© Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments

Kopumā Latvijā vidējā summa, ko studenti šogad aizņēmās studiju izmaksu segšanai, ir 6840 eiro, taču Latvijas Universitātes studentiem vidējā studiju kredīta summa sasniedz 5800 eiro, kas ir ievērojami mazāk nekā citās Latvijas augstskolās, liecina “Swedbank” dati.

Kopumā vidējā summa, ko studenti šogad aizņēmās studiju izmaksu segšanai, ir 6840 eiro, savukārt kopējā izsniegto kredītu summa līdz 8. novembrim sasniegusi 16,1 miljonu eiro.

Augstskolu topā ierindojas Latvijas Universitāte – vidējā studiju kredīta summa šīs augstskolas studentiem sasniedz 5800 eiro. Tālāk seko Rīgas Stradiņa universitāte ar 8800 eiro vidējo studiju kredīta summu, Biznesa augstskola "Turība" – 5400 eiro, kā arī Rīgas Tehniskā universitāte, kur vidējā studiju kredīta summa ir 7100 eiro.

Studiju kredīti ir liels atbalsts tam, lai vairumam studentu vispār būtu iespēja studēt. Latvijas Universitātē studē 15260 studenti, no tiem par maksu studē 9231 students.

Jaunie nosacījumi, kas stājās spēkā šogad, paredz, ka, piesakoties studiju vai studējošajam kredītam, studentiem vairs nav nepieciešams otrs galvotājs, kas uzņemtos saistības, ja kredītņēmējs nevarētu atmaksāt kredītu, – šo funkciju pilda "Altum", sniedzot garantiju. Tāpat vairs nav noteikti studiju maksas griesti, kā tas bija līdz šim – maksimālais studiju kredīts pieejams studiju maksas par visu studiju periodu apmērā. Turklāt jaunā sistēma paredz, ka kredītu saņemšanas process ir kļuvis daudz vienkāršāks un ātrāks – topošie studenti kredītam var pieteikties internetbankā.

12. novembrī “Swedbank” uz laiku apturēja studiju un studējošo kredītu izsniegšanu ar "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" garantiju līgumu slēgšanu, jo lielās studentu intereses dēļ paredzētie valsts līdzekļi programmas īstenošanai šogad ir izsmelti.

17. novembrī valdība atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumu piešķirt papildu 643 579 eiro studiju un studējošo kredītu nodrošināšanai no ministrijas ietaupītajiem līdzekļiem un “Swedbank” atsāka pieņemt studentu pieteikumus studiju un studējošo kredītiem.

Dalīties