No 20. līdz 21. martam Latvijas Universitātē norisināsies Latvijā pirmais nāves tēmai veltītais mākslas un zinātnes festivāls “Ars Moriendi”. Festivāla ietvaros paredzēta starptautiska zinātniskā konference “Nāves pieredzes” ar plašu kultūras programmu.

Zinātniskajā konferencē "Nāves pieredzes" tik apskatīts tādas tēmas kā nāves un ētikas pētniecība, nāves svinēšana, nāves sociālā vēsture un pat nāves izdzēšana. Savukārt kultūras programmā paredzēts akcentēt nāves lomu mūzikā vairāku gadsimtu garumā. Pirmo reizi Latvijā tiks atskaņots vācu komponista Hugo Distlera monumentālais darbs “Totentanz” (“Nāves deja”), ko speciāli ar festivālam izveidotu kori interpretēs diriģente Vita Timermane - Moora. Tāpat LU Lielajā aulā tiks atskaņoti Šūmaņa, Lista un Sensāna skaņdarbi par nāves tēmu pianistes Katrīnas Krojas, ērģelnieka Aivara Kalēja un citu mūziķu izpildījumā. Pilnu festivāla programmu organizatori plāno atklāt februāra sākumā.

Latvijas kultūrvidē un kultūrtelpā nāve un ar to saistītie rituāli ieņem nozīmīgu lomu, gan latviskās dzīvesziņas, gan reliģisko priekšstatu kontekstā. Nāves festivāla konferences “Nāves pieredzes” mērķis ir aktualizēt nāves pētniecību Latvijas un Baltijas zinātniskajā vidē un kultūrtelpā, izceļot latviešu tautas īpašās tradīcijas, kas saistāmas ar nāvi, nomiršanu un nācijas kultūratmiņas veidošanos. Konferencē aicinām dalīties pētījumos un to rezultātos, kopīgi iezīmējot aktualitātes un tendences nāves kā fenomena izpētē dažādās zinātnes nozarēs – teoloģijā, vēsturē, antropoloģijā u. c..

Šobrīd, līdz 10. februārim, dažādu jomu pētnieki, studenti un interesenti tiek aicināti pieteikt savus referātus konferencei angļu valodā, tādās sekcijās kā “Nāve: morāle un ētika”, “Nāves pieredzes”, “Nāve un tiesības”, “Nāve un apkārtējā vide”, “Nāves svinēšana”, “Nāve dažādās kultūrās”, “Nāve no sociālā skatu punkta” un “Nāves izdzēšana”. Viena referāta prezentācijas ilgums 20 minūtes. Savus pieteikumus konferencei (līdz 300 vārdiem) un īsu dzīves gājuma aprakstu angļu valodā (līdz 200 vārdiem) aicinām iesūtīt elektroniski vienā failā deathexperiences@yahoo.com līdz 2020. gada 10. februārim. Dalība konferencē Latvijas pārstāvjiem ir bez maksas.

Nāves festivālu rīko Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultāte sadarbībā ar biedrību “Lorem Ipsum”.  Festivāla aktualitātēm līdzi sekot var Facebook.com lapā un Teoloģijas fakultātes mājas lapā www.tf.lu.lv.

Dalīties