1947. gada 20. jūnijā dibināta jaunākā latviešu studentu korporācija Fraternitas Vanenica, kas dibinājusies Rietumvācijā, Minhenē, apvienojot dažādu Minhenes augstskolu latviešu studentus. Ideja par studentu korporāciju radusies, lai saliedētu trimdas laikā nonākušos latviešu studentus, kuru dzimteni okupēja un anektēja otrreiz PSRS un šķīra “dzelzs priekškars”. Pašas studentu korporācijas nosaukums ir atvasināts no senās Kursas jeb Kurzemes vēsturiskā novada, kur 12. gs. ziemeļos atradās Vanēnijas zeme. Tamdēļ korporācijas krāsas veido Kurzemes ģērboņa sarkanā un sudraba krāsas, kam nāk klāt zaļā draudzības krāsa. Pati studentu korporācija izvēlējās atrasties tiesiskajā aizbildniecībā jeb garantēja komānu pie latviešu studentu korporācijas Selonija, kam 1949. gada 16. martā sekoja uzņemšana trimda laika latviešu studentu korporāciju jumtorganizācijā, kas pazīstama kā Latvijas Korporāciju apvienība.

Ar 1950. gadu Fraternitas Vanenica uzsāka aktīvu darbību ASV, Ņujorkā, kur izveidojās pašas korporācijas sēdeklis. Tajā pašā laikā paši korporanti aktivizējās arī Pitsburgā (ASV) un Karakasā (Venecuēlā). 1960. gados Fraternitas Vanenica biedru skaits sasniedza ap 40, kas turpināja augt līdz aptuveni 70 1980. gados. Pašlaik tas stabili turas starp 70 un 80 kopš laika, kad Fraternitas Vanenica savu darbību pārcēla uz Latviju 1990. gados, kad Aukstais karš bija beidzies un PSRS sabrukusi, kā arī Latvijas valsts atjaunojusies. Fraternitas Vanenica ar trimdas laikā dibināto latviešu studentu korporāciju Fraternitas Cursica ir noslēgts sadraudzības līgums, kas ir spēkā kopš 2019. gada 16. marta. Sadraudzības līgums noslēgts, lai stiprinātu abu korporāciju savstarpējās attiecības, kas nostiprinājušās trimdas laikā paaudžu paaudzēs.

Ievērojami Fraternitas Vanenica biedri:

Ernests Foldāts - Trimdas latviešu biologs, LU Bioloģijas fakultātes viesprofesors no Venecuēlas Centrālās universitātes Karakasā;

Vilis Vītols - Trimdas latviešu būvuzņēmējs, mecenāts un Likteņdārza idejas iniciators;

Kārlis Dambītis - Latviešu vēsturnieks, LU Vēstures un filozofijas fakultātes absolvents, Latvijas Zemessardzes seržants un Latvijas Nacionālās Aizsardzības akadēmijas pētnieks.

Fraternitas Vanenica

Latvijas valsts ģērbonis

studentu korporācija “Fraternitas Vanenica”

MĒNEŠA PRIEKŠMETS. Ernesta Foldāta albums ar diplomiem un ilustrācijām

Ernesta Foldāta albums

Botānikas un mikoloģijas kolekcijas

LU SIMTGADES ATKLĀJUMS. Ernesta Foldāta piedzīvojumi Venecuēlā un dzeja par to

Ernesta Foldāta piedzīvojumi Venecuēlā

Vītolu fonda dibinātāji

Ministru kabineta balvas 2020 ieguvējs uzņēmējs un mecenāts Vilis Vītols

Laiž klajā Likteņdārzam veltītu pastmarku

Universitas (111/2019): P!K! 100 (28. lpp.)

Vēsturnieks Kārlis Dambītis skaidro dažādo izpratni par II pasaules kara beigu datumu