1876. gada 23. novembrī dzimis trešais un piektais de iure LU rektors Augusts Tentelis, kurš arī bija ievērojams latviešu vēsturnieks. Viņš bijis LU rektora amatos divas reizes – pirmoreiz no 1925. līdz 1927. gadam, otrreiz no 1929. līdz 1931. gadam. Viņš turpināja sava amata priekšteča Jāņa Ruberta (LU rektors no 1923. līdz 1925. gadam) uzsākto kompromisa politiku valodas jautājumā, atļaujot lekciju lasīšanu latviešu, krievu un vācu valodās. Lai gan tas bija pretrunā ar LU Satversmi un Latvijas Universitātes kā nacionālās Alma Mater konceptu, LU bija liels nacionālo minoritāšu īpatsvars, sevišķi krievu un vācbaltiešu studentu, kuriem studēt latviešu valodā bija liels izaicinājums.

Pats A. Tentelis bija nacionāli noskaņots latviešu zinātnieks un mācībspēks, kurš uzsvēra Latvijas vēstures interpretēšanu pēc Latvijas nacionālās historiogrāfijas tradīcijām. Tajā laikā tas bija pretsvars vācbaltiešu historiogrāfijas tradīcijām, kas uzsvēra vācu faktora lomu Latvijas vēsturē. Izveidojoties neatkarīgajai Latvijas valstij, tika nolemts Latvijas vēstures interpretēšanā dot priekšroku latviešiem, nevis vācbaltiešiem. Tieši A. Tenteļa politiskā pārliecība un pieeja vēstures pētniecībā ļoti simpatizēja Kārļa Ulmaņa autoritārajam režīmam (1934-1940), kas 1936. gadā A. Tenteli ievēlēja par pirmo Latvijas Vēstures institūta (mūsdienās LU Vēstures institūta) direktoru.

Neskatoties uz aktīvo darbu zinātnē un augstākajā izglītībā, A. Tentelis iesaistījās arī sabiedriskajā dzīvē. Viņš bija vairāku studentu akadēmisko mūža organizāciju goda vecbiedrs (goda filistrs) – studentu biedrībai Fraternitas Rusticana un studenšu korporācijām Daugaviete, Dzintra un Imeria. Pats bija latviešu studentu korporācijas Lettonia vecbiedrs (filistrs).

PSRS okupācijas laikā A.Tentelim paveicās izglābties no padomju represijām, kad 1941. gada 14. jūnijā notika pirmās deportācijas uz PSRS austrumiem. Viņa izglābšanos saista ar faktu, ka PSRS Iekšlietu Tautas komisariāts (NKVD) sajauca viņa mājas adresi. Tomēr viņš mira 1942. gada 19. janvārī, kad Latvija atradās nacionālsociālistiskās Vācijas okupācijā (1941-1945).

Saistītie raksti:

ZEM LUPAS. LU studentu biedrības Fraternitas Rusticana krāsu lentes

Latvijas Universitātes Rektori

Profesors Dr. honoris causa Augusts Tentelis : dzīve un darbs

Augusts Tentelis - vēsturnieks

LU rektors Augusts Tentelis

LU SIMTGADES ATKLĀJUMS. V.Zosta zīmēts saržs veltīts profesora, dr. honoris causa Augusta Tenteļa trešai ievēlēšanai rektora amatā

Possibilities to Obtain Higher Education in Germany for Latvian Baltic German Students (1920–1934)