dabaspētnieku biedrības (Naturforscher-Verein zu Rīga) biedrs, ilggadējs biedrības muzeja konservators. Latvijas Universitātes Muzeja Botānikas un mikoloģijas kolekcijas lepojas ar apjomīgu F. E. Štolla sēņu attēlu kolekciju. Viņa mantojuma apakškolekcijā glabājas arī sēņu mulāža, kas pēc restaurācijas priecē kolekciju apmeklētājus.

F. E. Štolls ir dzimis Daugavgrīvas mācītājmuižā mācītāja ģimenē. Beidzis mācības Rīgas pilsētas ģimnāzijā (Stadt-gymnasiums von Riga), viņš turpinājis aptiekāra mācības, pēc kurām uzsāka studijas Linneja institūtā (Lineae Naturhistorischen Institut) Berlīnē, apgūstot dermoplastiku, paralēli strādājot Berlīnes Zooloģiskajā muzejā (Zoologisches Museum zu Berlin). Šajā laikā F. E. Štolls pievērsās ornitoloģijai, iestājās arī Vācu Ornitoloģijas biedrībā (Deutschen Ornitologischen Geselschaft).

Kopš 1913. gada F. E. Štolls pievērsās mikoloģijai, tad arī tapa viņa pirmie sēņu zīmējumi, kas izauga par vairāk kā tūkstots lapu lielu sēņu zīmējumu un fotogrāfiju kolekciju. 1934. tika izdota viņa sagatavota grāmatu “Latvijas sēnes” ar autora zīmējumiem, tā ir pirmā mikoloģijas grāmata latviešu valodā.

1939. gadā Štollu ģimene pameta Latviju, bet F. E. Štolls turpināja darboties dabaspētniecībā un dabas aizsardzībā. Vācijā Lēres dabas aizsardzības un dzimtenes vēstures muzejā (Das Heimatmuseum Leer) viņš izveidoja un vadīja muzeja dabas nodaļu. Par savu darbību dabas pētniecībā, aizsardzībā un popularizēšanā viņš arī saņēma Vācijas Valsts nopelnu krustu (Bundesverdienstkreuz).

F. E. Štolls miris 1966. gadā Heselē Vācijā.

2023. gadā LU Muzejs ir izdevis Muzeja sērijas grāmatu “Ferdinands Erdmanis Štolls. Sēņu pasaule”.

 

Ferdinanda Erdmaņa Štolla mantojums

Ferdinanda Erdmaņa Štolla kāpu tintenes akvareļi

Ferdinands Erdmans Štolls – ornitologs un mikologs

Ferdinada Erdmaņa Štolla sēņu mulāža

Ferdinanda Erdmaņa Štolla sēņu pasaulei veltīta grāmata

Ferdinands Erdmans Štolls. Latvijas sēnes