23. septembrī Eiropas Savienības mājā Aspazijas bulvārī 28 notika Dr. hist. Kaspara Kļaviņa monogrāfijas “The “Other” and the “Self”: Supplement to East-West Cross-Cultural Studies” prezentācija, ko rīkoja Latvijas Universitāte kopā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā.

Kaspara Kļaviņa monogrāfija “The “Other” and the “Self”: Supplement to East-West Cross-Cultural Studies” domāta mūsdienu Eiropas lasītājam, kas atrodas savas identitātes meklējumos. Tā pirmoreiz piedāvā kardināli citu skatījumu daudzos Rietumu un Austrumu attiecību aspektos. Darbā izgaismoti ne tikai dažādu kļūdainu, ar kultūru interpretācijām saistītu priekšstatu vai apzinātas dezinformācijas politiski ekonomiskie cēloņi, bet arī šķietami atšķirīgu civilizāciju savstarpējā intelektuālā atkarība, kas nemazinās arī formālas konfrontācijas apstākļos.

Tagad, kad par pirkšanas un pārdošanas objektiem kļuvuši ne vien dabas resursi, bet pat tik sensiblas vērtības kā identitāte, reliģija, dzīvesveids un “pagātnes pieredze”, autora rūpīgi veiktā kultūrvēsturiskā analīze, ko papildina paša redzētais gan kara un sabrukuma skartajos Tuvo Austrumu reģionos, gan ekonomiski plaukstošajā Austrumāzijā, aicina lasītāju no jauna pārvērtēt arī Eiropas pašreizējo problēmu cēloņus un meklēt iespējamus situācijas risinājumus, radot vienkāršu, iedzīvotāju vairākumam saprotamu, sociāli un garīgi aizsargājošu stratēģiju un atsakoties no līdzšinējā viedokļu haosa, ar frāzēm maskētā egoisma un psiholoģiskās disharmonijas.

Angļu valodā uzrakstītā monogrāfija izdota Latvijas Universitātes Akadēmiskajā apgādā.

Dalīties